ajánló

Betiltott könyvek ajánlója

bannedbooksajanlowp

Bizonyára sokan hallottatok már a Banned Books Week mozgalomról, ami egy Amerikából származó mozgalom, és a lényege, hogy különböző országokban régebben, vagy akár napjainkban is betiltott könyvek népszerűsítésével próbálja felhívni a figyelmet a még ma is létező problémára: a káros cenzúrára.

A mozgalom maga elsősorban az államokban dübörög, de jelentősége mindenhol van a világon. Olvasni mindenkinek joga van, és betiltani egy könyvet, csak mert valamely csoportnak nem tetszik, ami le van írva benne, nagyobb kárt okoz, mint bármely gondolat, amit az adott könyv elültethet az emberek fejében. Mi, a Prológusnál hiszünk az olvasás szabadságában, és a könyvek szabad terjesztésében, még akkor is, ha az a könyv éppen a Szürke ötven árnyalata. Szerettük? Nem. Betiltanánk? Nem. Miért? Mert az nem a könyvet, vagy az írót minősítené, hanem minket.

Éppen ezért, úgy döntöttünk, hogy a Banned Books Week alkalmából, elhozzuk nektek a mi válogatásunkat azokról a betiltott könyvekről, amit olvastunk és szerettünk. Fogadjátok szeretettel és olvassatok ti is! Jót, rosszat, klasszikusat, botrányosat, és bármit, amihez kedvetek szottyan.

Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

egykuloncsracfeljegyzeseiKiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 240
Téma: Young Adult, levélregény, felnőtté válás

Fülszöveg:

Az „Egy különc srác feljegyzései” című könyv elbeszélője egy tizenöt éves középiskolás srác, Charlie. Furcsának és magányosnak érzi magát, mintha a pálya széléről, kívülállóként figyelné a körülötte zajló eseményeket. Egy nap elhatározza, hogy leveleket ír egy ismeretlennek, aki akár a barátja is lehetne. Ezekből a levelekből aztán szép lassan – olykor mulatságosan, olykor meghatóan – egy cseppet sem átlagos tinédzsert ismerhetünk meg. Charlie kétségbeesett erőfeszítéssel próbálja élni a saját életét, miközben menekül is előle, és ez a kettősség különleges, járatlan utak bejárására kényszeríti: családi drámák sora, új barátok, az első randevú, szexualitás, drogok… Chbosky regénye a lélek legmélyebb rezdüléseit tükrözi, miközben felidézi az olvasóban a felnőtté válás nehéz, semmi mással össze nem hasonlítható éveit.

A kötet megjelenése óta több mint 1 000 000 példányban kelt el és hatalmas vitákat gerjesztett, miközben a tinédzserek megkerülhetetlen kultuszregényévé vált világszerte. Ellentmondásos módon egyszerre tiltott könyv és kötelező olvasmány az amerikai középiskolákban. Ez a regény ugyanazt jelenti a 21. századi tinédzsereknek, mint amit a „Zabhegyező” jelentett a szüleik generációinak.

Betiltották: Amerikában számos középiskolában, szülőktől érkező panaszok nyomására, akik szerint kifogásolható a nyelvezet, a homoszexualitás, illetve az alkohol- és droghasználat megjelenítése a könyvben.


George Orwell: 1984

1984Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2014 (első kiadás: “Magyar Október” szabadsajtó – 1984)
Oldalszám: 360
Téma: disztópia, diktatúra, politikai, alternatív történelem, szatíra

Fülszöveg:

1988-ban kommentálva az 1984-et, a valóságos és jelképes évszám között tűnődően botorkálva szükségszerű a kérdés: a történelmi rémképet illetően érvényes-e, érvényes maradt-e Orwell regénye? Nem és igen. Igen és nem. Nem, ha megkönnyebbülten nyugtázhatjuk, hogy az a totalitárius diktatúra, amely az 1984-ben megjelenik, a regény megírása óta nem valósult meg a valóságos történelemben, és a kommentár fogalmazása közben nincs jele – kopogjuk le, persze – , hogy a közeljövőben bármelyik nagyhatalom megvalósítani kívánná. Igen, ha a tegnapi történelem némely államalakzatára gondolunk. Nem a náci Németországra, nem a sztálini Szovjetunióra, hanem időben közelebbi képződményekre: Enver Hodzsa Albániájára, Pol Pot Kambodzsájára. Hogy jelen idejű államképződményeket a diplomáciai illem okából ne említsünk. Röviden elmerengve ennyit mondhatunk ma az 1984 történetfilozófiai érvényességéről. És a regény? Ünnepelték és kiátkozták a hidegháború hosszú évei során. A sorompótól balra ezért, a sorompótól jobbra azért. Jelképpé és jelszóvá lett. Sorompó arra kell, hogy két oldalán ugyanazt a szöveget kétféleképpen lehessen érteni és értelmezni. Regény azonban nem arra való, hogy jelkép és jelszó legyen. Regény arra való, hogy olvassák, hogy szabadon olvasható legyen.

Betiltották: 1950-ben, Szovjet Unióban, miután Sztálin rájött, hogy a regény az ő diktatúráját veszi alapul. Egészen 1990-ig tartott a tilalom, amikor is újra megjelenhetett orosz fordításban.


