ajánló

Back to school: Könyvajánló

bts_ajanlo

Elérkeztünk szeptember első napjához, ami egyet jelent az iskolakezdéssel. A hét hátralevő részében olyan bejegyzésekkel készültünk számotokra, amelyek talán enyhíteni tudják az iskolába járás okozta őszi szomorúságot. Kezdésként Fancsali ajánl Nektek öt olyan könyvet, amely szerinte ideális az elkövetkezendő pár, még nyugisnak mondható hétre.

covers_267032
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadás éve: 2008   Oldalszám: 374

Rick Riordan: A villámtolvaj

Egy pörgős olvasmányra vágysz, amin tényleg kikapcsolhatsz, nem szeretnél nyálban tocsogni, de azért egy kis diákszerelmet még elviselnél? Akkor Rick Riordan könyvét neked találták ki. És kicsit még tanulhatsz is belőle, mert a regényciklus alapjául, mindenki nagy kedvence, a görög mitológia szolgál. A könyv tele van ármánnyal, csavarokkal és érdekes karakterekkel, tehát, ha lány vagy, de unod már a romantikát, olvasd ezt, ha pedig fiú vagy, akkor is olvasd, mert ez a regény mindenkinek szól!

Fülszöveg:

A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint.
Bármennyire igyekszik, úgy tűnik, képtelen távol tartani magától a bajt. De tényleg szó nélkül végig kell néznie, ahogy egy kötekedő kölyök molesztálja a legjobb barátját? Tényleg nem szabad megvédenie magát az algebratanárnővel szemben, amikor az szörnyeteggé változik és meg akarja ölni?
Természetesen senki nem hisz Percynek a szörny-incidenssel kapcsolatban; abban sem biztos, hogy magának hisz. Egészen addig, míg a Minótaurusz be nem kergeti a nyári táborba.
Hirtelen mitikus lények járkálnak ki-be a lakokba és Percy görög mitológia könyve megelevenedik. Rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, felbosszantotta őket: Zeusz villámát ellopták, és Percy az első számú gyanúsított.
Percynek mindössze tíz napja van arra, hogy megtalálja és visszaadja a Zeusztól ellopott holmit, és békét teremtsen a háborúságban álló Olimposzon.


covers_269745.jpg
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadás éve: 2014    Oldalszám: 270

Rachel Hawkins: Hex Hall

Senkinek nem könnyű, mikor új iskolába kerül. Sophienak kicsit nehezebb az átlagnál. Egy “varázslatos” javítóintézetbe kerül, ahol már az első nap vérfarkas támadás áldozata lesz. És ennél csak rosszabb lesz.
Hawkins asszony regénye humort humorra halmoz, és egy kis természetfelettit is csempész a történetbe. Kiváló karaktereket, érdekes történetet és nagybetűs szórakozást kínál az olvasónak a Hex Hall.

Fülszöveg:

A sötét boszorkányok nagy tettekre képesek.”

Négy évvel korábban Sophie Mercer rádöbbent, hogy boszorkány, amiből természetesen jó pár kalamajka származott.
Egy napon aztán, amikor Sophie egyik bűbája meglehetősen rosszul sült el a szalagavató bálon, apja úgy döntött, felügyeletre szorul. A Hex Hallba, egy világtól elzárt nevelőotthonba küldte őt, ami a problémás viselkedésű prodigiumok (vagyis boszorkányok, tündérek és alakváltók) gyűjtőhelye.
A hasonszőrű csodabogár tinikkel töltött első nap végére Sophie szép kis listával dicsekedhetett:
– három erős, szupermodell-kinézetű ellenséget szerzett,
– egy szívdöglesztő boszorkánymester iránt érzett bimbózó szerelmet,
– egy ijesztő kísértet kezdte követni,
– és kapott egy szobatársat, akiről kiderült, hogy a suli leggyűlöltebb diákja és ráadásul vámpír.
A legrosszabb azonban akkor következett be, amikor Sophie rádöbbent, hogy a diáktámadások első számú gyanúsítottja az ő szobatársa és egyetlen barátja.
A vérfagyasztó rejtélyek egyre sokasodtak, és Sophie kénytelen volt felkészülnie a legnagyobb fenyegetésre, hogy egy ősi, titkos társaság mindent megtesz azért, hogy elpusztítsa a prodigiumokat – kiváltképp őt.


covers_303360_1.jpg
Kiadó: Móra Kiadás éve: 2014 Oldalszám: 232

Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek

Kelly könyve egy adag bonbon epres töltelékkel, vanília öntettel meglocsolva, tejszínhabbal és színes cukorkákkal a tetején. Nagyon aranyos, nagyon édes kis könnyed regény. Jó levezetése ez egy fáradt napnak. A stílus remek, könnyed, megnevetteti az embert. Nem egy agyalós, nyomasztó regény, ezt tényleg csak olvasni kell. A regény cselekménye miatt főként lányok számára ajánljuk.

