Extra tartalom · projekt

Retelling- hét összefoglaló

Minden gyerek akart egyszer meseszereplő lenni. Hercegek, hercegnők, tündérek, lovagok, jók, vagy gonoszok.  A retelling héten újra belecsöppenhettünk a már jól ismert mesék világába, kicsit megcsavarva. Bloggereink olyan a közelmúltban megjelent könyveket igyekeztek bemutatni, melyek a klasszikus tündérmeséket veszik alapul.  Ezekhez természetesen most sem maradhattak el az extra tartalmak. Filmek, zenék, rajzok stb., hiszen varázslat a könyveken túl is létezik. 😉

Sarah J. Maas – Tüskék és rózsák udvara (ACOTAR)

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában hamarosan megjelenő újabb Sarah J. Maas könyv volt az egyik, melyről három értékelést olvashattok, Zsebi, RavenS és Lorelei tollából. A könyv nem mindenkiben keltett pozitív érzéseket, így az ellentétes véleményekből végül egy újabb ProCsata robbant ki, melynek ti is szemtanúi lehettek. (Szerintem mind örülhetünk, hogy fültanúi nem lettünk ennek a véres ütközetnek.) Van olyan bloggerünk is, aki nem szaladt előre az időben és megvárja a magyar megjelenést, így semmiképpen nem búcsúzunk el ettől a könyvtől, a jövőben is olvashattok még róla majd nálunk. Addig is, a fülszöveg és borító keltette első benyomás alapján, megpróbálja kitalálni miről szólhat a könyv. Cersei improvizációjára felkészülni! Ha kíváncsiak vagytok, milyen zenék segítették a könyv létrejöttét, vessetek egy pillantást az írónő lejátszási listájára.

A Sarah J. Maas már megjelent sorozatának kezdő kötetét az Üvegtrónt Macsi vette górcső alá.

Értékelések:
Zsebi, RavenS, Lorelei, Macsi
ImPROvizáció
ProCsata
Zenék a könyvhöz

15218757_1238568156203981_267227158_n

Rosamund Hodge – Kegyetlen szépség

Októberben frissen és ropogósan, egyenesen a Menő könyvek nyomdájából érkezett a Kegyetlen szépség a Prológus tagjaihoz. Jött, látott és győzött, minden olvasóját elvarázsolva. Egy olvasást megelőző Improvizáció is született, hiszen a kérdés több tagunkban is ott motoszkált: Vajon milyen történetet rejthet a lélegzetelállító  borító?

Timi, Zsebi és RavenS mindhárman megosztották velünk a gondolataikat a könyvről, ezen felül egy RavenS egy különleges extrával is készült nektek. Az írónő, saját elmondása szerint három történetből merítette az ihletet a regényhez, ezeknek járt utána és foglalta őket össze röviden, egy mitológiai feltérképezés keretén belül. Ha kíváncsiak vagytok a hasonlóságokra és különbségekre, érdemes rápillantani. Ugyanebben a bejegyzésben még a Szépség és szörnyeteg története által befutott „karriert” összefoglaló infografikára is bukkanhattok, ami mindenféle érdekes tényeket tartalmaz a mese eredetéről, és annak feldolgozásairól.

Értékelések:
Timi, Zsebi, RavenS
ImPROvizáció
Mitológiai feltérképezés

Soman Chainani -Jók és Rosszak iskolája

Kezdjük az elején, a borítóval. Zsebi ismét előrántotta kreativitását és három alternatív borítót varázsolt elénk a trilógia második kötetéhez. A könyveknek nem csak a külseje, de a belseje is tetszetős: az egyedi történet és az illusztrációk is megragadták bloggerináink figyelmét. Netra, RavenS és Zsebi értékelése fog nektek segíteni, hogy eldöntsétek nektek való-e ez a könyvsorozat. Ha nekik nem sikerült meggyőzniük, Fancsali a második kötetet is bemutatja, így bepillantást nyerhettek a folytatásba is. A Twister Media gondozásában megjelenő trilógia garantált szórakozást nyújt a mesék világában.

Értékelések:
Netra, RavenS, Zsebi, Fancsali
Alternatív borítók

Naomi Novik- Rengeteg

Végül a tavaszi Könyvfesztiválon, a Gabo kiadó által megjelentetett Rengeteg került elő a Retelling héten. A különleges hangulatot árasztó könyv a szláv mondavilágra alapoz, amely sokkal kevésbé ismert és felkapott, mint a görög vagy  skandináv mítoszok, így egészen új élményeket nyújtott Noéminek és vendégbloggerünknek, Sárinak. Rögtön izzították is a billentyűzetet, hogy megosszanak veletek mindent, amit a könyvről gondolnak két értékelés formájában.

Értékelések:
Sári, Noémi

Mivel a mesék, főleg a tündérmesék, folyamatos népszerűségnek örvendenek a filmvásznon is, Timi bejárta az internet legmélyebb bugyrait is a Hamupipőke feldolgozásokért. Filmek és sorozatok közül válogathattok, és elmondhatjuk, hogy mindre illik az a bizonyos üveg cipellő. Ezen felül a Szépség és a szörnyeteg 2017-ben megjelenő filmjét is nagyon várjuk már.

Hamupipőke a filmvásznon

És ha már filmek! Minden filmnél szoktak lenni kimaradt jelenetek és extrák, hát ezúttal nálunk is van méghozzá három illusztráció. RavenS-t a Kegyetlen szépség ihlette meg, és nem semmi rajzot sikerült elkészítenie szénnel és színes ceruzával felszerelkezve.

Szonja egy vegyes technikával (festék, filctoll, ceruza) készült alkotást hozott számunkra Naomi Novik Rengeteg című könyvéhez. Ezen felül Zsebi és RavenS kihívás elé állították egy Tüskék és rózsák udvara illusztráció elkészítésével. A csavar ugyanis, hogy ő nem olvasta a könyvet. A két bloggerina leírásai és a munkafolyamat alatti visszajelzéseik alapján próbált megbirkózni a feladattal. Sikeres volt-e vagy sem, ezt már rátok bízzuk.

sky-2

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Retelling hét. Reméljük, elnyerte a tetszéseteket, meghoztuk a kedveteket a mesékhez, és ti is legalább olyan jól szórakoztatok közben, mint mi. Hamarosan jelentkezünk új ötletekkel és projektekkel, úgyhogy mindenképpen maradjatok velünk!

Addig is, itt a vége, fuss el véle!

pacásprologocska

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s