összehasonlítás · Extra tartalom · keleti kultúrák hete

Amerikai vs. keleti középiskolák

A távol-keleti iskolák inkább hírhedtek, mint híresek, köztudottan rengeteget követelnek diákjaiktól, mint például egy amerikai középiskolában. De vajon ez mindig feltétlenül csak rossz lehet? Cikkünkben összehasonlítottuk az átlagos amerikai középiskolákat a japán, dél-koreai és kínai intézményekkel néhány szembetűnően eltérő szempont alapján. Ti tudtok még különbségeket felsorolni? Ha igen, a komment szekcióban várjuk az ötleteiteket. 🙂

1. Iskolán kívüli elfoglaltságok
Míg Amerikában leginkább valami szórakoztató, az iskola nyűgjeiről gondolatukat elterelő szakkört vagy tevékenységet választanak maguknak a fiatalok, addig a keleti országokban inkább az extra órák és a vizsgákra, másnapra való felkészülést segítő, oktató jellegű tevékenységek a legkeresettebbek, bár nem feltétlenül jelentkeznek rájuk a diákok. Japánban és Koreában nagyon nagy a versengés azért, hogy minél jobb eredményt érjen el a fiatal a tanulmányaiban, továbbá, hogy a lehető legjobb egyetemre kerüljön be, mivel ezt tartják a jól fizető munka alapjának.

2. Egyenruha
Míg az amerikai középiskoláknak mindössze egyötöde követeli meg diákjaitól az egyenruha viselését, a Távol-Keleten szinte minden intézményben kötelező viseletnek számít. Ennek praktikai oka, hogy a diákok ne különböztessék meg egymást. Ne a gazdagság számítson, ne az alapján ítéljék meg egymást, hogy ki milyen ruhában jár. Valamint ezzel a túlságosan kirívó, kihívó öltözködést is megelőzik.

3. Takarítás
A keleti iskolák az oktatás mellett fontosan tartják a diákjaik nevelését is, ezért maguknak kell takarítaniuk mindent. Az osztálytermeket, a folyosókat, de még a mosdókat is. Ezzel arra tanítják a fiatalokat, hogy becsüljenek meg mindent, tiszteljék mások munkáját.
Ennek ellentétét tapasztalhatjuk Amerikában, ahol a diákok többsége elképzelhetetlennek tartaná, hogy társai után ő takarítson. Ott az összes feladatot külön alkalmazottak végzik el, amely valamilyen szinten érthető, mivel nem meglepő, hogy egy intézménybe akár 1500 tanuló is járhat nap mint nap, akik után elég nehéz lenne rendet tartani.

4. Osztályozás
A keleti iskolák előszeretettel állítják sorrendbe a diákokat oly módon, hogy bizonyos időközönként teszteket íratnak velük. Kínában például a hazánkban is használatos, százalékos módszert alkalmazzák. Ennek előnye, hogy még inkább tudják ösztönözni a tanulókat, elvégre mindenkiben nagy a versenyszellem.
Amerikában a mindenki által jól ismert A-tól F-ig terjedő jegyrendszert használják a tanárok a diákok tesztjeinek értékelésére, amelyek hazánk iskoláihoz hasonlóan az oktatótól függő időpontban írandók.
További különbség még, hogy nyugaton előszeretettel ösztönzik a diákokat önálló munkára, például projektek vagy csoportmunkák végeztetésével, míg keleten ez nem igazán jellemző, csak a magasabb szintű oktatási intézményekben.

5. Szünetek
Nem meglepő módon az amerikai iskolákban hasonló módon osztják be a szüneteket, mint Magyarországon, kivéve, hogy ők november végén kapnak plusz egy hét szabadságot a Hálaadási ünnepkörre. Eltérhet még a nyári szünet időpontja is, amit általában május végétől augusztus elejéig, június elejétől augusztus közepéig, esetleg szeptember elejéig engednek elhúzódni, államtól függően.
Ezzel szemben keleten a diákok sokkal több napot tanulnak. 195 a minimum tanítási napok száma. Ez a szám egyébként 210-ről csökkent le, amikor beszüntették a szombati tanítást. Az új iskolai év a tavaszi szünet után kezdődik. Ebből következik, hogy a nyári szünet náluk nem júniusban, hanem csak július huszadikán kezdődik és egészen szeptember elsejéig tart. Összesen negyven napos. A tavaszi és a téli szünet csak tíz napos, (kivéve Dél-Koreában, ott a téli szünet december közepétől január végéig tart) őszi szünetük pedig egyáltalán nincs. Az óraközi szünetek 5 és 10 percesek, valamint az órák 45 helyett 50 percig tartanak.

 

petra_bio

19458443_777996405705585_2060763268_n

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s