Fülszöveg:

Avery gyakorlatilag születése óta szerelmes a legjobb barátjába. Aidennek ugyan fogalma sincs erről, a lány mégis vígan tervezgeti közös jövőjüket. Egész addig, amíg a srác közli, hogy barátnője van… Mit lép erre a stréber Avery? Hát igazi kocka módjára a tudományba menekül: egy sor társadalmi kísérlettel akarja ­bebizonyítani, hogy az összetört szív csak akkor gyógyul be, ha az ember előbb túljut a gyász hét fázisán. Csakhogy a kivitelezéshez szüksége van egy független külső megfigyelőre — itt lép a képbe Aiden bátyja. A csöppet sem stréber Grayson olyan dolgokra veszi rá a gátlásos lányt, amiket korábban álmában sem mert volna megtenni. A suli alfahímje és a legnagyobb stréber egyre több időt tölt együtt — persze kizárólag a tudomány érdekében! —, és közben egy egészen új kísérlet veszi kezdetét…


covers_40035.jpg
Kiadó: Cherubion Kiadás éve: 1993 Oldalszám: 418

John Caldwell: Káosz

Ha már előbb a lányoknak kedveztünk, most jöjjön egy echte fiúknak írt regény. Caldwell úr Káosza egy mesterien megírt fantasy, ami főként a humorra apellál. Főszereplője egy félvér ork, ami már önmagában megér egy misét, mert nem mindennapi, hogy egy “koszos korcs” legyen a középpontban, az pedig csak hab a tortán, hogy ez nem egy hősregény. Szinte az összes főbb karakter önmagáért teszi, amit tesz, nem tinik, akik meg akarják menteni a világot, nincsenek nagy céljaik és álmaik, ők mindent magukért tesznek.

Fülszöveg:

Skandar Graun, az ember apától és ork anyától származó félvér sosem bocsátja meg a világnak korcs mivoltát. A Káosz istenének harcos-papjaként fogadalmat tesz, hogy kiírtja az összes embert, de legfőképpen Peltárt, szülei gyilkosát. Ám az idők folyamán Peltárból nagy hatalmú varázsló vált, míg Skandar Graun koszos korcs maradt. A félork buzgón imádkozik és istene segítségét kéri bosszújához. Azonban Yvorl, a Káosz istene csak akkor hajlandó támogatni őt, ha előbb a szolgája azzal bizonyítja érdemességét, hogy megszerzi a Káosz Szavát, a sokak által kutatott ősidőkben eltűnt varázsszert. Skandar Graun útra kel szedett-vedett társaival, hogy végrehajtsa a feladatot és bevégezze bosszúját, ám hamarosan rádöbben, hogy a célhoz vezető út göröngyösebb, mint képzelte. A mogorva félvérből kétlábon járó pestis válik: mindenki elhullik mellőle, akit szeret.


covers_365959_1.jpg
Kiadó: Twister Média Kiadás éve: 2015 Oldalszám: 580

Soman Chainani: Jók és Rosszak iskolája

Fantasztikus mese, nem csak kisgyerekeknek. Az iskola alatt ezt a regényt kötelező elolvasni. Chainani varázslatos regénye egy olyan mesevilágba repít el, ahol a “jó” a rossz és a “rossz” a jó. A világ teljesen elborult, és lehetetlen, de nagyon különleges és hangulatos. Egy karakter sem olyan, mint az első látásra tűnik, az író nagyon jól meg tudja őket csavarni. A mesés bája, és “gyermeki gondolkodása” zseniálissá teszi ezt a könyvet, és a borító sem átlagos.

Fülszöveg:

Sophie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.

Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttől éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… végig élik.


Mi ezeket a regényeket javasoljuk az iskolapadban töltött időszakra. Ti mit ajánlanátok nekünk? Írjátok meg a bejegyzés alatt, vagy a közösségi oldalainkon.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s