ajánló · Extra tartalom · projekt

Parázs varázs tematikus könyvajánló

Bár jelenleg kinn is tombol a forróság, a moly életéből még így is hiányozhat a tűz, így Parázs varázs tematikus hetünk keretében, ezúttal olyan igazán varázslatos könyveket ajánlunk nektek, ahol csak úgy pattognak a szikrák – szó szerint.

Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

ejszakaicirkusz
Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 406

A cirkusz váratlanul érkezik. De minden előzetes várakozást felülmúl. Nincs hozzá hasonló, tagjai épp olyan különlegesek, mint kreációik, és helyszínéül szolgál egy életre-halálra vívott mágusok közötti versenynek, ahol csak egy maradhat életben. 

Fülszöveg:

Az ​éjszakai cirkuszban nincs porondmester, aki hangszóróján keresztül bejelentené a következő számot, sem bohóc, aki gúnyt űzne a közönségből. Ezekben a fekete-fehér sátrakban páratlan élmény vár rád: az öt érzék ünnepe!

A varázslat és a szemfényvesztés hátterében ádáz küzdelem folyik: a két fiatal mágust, Celiát és Marcót kisgyermekkoruktól fogva azért tanították, hogy mágikus erejük segítségével győzelmet arassanak a másik felett. Amikor Celia véletlenül rájön, hogy Marco az ellenfele, együtt lenyűgöző varázslatba kezdenek.

Erejüket ettől kezdve csak arra használják, hogy örömet szerezzenek vele a másiknak, és az új játék közben észrevétlenül egymásba szeretnek. Mély és varázslatos érzéseiktől hunyorogni kezdenek a lámpák, és a helyiséget elönti a forróság. Sokáig nem is sejtik, hogy olyan játszmába kényszerítették őket, amelynek a végén csak egyikük maradhat életben.

Mikor mestereik megelégelik, hogy kicsúszott kezükből az irányítás, közbelépnek. Celiáék rádöbbennek, hogy nem kerülhetik el a játszma végkifejletét. Csak egyetlen megoldás marad számukra, de ahhoz minden tehetségükre szükség lesz…

Alwyn Hamilton: Rebel of the Sands

rebelofthesands
Kiadó: Faber Children’s
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 368

Angolul olvasók figyelmébe ajánlom Alwyn Hamilton első könyvét, amiben a forró sivatagi homokon kívül még a pisztolyok füstölgése is a tűzre emlékeztet. A Rebel of the Sands igazi pörgős fantasy egy remek főhősnővel, elképesztően atmoszferikus világgal, és érdekes mágiával, ami garantáltan rabul ejt.

Fülszöveg:

She’s more gunpowder than girl—and the fate of the desert lies in her hands.

Mortals rule the desert nation of Miraji, but mystical beasts still roam the wild and barren wastes, and rumor has it that somewhere, djinni still practice their magic. But there’s nothing mystical or magical about Dustwalk, the dead-end town that Amani can’t wait to escape from.

Destined to wind up „wed or dead,” Amani’s counting on her sharpshooting skills to get her out of Dustwalk. When she meets Jin, a mysterious and devastatingly handsome foreigner, in a shooting contest, she figures he’s the perfect escape route. But in all her years spent dreaming of leaving home, she never imagined she’d gallop away on a mythical horse, fleeing the murderous Sultan’s army, with a fugitive who’s wanted for treason. And she’d never have predicted she’d fall in love with him…or that he’d help her unlock the powerful truth of who she really is.


A fülszöveg magyarul, RavenS fordításában:

Több benne a puskapor, mint a lány – és a sivatag sorsát tartja a kezében.

A halandók uralják Mirajit, a sivatagok nemzetét, de mitikus szörnyek még mindig szabadon vándorolnak a vad pusztákon. Azt tartják, hogy bizonyos helyeken a dzsinnik még mindig varázsolnak. De Dustwalkban nincs semmi mitikus, vagy mágikus. Csak egy porfészek, ahonnan nincs kiút, és ahonnan Amani alig várja, hogy elszökhessen.

