Extra tartalom · Hazai kontent · illusztrációk

Illusztrációk Moskát Anita történeteihez

illusztraciowp

Egy igen különleges bejegyzéssel készültünk nektek projektünk kapcsán, ugyanis kérésünkre egy nagyon ügyes illusztrátor, Gályász Szonja készített különleges rajzokat Moskát Anita már meglévő, és készülő történeteihez. Hogy még többet megtudhassunk ezekről az illusztrációkról, valamint készítőjükről, így egy interjút is készítettünk Szonjával. Ezt a továbbiakban olvashatjátok:

Tudjuk, hogy gyönyörűen rajzolsz, imádsz olvasni. Mit lehet rólad még tudni?

Hitvallásom, hogy a Photoshop a legjobb ránctalanító krém. Szerencsémre még nem szorulok rá 20 évesen, de ha az orvosi egyetem így folytatja az energiáim leszívását, hamarosan kelleni fog . Alapvetően természettudományos beállítottságú vagyok, nagyon érdekel, szeretem is csinálni. A rajz és olvasás inkább hobbi, ami megnyugtat, kikapcsol. A rajzban azt szeretem, hogy én lehetek én és nem befolyásolnak, mert képtelen vagyok nem a saját stílusomban rajzolni. Az olvasásban meg azt, hogy kiszakadhatok a hétköznapokból, elmehetek felfedezni világokat, városokat anélkül, hogy kikelnék az ágyamból. Egyáltalán nem vagyok az a szeszélyes művész típus, abszolút nyugis személyiségnek tartom magam. Elég nehéz felingerelni, kibillenteni az egyensúlyomból.. A legtöbb őrült tervben benne vagyok, ha nem egyedül, hanem barátokkal csapatban csinálhatom ez a munkára, projektekre is érvényes. Általános állat imádatban szenvedek, főleg ló és kutya, de a csúszó, mászó és úszó dolgokon kívül minden jöhet. Rajongok az olasz és francia konyháért, a csokiért, a finom tejeskávékért, a vörösborért és az északi országokért. Nagy vágyam eljutni Izlandra és talán oda is költözni, de ez még a jövő zenéje. Nem célom életrajzi regényt írni, meg különben is borzalmasan írok, szóval véget vetek itt az ömlengésemnek magamról.

Honnan indult a könyvek iránti érdeklődésed? Volt esetleg valamilyen példa, amit követtél, vagy magadtól indult az érdeklődés?

Hát az iskolai kötelezők nem szeretették meg velem az olvasást az biztos. A Vuk még rendben is lett volna, de a Kincskereső kisködmön és a Kinizsi Pál az akkori énemnek (9-10 évesnek) nagyon nem volt megfelelő. Szóval rögtön két negatív élménnyel indultam, de hála szintén sokat olvasó apukámnak rám lett kényszerítve a Szeleburdi család. Nyári szünetben egy fejezetet naponta el kellett olvasnom, míg a könyv felétől belejöttem és már mondani sem kellett, hogy olvassam. Az első könyveim, amiket már én kértem, a Nanny McPhee trilógia volt. Aztán jött Thomas Brezina Penny sorozatának korszaka, meg mindennek, ami lovas és persze a Rumini amit még mindig szívesen olvasok.

Milyen könyveket szeretsz leginkább olvasni? Mik a nagy kedvenceid?

