ajánló · Extra tartalom · Promágus Kupa

Tematikus könyvajánló #2 – Promágus Kupa

promagus-marc-konyvajanlo

Március, tavasz, szerelem a levegőben… úgyhogy beszéljünk a diszfunkcionális kapcsolatokról. A Promágus kupa (katt ide a játék részleteiért) ehavi témája a “You Give Love a Bad Name” volt, így bloggereink olyan könyvekkel neveztek, amelyekben szakításról, szerelmi bánatról, tragikus szerelmekről, toxikus kapcsolatokról, és úgy általában, a szerelem sötétebbik oldaláról volt szó. Összegzőnkben hamarosan összegyűjtjük, mely könyvekkel neveztek a Promágus bajnokok, de addig is, íme egy tematikus könyvajánló, nehogy olvasnivaló nélkül maradjatok, ha titeket is megmozgat a téma. Éljen az angst!

Emily Brontë: Üvöltő szelek

wutheringheights

Kezdjük rögtön egy klasszikussal, az elfuserált szerelmi történetek királynőjével. Az Üvöltő szelek méltán annyira híres, amennyire. Catherine és Heathcliff kapcsolata már-már a beteges szintet veri, de valamiért nem tudunk elszakadni tőlük. Tökéletes, ha valami igazán drámaira vágyik az ember lánya!

Fülszöveg:
Szerelem, gyűlölet, bosszú. Így summázható Catherine és Heathcliff sírig s talán azon túl is tartó szenvedélyes kapcsolata. A lány apja befogadja az árva fiút, akit Catherine fivére, Hindley kezdettől fogva megvet és cselédként kezel. Az apa idővel meghal, s noha az öntörvényű lelenc és a lány között az évek során szerelem szövődik, Catherine mégis az elegáns és udvarias Edgar Linton felesége lesz. Heathcliff így minden szeretetből kiszorul, ezért egy viharos éjjelen elszökik. Évekig nem is hallani felőle, ám amikor visszatér, eltökélt szándéka, hogy méltó bosszút áll az elszenvedettekért, és sötét szándékainak olthatatlan szerelme sem vethet gátat. Valóság és látomás, természet és lélekelemzés, vadság és odaadás furcsa szövedéke a történet, egy magába forduló, romantikus lélek költői vallomása a szerelemről és a szenvedélyről.

Laini Taylor: Füst és csont leánya

fustescsontleanyaEsküdt ellenségek, egyértelmű, hogy egymásnak teremtették őket. Angyalok és kimérák küzdelme, egy ősi ellentét, és mindennek a közepén ott áll Karou és Akiva, a két faj között meghúzott vonal két külön oldalán, és érzed, hogy olvadnak tőlük a csontjaid. Szerelem, árulás, lélekvándorlás, világokon átívelő csaták… a Füst és csont leánya olyan, mint a Rómeó és Júlia szteroidon.

Fülszöveg:
Egyszer volt, hol nem volt, egyszer egy angyal meg egy ördög egymásba szeretett. A történet nem végződik jól.

A sodró erejű fantasy regénytrilógia első része egy tiltott szerelemről, egy ősi háborúról mesél és egy újjáteremtett világ reményét hirdeti.

Colleen Hoover: Maybe Someday – Egy nap talán

maybesomeday

Habár nem szeretjük a szerelmi háromszögeket, a kategóriába tökéletesen belefér. Adott a két főszereplőnk, Ridge és Sidney, akik között a kezdetektől fogva ott a kémia, mégsem lehetnek együtt különböző okok miatt. Ráadásul a könyv kapásból egy hatalmas szerelmi csalódással kezdődik. Egy nap talán Ridge és Sydney is megtalálja az igaz boldogságot, viszont addig még át kell élniük pár csalódást és teljes érzelmi összeomlást.

Fülszöveg:
A huszonkét éves Sydney élete maga a tökély: egyetemre jár, jó állása van, stabil kapcsolatban él egy remek sráccal, Hunterrel, és a legjobb barátnőjével, Torival közösen bérel lakást. De minden megváltozik, amikor rájön, hogy Hunter megcsalja, és egyik pillanatról a másikra el kell döntenie, hogyan tovább.
Sydney egyszer csak vonzódni kezd a titokzatos, jóképű szomszéd sráchoz, Ridge-hez. Nem tudja levenni róla a szemét, és valósággal megbabonázza a fiú szenvedélyes gitárjátéka esténként az erkélyen. Ridge sem közömbös iránta, és hamarosan ráébrednek, hogy több szempontból is szükségük van egymásra.
Az Egy nap talán egy szenvedélyes történet barátságról, megcsalásról és szerelemről, ami az első oldaltól kezdve beszippantja az olvasót Sydney izgalmakkal teli világába.

