ajánló · Extra tartalom · keleti kultúrák hete · projekt

Ezerarcú India – tematikus könyvajánló

Egy idegen kultúra megismeréséhez legtöbbször a könyveken keresztül vezet az út, hacsak nem megvan a lehetőségünk és hajlandóságunk, hogy repülőre pattanjunk, valahányszor egy hely felkelti az érdeklődésünket. India  kultúrája és irodalma elképesztően színes, lehetetlenség egyetlen kis cikkben áttekinteni akár egy apró szegletét is, így inkább csak szemezgettem, méghozzá olyan regényeket, amelyek véleményem szerint segítettek abban, hogy jobban megértsem ezt a távoli országot.

Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei

Nagy fába vágja a fejszéjét, aki Az éjfél gyermekeivel kezdi az “utazását,” de tagadhatatlan, hogy nem is indulhatna jobb helyről. Rushdie regénye megjelenése óta az egyik legtöbbet vitatott modern indiai regény. Olyan mennyiségű történelmet, nemzeti identitást és társadalmi problémákat dolgoz fel, amely kiemeli a többi hasonló vállalkozás sorából. 

azejfelgyermekei
Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 600

Fülszöveg:
Az ​Angliában élő indiai származású író regénye nagyszabású vállalkozás: India, Pakisztán és a majdani Banglades történetét dolgozza fel 1947-től, a függetlenség elnyerésétől a hetvenes évek végéig.
A regény egyik fontos szála látszólag egyszerű családtörténet, kezdve Szalím nagyapjától, Aziz doktortól egészen Szalím reménytelennek látszó testvérszerelméig húga, Dzsamíla iránt, aki valójában nem húga, mert Szalím „váltott” gyermek: egy angol-indiai család csecsemőjével cserélték el a kórházban s így csöppent bele a népes, jómódú, bombay-i mohamedán családba. A család kasmíri eredetű, oda vágynak vissza, ám Indiát és Pakisztánt éppen a Kasmír miatti konfliktus taszítja háborúba 1965-ben, s az időközben Pakisztánba költözött család egy bombatámadás során Szálim és Dzsamíla kivételével elpusztul. Így kapcsolódik a személyes és családtörténet a nagy történelemhez: 1971-ben Pakisztán kettészakad, India beavatkozik a polgárháborúba, milliószámra menekülnek a bangladesiek, Dzsamíla eltűnik, Szálim pedig fáradtan és kiábrándultan Indiába megy. Mindez akár száraz történelmi adathalmaz is lehetne, de Rushdie igen tehetséges író: regénye színes, mozgalmas és eredeti, módszerében és ambícióiban kissé García Márquez Száz év magányára emlékeztet, csakhogy egy még sokkal változatosabb, egzotikusabb és ismeretlenebb világot tár fel, amelyben népek, vallások, kultúrák keverednek és harcolnak egymással, s ehhez járul még az író gazdag mesélőkedve, gyakran maró társadalomkritikája és pompás humora. Rendkívül élvezetes olvasmány.

Arundhati Roy: Az apró dolgok istene

Arundhati Roytól szívem szerint egy másik kiadást ajánlanék, ez pedig egy esszégyűjtemény, melynek címe: The Ordinary Person’s Guide to Empire. Viszont sajnálatos módon, ez még nem jelent meg magyarul, így egyetlen hazánkban megjelent regényét listáztam ide, Az apró dolgok istenét. Az esszéi nyilván kissé szárazabbnak tűnhetnek első látásra, mint a regényei, viszont az a keresetlen őszinteség, ahogy ír bizonyos sorsfordító eseményekről a világpolitikában, és ahogy az kihatott Indiára, lebilincselő olvasmánnyá teszi.

azaprodolgokistene
Kiadó: Helkion
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 386

Fülszöveg:
Arundhati ​Roy harminchat évesen maradandó regényt alkotott. A siker titka valószínűleg az az egyszerű tény, hogy a könyv remekmű; fülledt érzékiséggel telített, letehetetlen krimi, mely kíméletlen pontosságú képet fest India titokzatos világáról – a kasztrendszerről, az asszonyi sorsról, a kommunizmusról, a brit uralom örökségéről. A regény egy viszonylag előkelő, kéralai szír keresztény család összeomlását írja le – egy reménytelen szerelem történetét, amely elkerülhetetlen tragédiába torkollik, s mindent és mindenkit magával sodor a pusztulásba. A hősnő, a szépséges Ammu elhagyja részeges férjét, s hazaköltözik családjához, hogy otthon nevelje két gyermekét, a hétéves ikerpárt. Ammu csodálatos anya, akiért rajonganak a gyermekei. Ám vannak olyan pillanatok, amikor titkon fellázad sorsa, a magányra ítélt, önfeláldozó anyuka sorsa ellen, és megszegi a törvényeket, amelyek előírják, hogy kit kell szeretni. És hogyan. És mennyire.
A cselekmény körbe-körbe forog a tragédia, a szerelem beteljesülése és az azt követő katasztrófa éjszakája körül: Ráhel és Eszta hol huszonöt év távlatából néznek vissza az eseményekre, hol tehetetlenül sodródnak velük az ismeretlen felé. A megrázó két hét története lassan, csapongva bontakozik ki és éri el a feszültség csúcspontját: a legfontosabb eseményeket az író a könyv utolsó oldalaira sűríti, s addig hagyja, hogy az olvasó izgatottan keringjen a különböző idő- és érzelmi síkok labirintusában.