Elsősorban fantasyt vagy sci-fit, de hangulattól függően bármit/minden mást szívesen olvasok. Azért ezt a két műfajt kedvelem inkább, mert engem egy-egy világ felépítése, működése sokkal jobban le tud kötni, mint a lélektani mélységek. Persze egy jó fantasyban vagy sci-fiben a szereplők kell, hogy rendelkezzenek ilyen tulajdonságokkal is. Talán még annyit, hogy szerintem (tényleg egyéni vélemény) ez a két legkreatívabb műfaj, mert az írónak istent kell játszani és teljesen új dolgokat, világokat, fajokat, tárgyakat stb. teremteni úgy, hogy logikusak és az adott helyzetben reálisak, elképzelhetőek legyenek. Nem lehet mindent a mágiára fogni. Azt hiszem ezek után könnyen kitalálható, hogy a kedvencek is főként ebből a műfajból kerülnek ki. Nem tudom az összeset felsorolni, de az abszolút favorit amióta csak olvastam Frank Schätzing Raj című könyve. Aki egy nagyon érdekes, izgalmas és idegtépő könyvet akar olvasni annak melegen ajánlom. FIGYELMEZTETÉS: Ne olvasd el, ha még életedben szeretnél tengerben a parttól 5 m-nél tovább merészkedni! (Saját és családi tapasztalat alapján mondhatom, a könyv olvasása után mindenki rettegett beljebb úszni.)

További kedvencek közül pár csak felsorolás szinten (külföldi íróktól): Ilona Andrewsék szinte összes könyve, Tündérkrónikák, Rebel of the sands, Rengeteg, Mielőtt megismertelek, Részlegesek, Csontszüret és még sokan mások…
Magyar kedvencek: Horgonyhely, Calderon, Az ember tragédiája, A pendragon legenda, Rejtő Jenő könyvek ❤

babelwindow
Bábel fiai

Ha már Moskát Anita könyvei vannak kiemelt szerepben adott a kérdés, hogy mit gondolsz az írónő műveiről?

Hát én biztosan nem vagyok a kritikusok gyöngye és a kritikának mestere semmiképp, de megpróbálkozom inkább összességében írni a Moskát könyvekről. Ami szerintem az eddigi könyveiről elmondható, hogy nagyon-nagyon érzékenyen nyúl a témákhoz, méghozzá olyanokhoz, amik valamilyen formában ott vannak a mindennapi életünkben. Ehhez még hozzájön az, hogy egészen más szemszög(ek)ből mesél róluk, áthelyezve őket egy elképzelt világba. Ezek a világok is meg vannak magyarázva (illetve lesznek, ahogy a történet halad), pont annyira amennyire szükséges és nem magával a világgal, hanem a témával kapcsolatban hagy bennünk kérdéseket a végén. Nagyon erős hangulattal rendelkező regények, amikhez szerintem az olvasónak is meg kell találni a saját pillanatát, amikor ebbe bele tud illeszkedni. Példának okáért, hogy hogyan is gondolom ezt, azt kell mondjam, egy Horgonyhelyet nem valószínű, hogy szeretni fog valaki aki épp a szabadságát tölti a homokos, napsütéses tengerparton ahol minden csodás és ő is boldog, problémamentes. Ellenben ugyanez az ember, ősszel egy kissé borongósabb napon, takaróba burkolózva olvassa, jobban át fogja érezni. Legalábbis nálam ez így működött, nem mondom, hogy sablonként ráhúzható mindenkire. A Bábel fiai ezzel szemben inkább az augusztusi aszályba való könyv. Szerintem olyan könyvek ezek, amiknek az olvasás élménye nagyon sokáig megmarad. Miután a történetre már csak nyomokban emlékszünk, a könyv hangulata és az érzések, amiket keltett még jó sokáig bennünk maradnak.

Mennyiben különbözött a történeteihez kapcsolódó munkáidat, illusztrációdat elkészíteni? Szokott egyáltalán különbség lenni köztük elkészítésüket tekintve?

Technikailag nem nagyon van különbség. Nagyon szeretek digitálisan rajzolni és általában ez a kezdő lépés. Karaktereknél pózhoz képet találni, hogy azért anatómiailag hűen le tudjam a testtartást rajzolni, aztán színezni, árnyékolni stb. Amikor már maga a kép nyers változata meg van rajzolva, ki van színezve háttér minden, jönnek a képszerkesztők által nyújtott extrák az utómunka keretében. Itt egy kis csillogás, ott egy kis árnyék itt stb. A kivitelezés folyamatában viszont szokott lenni. Van, amikor nagyon konkrét az elképzelésem (amit 100%-ig sosem tudok megcsinálni persze), de hellyel-közzel azért olyan lesz az eredmény, mint a tervezett :D. Aztán a másik véglet, amikor kitalálok valamit, és az istenért nem akar úgy megvalósulni Végül az eredmény teljesen más lesz, mint amit elsőre akartam. A Bábel fiai könyvhöz kapcsolódó képem pont ilyen, a Horgonyhelyes meg az első kategória. Végül a harmadik típus, amikor fogalmam nincs mi lesz belőle, csak valamihez kapcsolódjon féle munkamenet, ebből lett a kék állatos kép.