John Green: Katherine a köbön

katherineakobonA Katherine a köbön egy az egyben az exekről szól, természetesen a John Greentől megszokott nerdy, fura karakterekkel teli félig komoly, félig vicces hangulatban. Nem túl mély, nem túl sötét, de azért mégis szerelmi csalódások egész tömegéről szól, így mindenképpen témába vág, ha ilyesmihez támadna kedve az embernek.

Fülszöveg:
Tizedik Katherine csak azt akarta, hogy barátok legyenek.
Tizennyolcadik Katherine e-mailben rúgta ki.
K-19 összetörte a szívét.
Colin Singleton kizárólag Katherine nevű csajokra bukik. És ha sikerül összejönnie valamelyik Katherine-nel, akkor Colin előbb-utóbb lapátra kerül. Hogy egészen pontosak legyünk, eddig tizenkilenc alkalommal.
Colin, az anagrammakedvelő, elkeseredett gyermektehetség tízezer dollárral a zsebében, egy vérszomjas vaddisznóval a nyomában és az anyósülésen túlsúlyos, Judy bírónő-rajongó barátjával kalandos útra indul, de egyetlen Katherine sem bukkan fel a láthatáron. Colin elhatározza, hogy megalkotja az Alapvető Katherine előreláthatósági elméletet, amely reményei szerint bármely Kirúgott számára képes megjósolni bármely kapcsolat kimenetelét, és ezáltal talán visszaszerezheti a lányt.
Az Alaska nyomában szerzőjének árnyalt humorú regényében szó esik még szerelemről, barátságról és egy halott osztrák-magyar trónörökösről is.
John Greent a házassága előtt tizenháromszor rúgták ki. De Katherine nevű lány egyszer sem.

Samantha Young: Dublin Street

dublinstreetTipikus NA regény, a jól megszokott barátság extrákkal formátummal, és határozottan megosztó az olvasók körében, de ha szerelmi oda-vissza rángatózásra fáj a fogunk, arra tökéletes. Fordulatos, pörgős, indulatokkal teli. Nem rózsaszín cukiság, de azért romantikus. És szerepel benne a tematikánkhoz kölcsön vett Bon Jovi szám is.

Fülszöveg:
Négy éve az amerikai Jocelyn Butler, hátat fordítva tragikus múltjának, Edinburgh-ban kezdett új életet. Joss nem adja át magát a gyásznak, nem néz szembe a démonaival, és senkihez sem akar igazán közel kerülni, de miután beköltözik Dublin Street-i fantasztikus albérletébe, lakótársnőjének jóképű bátyja fenekestül felforgatja féltve őrzött magánéletét.

Braden Carmichael az a fajta ember, aki mindig megszerzi, amit akar. És ő most Jocelynt akarja az ágyába csábítani. Braden, miután megtudja, hogy Joss irtózik a komoly kapcsolatoktól, alkut kínál, amelynek keretében átadhatják magukat a vágyaiknak anélkül, hogy „túlbonyolítanák” a dolgokat. Jocelyn merő kíváncsiságból belemegy az egyezségbe, miközben nem is sejti, hogy a skótot egyetlen cél vezérli: a lelkéig lemezteleníteni a konok lányt…

Stendhal: Vörös és fekete

vorosesfekete2Julien Sorel nem túl szerethető főhős, de persze Mathilde-nek se kell a szomszédba mennie némi kegyetlenségért. Talán pont ezért annyira tökéletes választás ez a regény. A szerelmi kapcsolatok is csak a ranglétra megmászására szolgálnak Stendhal legendás klasszikusában, azonban a politikai lavírozás mellett helyet kapnak az érzelmek is. Utáltad a gimiben? Nem vagy egyedül. De néhány év múlva mégis érdemes visszatérni hozzá. Talán éppen most?

Fülszöveg:
Babits Mihály írja Stendhalról „Az európai irodalom történeté”-ben:
Minden figyelmét alakjainak lelkére fordította. Témája a nagyravágyás. Ez korszerű téma, sőt romantikus… De Stendhal nem a téma lírai oldalát fogja meg. Ő hidegen elemzi a betegséget és következményeit, oly józansággal, hogy a realista regény egyik őse lett a francia irodalomban. Nála jelenik meg először az ifjú törtető mindig érdekes alakja, aki elindul meghódítani a világot… Ha a világot nem is, a regényt bizonnyal meghódította.

Nos, ennyi lett volna a márciusi Promágus kupára szánt tematikus könyvajánlónk. Reméljük, találtatok valamit, ami felkeltette a kíváncsiságotokat! Természetesen itt nem szerepelnek azok a könyvek, amelyeket bloggerjeink választottak a havi kihívásra, szóval ha érdekel, ők miket olvastak, csekkoljátok a Promágus fület itt a honlapon, vagy a facebook oldalunkra posztolt értékelések között böngésszetek! Ti miket csapnátok hozzá a listához?

bizbasz_bio

Tematikus könyvajánló #2 – Promágus Kupa” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s