Amitav Ghosh: Sea of Poppies

A Sea of Poppies az Ibis trilógia első része, szintén nem jelent meg magyarul. Ízig-vérig történelmi regény, az Ópium háborúkhoz felvezető években játszódik. Kalandos cselekmény, hatalmas szereplőgárda, és egy tengeri út, ahol a szálak összefutnak. 

seaofpoppies
Kiadó: John Murray
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 544

Fülszöveg:
At ​the heart of this vibrant saga is a vast ship, the Ibis. The ship’s destiny is a tumultuous voyage across the Indian Ocean; its purpose is to fight China’s vicious nineteenth-century Opium Wars. As for the crew, they are a motley array of sailors and stowaways, coolies and convicts.

In a time of colonial upheaval, fate has thrown a diverse cast of Indians and Westerners together on board, from a bankrupt raja to a widowed tribeswoman, from a mulatto American freedman to a freespirited French orphan. As their old family ties are washed away, they, like their historical counterparts, come to view themselves as jahaj-bhais, or ship-brothers. An unlikely dynasty is born, which will span continents, races, and generations.

The first in an epic trilogy, this historical adventure spans the lush poppy fields of the Ganges, the rolling high seas, the backstreets of Canton. But it is the panorama of characters, whose diaspora encap sulates the vexed colonial history of the East itself, that makes Sea of Poppies so breathtakingly alive–a masterpiece from one of the world’s finest novelists.

Aravind Adiga: A fehér tigris

Ez a regény nem hősökről szól. A főszereplő egy bűnöző, aki hasonlóan korrupt bűnözőkkel teli világban lavírozik, a modern India társadalmában.

afehertigris
Kiadó: Cartaphilus
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 296

Fülszöveg:
E ​regény hőse gyilkos, aki nem nyeri el méltó büntetését. Sőt épp e gyilkosságnak köszönhetően lesz szerencsétlen sorsra született senkiből sikeres vállalkozóvá napjaink indiai társadalmában. Gyilkos, aki egyébként egy állatot sem tudna megölni. Áldozata pedig gazdája, aki szintén olyannyira nem szereti a kegyetlenkedést, hogy maga is vegetáriánus, és szolgájával is jól bánik. Akkor hát miért ölik meg? Pénzért.
Ez a regény nem tanmese, még csak nem is bűnügyi történet, mindkettőnél jóval több. Modern levélregény, amely egy laptopon íródik. Nem igazán fontos, hogy kihez – egyébként a Kínai Népköztársaság miniszterelnökéhez –, sokkal lényegesebb ennél, hogy kihasználja a műfaj kínálta lehetőségeket. Tulajdonképp egy rendkívül provokatív, kíméletlen hangon megszólaló, környezetének morális hagyományait semmibe vevő lírai monológot olvashatunk, mely egyben szinte szociografikus ábrázolása is az évezred első évtizedébe lépő Indiának. Ahol a minden haladást béklyóba kötő, évezredes hagyomány együtt él a modern technológia által felforgatott, ugyanakkor velejéig korrupt politikai rendszer mindennapi gyakorlatával.
Az Indiában született, majd Ausztráliában, Amerikában és Angliában is tanulmányokat folytató, ma Mumbaiban élő szerző jól ismeri a nyugati embertípus naiv személetmódját, mely gyakran a „megvilágosodást keresve”, még mindig a hatvanas évek végi hippi idealizmusának egyfajta szellemi örököseként látogat el Indiába: a provokatív hangnem elsősorban nekik (nekünk) szól, és késztet rá bennünket, hogy újragondoljuk Indiával kapcsolatos, közhelyes elképzeléseinket.

Saroo Brierley: Oroszlán

Egy valamivel populárisabb könyvvel zárom a sort, amiből nemrég mozifilm is készült, ugyanezzel a címmel. Az Oroszlán igaz eseményeken alapuló regény sokkal személyesebb hangvételű, mint az eddigi példák, de India jelene így is ott lapul a háttérben.

oroszlan
Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 288

Fülszöveg:
Mi történik akkor, ha egyszer csak egy zakatoló vonaton találjuk magunkat, és azt sem tudjuk, merre robogunk? Ha nem emlékszünk a kisváros nevére, ahonnan elindultunk? Mi lesz velünk, ha Kalkuttába keveredünk, és a múltunkról semmiféle információnk nincs? Szárú, az ötéves indiai kisfiú egy szerencsétlen véletlen folytán India egyik legveszélyesebb városába kerül. Volt otthona, most nincs semmije. Mit várhat az emberektől, az érzéketlen tömegtől? Vajon túl lehet élni azokat a megpróbáltatásokat, amelyek elé az élet állítja őt? Hogy juthat el egy kisfiú Indiából Ausztráliába? Képes lesz új életet kezdeni? Találkozhat még valaha az édesanyjával? Megtudhatja egyáltalán, hol élte le élete első öt évét? Vajon ki lehet az igazi oroszlán?
Az Oroszlán Saroo Brierley valós története a kitartásról, az önfeláldozásról és a hitről.

A könyv alapján készült a többszörös díjnyertes film Nicole Kidman, Rooney Mara és Dev Patel főszereplésével.


Ennyi lett volna tematikus könyvajánlónk, reméljük valamelyik könyv felkeltette az érdeklődéseteket! Ti olvastátok már valamelyiket? Esetleg hozzátennétek valamit a listánkhoz? Írjátok meg facebookon, vagy itt a kommentekben!

bizbasz_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s