Extra tartalom · Könyvmoly problémák · napi dilemma · prológus

A sérült könyvek esetei II.

Már második cikkét éli a Napi dilemmákkal foglalkozó sorozatunk. Most igyekszünk rávilágítani arra, hogy mennyire dühítő lehet, ha az adott könyv megsérül vagy már eleve sérülten jön ki a nyomdából. Természetesen lehet ebből előnyt is kovácsolni, a Libriben már nem egyszer láttam, hogy leakciózzák ezeket a köteteket, tehát érdemes nyitott szemmel járni, akár féláron is beszerezhetőek. Találkoztam Könyvmolyképzős, Libris, Gabo-s, és rengeteg fajta kötettel, úgyhogy érdemes kutatni közöttük.

cof

De sajnos nem minden esetben van ilyen szerencséje a démosznak, ezért összegyűjtöttem azokat a dühítő dolgokat, amelyekkel rendszerint találkozhattok, már ha érdekeltek vagytok a könyvvásárlás terén.

0,5. Kölcsönadott könyv:
Nincs is annál dühítőbb, amikor kölcsönadod a könyved, és az illető megrongáltan adja vissza. Te vigyáztál rá, dédelgetted, babusgattad, gyönyörködtél benne, énekeltél neki, gyönyörű volt, erre valaki szépen megoldotta, hogy fénykorának leáldozzon. Hogy mit tehetünk ilyenkor: Megpróbáljuk kifizettetni vele vagy lenyeljük a békát, és soha többet nem adunk neki kölcsön semmit. Erről a témáról bővebben ITT olvashattok.

1. Online vásárlás:
Tipikusan a zsákbamacska-effektus, amikor nem tudod, hogy mit fog rejteni a csomag. Azzal tisztában vagy azonban, hogy mit kellene (kivéve, ha a rendelést illuminált állapotban adtad le, és azt is elfelejtetted, hogy rendeltél) kapnod, de előfordulhatnak balesetek. Elszakad a borító, megtörik a gerinc, felgyűrődnek a lapok. Ezeket a könyveket valljuk be őszintén, hogy nem szívesen vesszük kézbe, és még kevesebb jókedvvel olvassuk el. Ilyenkor természetesen egy kellemes hangvételű levél, és néhány fotó mellékletével élhetünk a cserelehetőség, esetleg egy másik példány kérésével, hiszen mi a normál állapotú, gyönyörűséges könyvvért fizettünk. Nekem eddig nem volt panaszom egyik kiadóra sem, amikor online rendeltem, igencsak szépen el voltak osztva a könyvek a dobozban (pedig volt, hogy harmincat rendeltem egyszerre). Véleményem szerint a hazai könyvkiadók ilyenkor figyelnek arra, hogy ép könyvet szállítsanak le. Viszont ahogy észrevettem a Depo például rendszerint elmismásolja a dolgokat, ahogy esik, úgy puffan alapon, és sokszor hibás árut szállít le. Javukra legyen írva, már amennyit hallottam Zsebitől, küldenek másik példányt.

2. Vásárlás boltban:
Nem igazán kenyered az online vásárlás, szereted kiválasztani, hogy melyik könyvet vedd meg, főleg ha van több példány ugyanabból, neked a legjobb, legszebb kell. Érthető, csonka példányt ki szeretne vásárolni ebben a külsőségekkel teli, igényes világban? Jó esetben tényleg van is a kötetből, amit kinéztél a boltban, csakhogy egyik csúnyább, mint a másik, szamárfül, borító felületén különböző eredetű nyomok, a lapok megsérültek, rajtuk szúrásnyomok. Ilyenkor persze az eladótól sincs pofád megkérdezni, hogy ugyan, a raktáron leledzik-e egy egészségesebb példány. Megindul a hajsza, egy másik könyvesboltban, ha éppen van a közelben, vagy odáig fajul a dolog, hogy nem a kiszemelt könyvet fogod megvenni.

3. Te magad vagy a rongáló:
Legalább senki mást nem kell hibáztatnod, csak magadat. Ráülsz, rosszabb esetben ráfekszel a könyvedre, és még keresed is, hogy lehet éppen aktuális kedvenced. Esetleg magaddal viszed az iskolába, és bizony az a fránya kakaó csúnya foltokat tud produkálni, tapasztalatból mondom. De elég egy üveg víz is, hogy készen álljon a könyvecskéd számára a mindent elsöprő cunami. Ám a legapróbb balesetekre is illik gondolni, ilyen például a friss tinta elmaszatolása vagy az ominózus könyvszagolgatás és a lapra ragadt alapozó esete.

4. Tudatos rongálás:
És most egyáltalán nem az iskolai tankönyvekről beszélünk, mert azokon jó, ha látszódik, hogy ki vannak nyitva, esetenként alá is vannak húzva vagy ki vannak emelve a dolgok. Anya mindenesetre biztosan örül neki, ha azt látja, hogy okosodik a kisfia. Ám kérem szépen, mi a helyzet a gyönyörű regényekkel? Belefirkálni szövegkiemelővel? Egyszerűen nem tudom megérteni, ha valaki ezt a módszert alkalmazza. Aztán ott van még az a bizonyos behajtom az oldalszéleket, ergo csinálok egy jó adag szamárfület. Tényleg, annyi könyvjelző van, miért nem lehet valami mást alkalmazni? Mondjuk konyhakést, az is jobb, ha nincs más kéznél (tapasztalat).

Ti mivel találkoztatok, hogyan szoktátok kinyírni kedvenceiteket? Írjátok meg nekünk, kíváncsiak vagyunk a tapasztalataitokra, illetve arra, hogy titeket mi dühít a leginkább!


cersei_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s