ajánló

Hamupipőke a mozivásznon

Nincs olyan ember a Földön, aki ne ismerné Hamupipőkét. Ki ilyen, ki olyan formában hallotta a történetét. Vannak, akik szeretik, és vannak, akik annyira nem, de mégis mindenki tudja, miről van szó, ha meghallja, hogy üvegcipellő, tökhintó vagy éppen tündérkeresztanya. A filmipar is előszeretettel használja, a mese alaptörténetét emiatt folyamatosan újabbnál újabb filmek látnak napvilágot. Összegyűjtöttünk néhány Hamupipőke újraalkotást, ami talán elnyeri a tetszéseteket.

cinderella_2015_official_posterHamupipőke (2015)
A klasszikus mese élőszereplős feldolgozása a fiatal Ella (Lily James) történetét meséli el, akinek kereskedő apja újból megnősül Ella édesanyjának halála után. A lány szeretettel fogadja új mostohaanyját (Cate Blanchett) és lányait, Anastasiát (Holliday Grainger) és Drisellát (Sophie McShera). Azonban, amikor édesapja is váratlanul meghal, a lány hirtelen egy féltékeny és kegyetlen családban találja magát, új rokonai kénye-kedvének kiszolgáltatva. Bár a legmegalázóbb feladatokat bízzák rá és cselédként tartják a háznál, Ella nem adja fel a reményt és mindig édesanyja utolsó szavai lebegnek a szemei előtt: “légy bátor és kedves”. Ezért fogát összeszorítva tűri, hogy mostohaanyja és lányai lépten-nyomon kihasználják. Amikor találkozik egy jóképű idegennel az erdőben, Ella nem is tudja, hogy egy álruhás herceggel (Richard Madden) sodorta össze a sors, akiben igazi társra lel. Amikor a királyi udvar meghívókat küld szét a birodalom összes hajadonjának, Ella reménykedni kezd, hogy ismét találkozhat a sármos Kittel. Azonban gonosz mostohaanyja megtiltja a lánynak, hogy részt vegyen a bálon és még ruháját is szétszaggatja. De persze, ahogy a tündérmesékben lenni szokott, a segítség sem várat magára sokat. Egy kedves koldus öregasszony (Helena Bonham Carter) néhány egér és egy hatalmas sütőtök segítségével örökre megváltoztatja a fiatal lány életét.

Az eredeti mese alaptörténete megmarad, kicsi változtatások történnek, de ez semmit nem von le az élményből. Sok helyen olvastam, hogy hiányoltak dolgokat a filmből, és hogy emiatt nem tetszett nekik annyira. Én azonban, azt gondolom, hogy minden ilyen átalakított mesét különálló filmként kellene kezelni, hisz egyértelmű, hogy nem fogják szóról szóra lemásolni az eredetit, mert akkor nem lenne értelme több filmet csinálni. Azonban, akit nem zavarnak a változatosságok, azoknak bátran ajánlom figyelmükbe, ezt a filmet.


egy-uj-tundermese-volt-egyszer-egy-dal-2011-online_1Egy új tündérmese: Volt egyszer egy dal (2011)
A klasszikus Hamupipőke-történet egy zenés feldolgozásban születik újjá! Katie (Lucy Hale) énekesnő szeretne lenni, ám gonosz mostohaanyja (Missi Pyle) és mostohanővére (Megan Park) lépten-nyomon akadályozzák. Amikor aztán Katie csodálatos hangjával a mostohatestvére arat diadalt, és a híres producer fia, Luke (Freddie Stroma) tévedésből Beverlybe szeret bele, Katie-nek meg kell tanulnia kiállni az álmaiért, hogy kiderülhessen: ő az igazi!

