összehasonlítás · Extra tartalom · keleti kultúrák hete · projekt

Anime VS. Manga

Az örök kérdés, vajon melyik jobb? Anime vagy manga, manga vagy anime? Nehéz kérdés. A cikk végén döntsétek el Ti, hogy nektek melyik a szimpatikusabb. Most akkor közölném is a saját álláspontom.

1, A manga az eredeti

A legfőbb ok, hogy a mangák felére tegyük a voksunkat, az maga a tény, hogy a manga az eredeti. Azt írta és rajzolta a szerző, abban van a készítő igazi stílusa mind történet, mind rajzolás terén. Sokkal hitelesebb, az tudja csak igazán visszaadni a hangulatot, bármennyire szeretem az animéket, az a legtöbb esetben csak “gyenge” másolata lehet a mangának.

2, Többletinformációk

Mivel az animék nem tudnak minden egyes megrajzolt jelenetet visszaadni, sokszor apró, de annál lényegesebb momentumokat hagynak ki, ami pedig a mangában ugye benne van. Ezzel a többlettel csak még inkább el tudunk mélyedni az adott mű világában és történetében, ami azért nem egy rossz dolog.

3, Kevesebb idő

A mangából egy fejezetet lényegesen kevesebb ideig tart elolvasni, mint megnézni egy anime részt. Míg egy kötet átlagosan 60 és 90 oldal között mozog (ezt 10-15 perc alatt el lehet olvasni, mert túlnyomórészt kép van), addig egy anime része bizony akár fél órás is lehet. Nem súlyos indok, de ez is nyomhat valamennyit a latba.

4, Az anime egyszerűbben elérhető

Nem arról van szó, hogy az anime egy általános dolog lenne kicsiny hazánkban, bárcsak úgy lenne! Viszont a mangák még ennél is jobban háttérbe vannak szorítva. Nagyon minimális azon mangák száma, amiket lefordítanak, a híresebbek közül is csak kevés érhető el magyarul. Ezzel szemben azért aránylag sok anime van feliratozva, vagy akár szinkronizálva.

5, Mangát előbb hagynak abba

A legtöbb anime szériát végigviszik, általában a következő évadokat, híresebb animék esetén az ovákat is lefordítják. Ennek ellentétét tapasztalom a mangák terén. Mivel kevesen olvassák, macerásabb is szerkeszteni (ezt saját tapasztalatból mondom), ezért gyakran félbemaradnak a megkezdett mangaprojektek. Olyannal is találkoztam már, ahol például csak egy-két fejezetet fordítottak le, aztán vége, csókolom, egyenes ÉKG.

A mangáknak és az animéknek is megvannak az előnyeik. Ezen az öt ponton kívül még kis milliót fel tudnék sorolni, mégis, nekem ezek a legkézenfekvőbb okaim. Ennek ellenére meg nem tudnám mondani, hogy melyik a jobb, melyiket “fogyasztom” szívesebben. Ti hogy vagytok ezzel? Anime vagy manga? Ez itt a kérdés!


19458443_777996405705585_2060763268_n

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s