A sorsa már el van döntve: vagy házas lesz, vagy halott. Amani a mesterlövészeti tudására támaszkodva próbál kijutni a városból. Amikor összetalálkozik Jinnel, a titokzatos, és szívdöglesztően jóképű idegennel egy lövészeti versenyen, úgy találja, ő a tökéletes lehetőség a szökésre. De a hosszú évek alatt, amik alatt a kijutás lehetőségeiről szőtt álmokat, egyszer se jutott eszébe, hogy egy mitikus ló hátán vágtázik majd el, nyomában a szultán gyilkos hadseregével, és nyakán egy szökevénnyel, akit árulásért keresnek. És azt sem álmodta soha, hogy szerelembe esik vele, vagy hogy ő lesz az, aki segít feltárni a megdöbbentő igazságot azzal kapcsolatban, hogy ki is a lány valójában.

Rachel Hawkins: Hex Hall

hexhall
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 270

Ha egy laza, vicces kis sztorira vágysz, amiben mégiscsak terem egy kis varázslat, talán pont a Hex Hall a neked való könyv. Egy kis mágia, egy kis szellemesdi, egy kis románc, egy kis Bajos csajok vibe. Jó kis szórakoztatásként szolgál egy csendes délutánra, vagy épp a strandra.

Fülszöveg:

„A ​sötét boszorkányok nagy tettekre képesek.”

Négy évvel korábban Sophie Mercer rádöbbent, hogy boszorkány, amiből természetesen jó pár kalamajka származott.
Egy napon aztán, amikor Sophie egyik bűbája meglehetősen rosszul sült el a szalagavató bálon, apja úgy döntött, felügyeletre szorul. A Hex Hallba, egy világtól elzárt nevelőotthonba küldte őt, ami a problémás viselkedésű prodigiumok (vagyis boszorkányok, tündérek és alakváltók) gyűjtőhelye.
A hasonszőrű csodabogár tinikkel töltött első nap végére Sophie szép kis listával dicsekedhetett:
– három erős, szupermodell-kinézetű ellenséget szerzett,
– egy szívdöglesztő boszorkánymester iránt érzett bimbózó szerelmet,
– egy ijesztő kísértet kezdte követni,
– és kapott egy szobatársat, akiről kiderült, hogy a suli leggyűlöltebb diákja és ráadásul vámpír.
A legrosszabb azonban akkor következett be, amikor Sophie rádöbbent, hogy a diáktámadások első számú gyanúsítottja az ő szobatársa és egyetlen barátja.
A vérfagyasztó rejtélyek egyre sokasodtak, és Sophie kénytelen volt felkészülnie a legnagyobb fenyegetésre, hogy egy ősi, titkos társaság mindent megtesz azért, hogy elpusztítsa a prodigiumokat – kiváltképp őt.

Naomi Novik: Rengeteg

covers_386795
Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 488

Egy kis ifjúsági csemege az orosz mondavilág és a high fantasy szerelmeseinek. Egy élő erdő, amiben ősi gonosz lappang, egy toronyba zárt falusi leány, és egy sárkány, aki igazából egy halhatatlan mágus, kiállhatatlan modorral megáldva. A szikrák pedig nem csak a mágia nyomán pattannak ki.

Fülszöveg:

Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.

Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.

Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.

Ilona Andrews: Magis Bites – Pusztító Mágia

pusztitomagia-javitott
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 320

Igazából bármely eddig megjelent Ilona Andrews könyvet lóbálhatnánk, azt kiáltozva, hogy OLVASD EL, MERT ATOMJÓ!!! Sajnálatosan kevés jelent meg magyarul az írópáros munkásságából, de mindenképpen érdemes belekezdenie annak, aki élvezi a jól felépített urban fantasy világokat, és a szarkasztikus humort, némi akcióval megspékelve.

Fülszöveg:

Kate Daniels az Atlanta városában előforduló paranormális problémák felgöngyölítésével megbízott zsoldosként tengeti napjait. A szókimondó lány ereiben is mágia csordogál, de ő jobban bízik a kardja erejében. Ő maga is bármikor célponttá válhat, de nem futamodik meg a kihívás elől. Amikor azonban Kate gyámját meggyilkolják, válaszút elé kerül: vagy megvárja biztonságban, amíg elcsitulnak a kedélyek, vagy a természetfeletti gyilkos nyomába ered.