Véleményem szerint erős túlzás az, hogy ez egy Hamupipőke feldolgozás. Félre értés ne essék, imádom ezt a filmet, csak éppen néhány részen kívül semmi köze az eredeti meséhez. Mégis azt kell mondanom, hogy egy nagyon aranyos és szerethető film. Aki szereti a romantikus és zenés történeteket az szeretni fogja ezt is.


ellemoderncinderellaModern hamupipőke történet (2010)
Elle Daniels szülei halála után nagybátyja lemezstúdiójában dolgozik asszisztensként. Miközben a “Szenzációs Csajok”, a stúdió sztárjainak kívánságát teljesíti, aközben arról álmodik, hogy egyszer maga is énekes sztár lesz. A stúdió egyik régi felfedezettje, az azóta híressé vált sztár visszatér, és ezzel Elle-t a szerelem is megérinti. A “Szenzációs Csajok” azonban mindent elkövetnek, hogy Elle szakmai és szerelmi életét is tönkre tegyék.

Néhány mozzanatot átvettek a meséből, de azon kívül nem nagyon hasonlít rá. Egy átlagos romantikus történetnek mondanám.


220px-aanothercinderellastory

Hamupipőke-történet (2008)
A suli az egykori tanulója, az azóta ünnepelt tinisztárrá lett Joey Parker látogatását ünnepli. Ennek kapcsán táncos tehetségkutató versenyt szerveznek, melynek nyertese szerepelhet Joey legújabb videoklipjében. A reménykedők között van Mary is. Az álarcos bulin Mary véletlenül Joey-val kerül össze. A fiú meg akarja találni a lányt, aki a maszk mögött rejtőzött. Némi nehézség árán összejönnek, ám ezt rossz szemmel nézi Joey volt barátnője. Ármánykodásával sikerül elválasztani őket egymástól. Amikor Joey rájön, hogy mi történt, arra kéri Mary legjobb barátnőjét, beszélje rá a lányt, hogy induljon a tehetségkutató vetélkedőn.

Amíg a Volt egyszer egy dalban az éneké a főszerep ebben a filmben a tánc. Itt is adottak a hamupipőkés elemek, ahogy az összes ilyen témájú filmben. Egy könnyed, romantikus történet, vicces jelenetekkel.


movie_poster_a_cinderella_storyLos Angeles-i tündérmese (2004)
Még hogy Hamupipőke csak a mesében létezik? Cseréljük az üvegcipőt mobiltelefonra, a tökhintót nyitható tetejű kocsira, a mesebeli királyságot pedig Los Angeles külvárosára, és kiderül, hogy a “hol volt, hol nem volt” megtörténhet bármikor. Ha éppen nem a gonosz mostoháját és mostohanővéreit kell elviselnie, akkor Sam egy étteremben takarít. Álmaiban a Szép, Szőke Herceget várja, ám meglehet, hogy ott volt az orra előtt. Az elvesztett mobiljának megtalálója e-mail-ekkel bombázza, végül egy bulira is elhívja. Vajon sikerül a modern Hamupipőkének összeszednie a bátorságát és valóra váltani álmait?

Erről a filmről tényleg, azt lehet mondani, hogy egy igazi modern Hamupipőke történet. Egy kicsit megkavarták a dolgokat, de mégis tudja a néző, hogy ez bizony annak a mesének az átirata, amit annyira szeret/szeretett.


a_cinderella_story_-_if_the_shoe_fits_dvd_coverCinderella: If the shoe fits (Ha illik a cipő) (2016)


A klasszikus Hamupipőke történet egy kortárs zenés verziója, amiben a mostoha szolgálólány reméli, hogy versenyezhet egy híres popsztárért folyó zenés versenyben.

Egy musical, ami ugyan még nem jelent meg magyarul, de angol felirattal megtalálható. Szerintem nem bonyolult a nyelvezete, és kevés benne a párbeszéd, így azok is élvezni tudják, akik nem beszélnek perfektül angolul (pont, mint én :D).


Reméljük sikerült olyan filmeket ajánlanunk nektek, amiket szívesen megnéztek. Ha tudtok még hasonló filmeket, amit kihagytunk az ajánlóból akkor írjátok meg nekünk valamelyik közösségi oldalunkon, hiszen mi is nagyon szeretjük az ilyen filmeket.

timi_bio_2019

Hamupipőke a mozivásznon” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s