Extra tartalom · keleti kultúrák hete

Hogyan olvassunk mangát?

Európában egyre elterjedtebbé válik a manga, anime. Már gyerekkorunkban kezdődött a térhódítás, mikor is mindenki Pokémon lázban égett. A lányoknál pedig megjelent a W.I.T.C.H. képregény, amit az olaszok adtak ki, tekintettel arra, hogy a karakterek megrajzolása majdnem ugyanaz mint a japán mangáknál, és ezzel érezhetjük, mennyire begyűrűzött Európába a japán kultúra. A másik nagy ilyen „robbanás” a Naruto sorozata volt. Itt szippantott be engem is a mangák világa.

Mi is az amit fontos tudni a mangákról?

 1. A mangákat jobbról balra kell olvasni, azaz a könyv „hátuljánál” kezdődik el. De amanga karakter legtöbb mangában ma már van útmutató, hogyan is kell haladni vele. Hiszen az se mindegy, hogy a képeket milyen sorrendben olvasod el.
 2. A mangák fekete-fehérek, ellentétben az európai képregényekkel.
 3. Ha már európai képregények, gondoljunk csak a Marvel hősökre, sokkal emberibbek, élethűbbek, mint a japán figurák. A karaktereknek hatalmas szemük, csúcsos álluk és a lányoknak általában hatalmas melleik vannak.
 4. Az arckifejezések: fontos ha mangát olvasol, vagy animét nézel jó ha tisztában vagy a különböző mimikák jelentésével, hiszen sokkal érthetőbbé, tartalmasabbá válik általuk a anime, manga.

Lássunk rá pár példát:

 • kis vízcsepp a fej mellett: kínosan érzi magát
 • vízcsepp az orrnál vagy szájnál: alszik
 • három csík a fejénél: angoloknál az annoyance kifejezést használják rá…magyarul nem tudok rá jó szót, leginkább úgy tudnám megfogalmazni, ha valaki valami baromságot mond akkor jön azaz „au” érzés és a gáz….
 • orrvérzés: szexuális felizgulás…

De a legtöbb ilyen arckifejezés már eléggé ismert, hiszen az emojiknál is ezeket a jelzéseket használják.

Minden történetben felfedezhetünk bizonyos sztereotíp karaktereket.

 • Ilyen például a szerencsétlen főhős, aki nagy küzdelmek árán feltornázza magát a csúcsig, ő általában a csoport „vicces fiúja” is, akit soha senki nem vesz komolyan.
 • Az elérhetetlen csendes hős, félelmetes, igazi rossz fiú…és mindig sötét aura lengi körül
 • A szerelmes lányka, aki csendben szenved, nem meri kimutatni érzelmeit a szerelme iránt, sokszor elpirul, dadog

mangákVégül még pár szót a mangákról: sajnos itthon egyre fogynak. Nem igazán jelennek meg újabb mangák a piacon, amit rettenetesen sajnálok, hiszen nagy lenne rá a kereslet, főleg, hogy az animék most ismét a fénykorukat élik Európában. Így nem tehetünk mást, mint angolul vagy japánul igyekszünk pótolni a mangák utáni éhségünket, hiszen interneten fent vannak a hiányzó részek, kötetek. De valljuk be az mégsem ugyan az mint amikor a kezedbe foghatod.

 

 

sc3a1ra_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s