Kate az utóbbit választja, így akarata ellenére belekeveredik Atlanta két legerősebb természetfeletti körének hatalmi harcába. Az egyik oldal a vámpírokat irányító Halottidézők. A másik a Falka, az alakváltók félkatonai klánja. És mindkét fél azt akarja, hogy Kate találja meg a gyilkost.

A New York Times sikerszerzője, Ilona Andrews Kate Daniels világának megismerésére hívja az olvasót a sorozat első kötetében.

Victoria Schwab: Egy sötétebb mágia

egysotetebbmagia
Kiadó: Ventus Libro
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 446

V. E. Schwab méltán robbantotta fel a sikerlistákat ezzel a fantasy trilógiájával, ugyanis egészen egyszerűen fantasztikus! Egy egész hetet szenteltünk az írónő eddigi munkásságának néhány hónappal ezelőtt, ha emlékeztek (Projektek fül alatt megtaláljátok az összefoglalót), de újra és újra el kell mondanunk, mennyire fantasztikus minden, amit Schwab néni kiad a kezei közül! Az Egy sötétebb mágiában mindjárt 4 párhuzamos Londonba kalauzol el, ahol a mágia különböző mértékben van jelen, de a viszonylagos nyugalom a Londonok között csupán a vihar előtti csend… 

Fülszöveg:

A mágikus apokalipszis után több részre hasad az univerzum. Kell herceg egy különös utazó, egy antari, aki képes eljutni az egymástól elzárt világokba: Szürke, Vörös és Fehér Londonba. Ezek a városok akkor sem különbözhetnének jobban, ha más-más földrészen lennének, de igazából nem földrajzi távolság van köztük, hanem dimenzióbeli.

A trilógia első kötetében Kell herceg Vörös London vidám színekkel teli utcáit gyakran elhagyja Szürke London bűnözés fertőzte sikátoraiért és Fehér London hideg sivárságáért. Mágikus képességét sokan irigylik, miközben üzeneteket szállít a világok között. Egyik útja során veszélyes kalandba bonyolódik, és egy sötét mágia fenyegetésével kell megküzdenie. A pusztító erő abból a Fekete Londonból származik, melyet védekezésképp elzártak a mindörökre az emberi létezés terei elől. Kell nem menekülhet a gonosz hatalmától, de szerencsére társa akad a küzdelemben: a Szürke Londonból származó fiatal tolvaj lány, Lina.

Elisabetta Gnone: Az ikrek titka

azikrektitka
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 352

Fiatalabb, illetve gyermeklelkű olvasóinkra is gondoltunk, elvégre ez a bájos middle grade történet szinte ontja magából a varázslatot. Pervinka és Vanília kalandjait követve nem nehéz elhinni, hogy valahol, egy tengerparti kisfaluban, tényleg léteznek tündérek.

Fülszöveg:

Fairy Oak varázslatos, réges-régi falucska az időtlen idők rejtekén. Ha rá szeretnénk lelni, a skót felföldek és a normann szirtek között kellene kutatnunk, Bretagne egy virágszőnyegtől tarka völgyében, Írország zöld legelőin és az óceán tágas öbleiben. A falut varázsos és emberi lények lakják, akiket roppant nehéz megkülönböztetni egymástól: a tündérek, varázslók, boszorkák és közönséges lakosok olyan régóta élnek egymás szomszédságában a falu kőházaiban, hogy szinte már fel sem tűnnek nekik a másik furcsaságai. Sőt, ilyen sok idő után már mindannyian hasonlítanak is egy kicsit egymásra! Kivéve a tündéreket. Ők nagyon picikék, csodálatosan fényesek és… repülnek! A völgy varázslói és boszorkái azért hívják ide őket, hogy a falu kisfiúira és kislányaira vigyázzanak. Ezt a történetet éppen egy ilyen tündérke meséli el nekünk: Feli, az ikerlányok, Vanília és Pervinka dajkatündére.


Nos, ennyi lett volna eheti ajánlónk, természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen bőven lenne még mit felsorolni! Ti olvastátok már valamelyiket? Na és mit adnátok hozzá a listánkhoz?


bizbasz_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s