Leggyakrabban konkrét könyvekből, történetekből alkotsz, mások kitalált szereplőiről, momentumairól, vagy saját elképzeléseid szereted megvalósítani?

Saját elképzeléseket rajzolok gyakrabban. Ez a Moskát Anitás projekt egy üde színfolt volt az eddigi rajzaim közül. Nagyon élveztem, hogy volt egy támpontom megadva, amiről rajzolnom kellett (köszönjük Uszáma), de azon belül szabad kezet kaptam. Úgy csináltam, ahogy kedvem tartotta. Könnyebbé teszi a dolgom, ha más választja ki azt az egy jelenetet a sok közül, ezzel is törekszem az energiaminimum elvére (saját részemről persze). Legjobban állatokat szeretek rajzolni, legkevésbé épületeket. Az ember és a növényzet valahol a kettő között van, és erősen fejlesztésre szorul.

horgonyhely (1)
Horgonyhely

Mennyi idő elkészíteni egy-egy ilyen képet?

Hát ez nagyban függ a munkamorálomtól, meg a kép részletességétől. Átlagban én azt mondanám 2-3 nap, persze evés, alvás, baráti találkozások, könnyebb egyetemi napok ezekbe már bele vannak számítva. Előfordul, hogy nagyon nem megy, nem akar haladni, meg az is, hogy letudok egy kevésbé részletes képet 2-3 óra alatt, annyira belejövök.

Gondolkodtál már rajta, hogy esetleg komplett könyveket illusztrálj, vagy borítókat készíts el? Vagy esetleg indultál már el valamilyen pályázaton?

Sosem voltam az a versenyzős, pályázatos típus. Az iskolában is maximum 2 rajzpályázatra adtam be munkát. Nem szerettem a témákat, nem ihlettek meg a hasonlók, mint „Biztonságos közlekedés” vagy „Tegyünk a vízszennyezés ellen” és társaik. Más versenyekre viszont, ha bármilyen kreatív feladatot is kellett csinálni azt szívesen magamra vállaltam pl. mini kutatás jegyzőkönyvéhez csináltam borítót, a prezentációk kinézetével is szerettem nagyon szórakozni. Olyan is volt, hogy ismerősöm csapatának egy fordulón belül volt plakát készítés kiadva feladatul. Megkértek, tetszett a feladat ezért szívesen megcsináltam helyettük Végül úgy alakult, hogy a zsűrinek is egyik kedvence lett, ki lett állítva. Szóval feketén is dolgozom ;). A könyvek illusztrálása esetleg borító készítése egyre vonzóbb gondolat. A válasz tehát a kérdésedre igen, egyszer ki akarom próbálni magam benne.

Milyen témához alkotnál legszívesebben?

Valamihez, amiben erdő van, állatok akár tündérek. Mindenképp a természethez közelebbi témákat élvezném jobban. Vagy lovasat *__* ( Lómániás énem sosem nyugszik.)

Ha valaki esetleg érdeklődni szeretne Szonja munkái iránt, írjon nekünk a Kapcsolatfelvétel menüpont alatt.

animals
Irha és bőr (készülő regény)

Szerintünk fantasztikus, ahogyan Szonja alkot. Köszönjük neki a képeket, valamint a válaszokat is! Ti milyen témában, mely könyvekhez várnátok tőle illusztrációkat? Írjátok meg nekünk!

uszama_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s