Alice Sebold: Komfortos mennyország

komfortosmennyorszagKiadó: Cartaphilus
Kiadás éve: 2010 (első kiadás: Európa – 2007)
Oldalszám: 350
Téma: nemi erőszak, gyász, halál

Fülszöveg:

Susie tizennégy éves. Üldögél a kilátóban, a maga kis mennyországában, és visszaemlékezik a halálára. Susie-t megerőszakolta és meggyilkolta a szomszéd. Családja csak annyit tud, hogy eltűnt, és visszavárják. A rendőrség nyomoz. A szomszéd eltünteti a nyomokat. Az élet megy tovább.
A kérdés persze éppen ez: hogyan megy tovább? Hogyan birkózik meg két szülő a lánya elvesztésével? A tizenhárom éves húg a nővére hiányával? Megérti-e négyéves öccse, mit jelent az, hogy elment? És megbékél-e Susie azzal, hogy csak nézheti őket?
Csodálatos, felemelő könyv Sebold regénye, amely egy tizennégy éves kislány tiszta szemével figyeli a tragédiát és a gyógyulás folyamatát, az ő hangján kommentálja az emberek megmagyarázhatatlan viselkedését, és az ő bölcsességével veszi tudomásul, hogy csak úgy lehet itt a Földön élni, ha egy kicsit megtanulunk felejteni.
A mű az utóbbi évek talán legnagyobb amerikai bestsellere.

Betiltották: Amerikában, a könyvben található nemi erőszak leírása, illetve egy Isten, és gyakorlatilag mindenféle vallás nélküli mennyország megjelenítése miatt.


Mary Shelley: Frankenstein

frankensteinKiadó: Ulpius ház
Kiadás éve: 2007 (első kiadás: Kozmosz könyvek – 1977)
Téma: klasszikus, horror, gótikus, sci-fi, filozofikus

Fülszöveg:

Victor Frankenstein, a szépreményű tudós ifjú elhatározza, hogy embert alkot a tudomány eszközeivel. Az eredmény irtózatos: torz teremtmény születik. A sorsára hagyott lény szenved a magánytól, a megalázottságtól, de műveli magát, szeretetre, megértésre vágyik, amit nem kap meg. Bosszút esküszik tehát, hogy számon kérje szörnyű sorsát teremtőjén…

Mary Shelley, korának kiemelkedő tehetsége alig tizenhét évesen írja meg minden idők legeredetibb rémtörténetét, amelyből azóta számtalan világhírű filmadaptáció készült. A Frankenstein alapkérdései nem is lehetnének időszerűbbek: mindenható-e a tudomány? Teremthetünk-e embert, saját képünkre? Kell-e határt szabni a vágyainknak?

Betiltották: 1955-ben Dél-Afrikában, “obszcén jelenetek” és “illetlen” témák miatt.


Marjane Satrapi: Persepolis – Gyerekkorom Iránban

persepolisKiadó: Szabad Könyvműhely
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 160
Téma: képregény, életrajzi, diktatúra, történelem

Fülszöveg:

Az utóbbi évtizedek legnagyobb hatású és legsikeresebb felnőtt képregénye egyszerű, mégis szívhez szóló képi és nyelvi világgal mutatja be az iszlám forradalom sújtotta Iránt egy kislány szemszögéből. Azt a kort, amikor a fejkendőt kötelezővé tették az országban, és a diktatúra átvette a hatalmat. Satrapi a legtermészetesebb módon ábrázolja az iráni mindennapokat, saját családját és gyermekkori önmagát.

Betiltották: Az összes chicagói iskolában, a közfelháborodás ellenére is. Döntésüket azzal indokolták, hogy a könyv erőszakos képsorokat, kínzást és profán szóhasználatot is tartalmaz.


Ray Bradbury: Fahrenheit 451 (és más történetek)

fahrenheit451Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2013 (első kiadás: Göncöl – 1991)
Oldalszám: 216
Téma: disztópia, sci-fi, kisregény

Fülszöveg:

Guy Montag tűzőrként dolgozik. Az a munkája, hogy elégesse a könyveket… a házakkal együtt, ahol eldugták azokat. Montag élvezi a munkáját. Tíz éve tűzőr, és mindig felhőtlen örömmel vonul ki az éjszakai riasztásokra, boldogan nézi a lapokat emésztő lángokat. Aztán egy nap találkozik egy lánnyal, aki olyan múltról mesél neki, amikor az emberek még nem féltek, majd megismerkedik egy professzorral, aki olyan jövőt fest elé, amelyben az emberek gondolkodnak. És akkor Guy Montag hirtelen ráébred arra, mi az igazi hivatása.

Kötetünkbe Bradbury nagy hatású klasszikusa mellé további öt remekbe szabott novellát választottunk a sci-fi irodalom nagymesterétől.

Betiltották: Amerikában több államban is, legutóbb 2006-ban egy texasi iskolában, miután szülők kampányolni kezdtek ellene, kifogásolva a profán szóhasználatot, a valláskritikát, illetve a Biblia égetését tartalmazó jelenetet benne.


Nos, ennyi lett volna a Prológus ajánlója, a Banned Books Week alkalmából. Reméljük, tetszett, és esetleg kedvet kaptatok valamelyik könyvhöz. Ti mit gondoltok az effajta cenzúráról? Jogosnak tartjátok bizonyos esetekben? Ti már olvastatok betiltott könyvet? Ha igen, mindenképpen írjátok meg nekünk, szeretnénk hallani a ti élményeitekről is!


bizbasz_bio_2020

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s