ajánló · Extra tartalom · Időkapszula · Kedvencek · projekt · prológus

Időkapszula speciális kiadás 1.

Biztos ismerős mindenkinek az Időkapszula fogalma, amerikai filmekben szívesen szerepeltetik a rendezők, forgatókönyvírók. Ha valakinek nem rémlene, azért elmesélem, hogy mit is takar ez pontosan és azt, hogy a Prológus bloggerei miért is írnak Időkapszula címmel bejegyzést. Tehát, az időkapszula egy olyan tartály, amibe tárgyakat teszünk és amelyben megőrizzük a jövőnek az abban található információkat, értékeket. Filmekben ezt valamilyen esemény során szoktuk látni, például iskola évfordulója alkalmából a gyerekek rajzolnak, írnak valamit az időkapszulába, majd elássák, és X év múlva a következő generáció kinyitja, hogy megnézze, mit tartalmaz a kapszula.

Egész régóta érik már bennünk egy időkapszulás bejegyzés ötlete, és úgy voltunk vele, hogy a következő projektnél meg is valósítjuk az elképzelést. Éppen ezért, ebben az időkapszulában kifejezetten Libri-Bookline kiadói csoportba tartozó könyvekkel fogtok majd találkozni. Méghozzá olyanokkal, amik szerintünk akár 20 vagy 50 év múlva is ugyanúgy sikert aratnának, mint most, a jelenben.

Nézzük hát, hogy ki melyik könyvet tenné a Prológus Időkapszulájába.


angol2RavenS: Én mindenképp Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz című regényét raknám bele a kapszulába, mégpedig azért, mert teljesen mindegy, mikor olvassa az ember, mindenképpen elvarázsol, és az sem számít, mennyi idő telik el, mert garantáltan mindig emlékezni fogsz erre a történetre, ha nem is a szereplőkre, egy-egy gyönyörű mondatra, ha nem is a nevekre. Az egyedülálló hangulatra, ha nem is a konkrétumokra. Két sors, ami előre meg volt írva, két nagy mágus párbaja, egy szerelmi történet, és egy cirkusz, amely váratlanul érkezik, még akkor is, amikor az egész világ árgus szemmel követi, és azt várja, hol bukkan fel legközelebb.

“Megeshet, hogy a történet, amit elmesélsz, beköltözik valakinek a lelkébe, a vérévé válik, része lesz a személyiségének és az élete céljának.”

Noémi: Azért mondanám a 20 évvel későbbi önmagamnak, hogy mindenképp olvassa el újra a könyvet, mert azóta sem találkoztam ennyire szép, régies nyelvezetű írással, ami megtanítana gyönyörűen fogalmazni, illetve olyan szavak használatára, ami egyébiránt eszembe se jutna. A kedvenc korom, egy kreatív, hangulatfestő helyszínbe helyezve.

“Az élet néha váratlan helyekre visz bennünket. De a jövőnk nincs kőbe vésve, ezt sose felejtsd el!”

Netra:  Az elkövetkezendő generáció megnyerné velem a Jackpotot, ugyanis csupa vidám történettel áldanám meg őket: először is az Anne Frank naplójával, másodsorban pedig Hyeonseo Lee: A lány hét névvel című kötetével. Két teljesen más történet, más időben, a világ két ellentétes felén, egyvalami mégis közös bennük: mindegy, milyen nyelvet beszélnek, miben hisznek, vagy éppen mikor és hol élnek, az emberek mindig ugyanúgy szenvednek, ha a hatalom rossz kezekbe kerül. Szóval peace & love gyerekek, ne háborúzgassatok sokat, helyette kuckózzatok be és olvassatok sokat. 

“A legsötétebb pont mindig a gyertya alatt van.” – A lány hét névvel

“Ezért oly nehéz a mi életünk a mai időkben: még alig ismertük meg ideáljainkat, álmainkat, vágyainkat, s máris letöri, sőt gyökerében sorvasztja el őket a szörnyű valóság.” – Anne Frank naplója

SoSo: Henrietta Lacks örök élete – Elsős orvostan hallgatóként futottam vele össze egy metró lejáró újságosában. Először azt hittem valami jó kis sci-fi. Később kiderült, hogy akár az is lehetett volna, ha nem a valóságot írja le. Henrietta Lacks egy átlagos néger nő, akinek nő egy tumora, ami akkor még nem ismert fogalom. A könyv egy életrajzi és egyben tudománytörténeti darab is, végigköveti Henrietta útját orvostól orvosig és a szövetmintából szerzett rákos sejtek útját labortól laborig.

Cersei: Agatha Christie – Öt kismalac: Azért esett erre a választásom, mert Agatha Christie kuriózumnak számít, s az emberiség egy igen fontos üzenettől esne el, ha nem kaparinthatná meg a jövőben ezt a könyvet. Az írónő megismerését ezen művével kezdtem, és azonnal magával ragadott a stílus, a világ. Szerintem mindig szükség van olyan könyvekre, amelyek hajszolják az igazságot, és nem nyugszanak, amíg fény nem derül a teljes valóságra. Kerüljön fél, öt vagy akár tizenöt évbe.

Fancsali: Janne Teller – Minden: Az írónőtől először a Semmit olvastam, az is zseniális regény, mégis a Minden sokkal jobban megfogott. A rövid novellák árnyaltan és burkoltan, vagy olykor nyíltan és kegyetlenül írják le a minket körülvevő világ mocskát. Janne Teller csodálatosan tudja leírni az adott helyzeteket, még a rövid terjedelem ellenére is. Olyan atmoszferikus környezeteket és olyan sokkoló szituációkat teremt, amikről tudjuk, hogy valósak, mégsem akarjuk elhinni, mert fájna az igazság. Az emberiségnek szüksége van ilyen könyvekre, amik kertelés nélkül írnak az emberek gonoszságáról.

Lorelei: Timur Vermes – Nézd, ki van itt. Hihetetlenül zseniális alternatív történelmi regény, ami szatírába burkolva mutatja be Hitler felébredését és boldogulását a XXI. században. Felmerül a kérdés, hogy mi és mennyiben változott az évtizedek alatt, mindez pedig az olvasókat nagyban elgondolkodtatja anélkül, hogy a torkukon dugná le a tényeket. Milyennek képzelhették el akkoriban a modern világot? Milyen téren váltotta be az emberiség a hozzáfűzött reményeket és hol térhettünk le a helyes úttól? Szerintem már azért érdemes lenne az időkapszulába tenni, hogy X idő múlva is kapjanak az emberek egy összképet, egy apró betekintést 2011-be, ami akkor már történelem lesz csupán. Összehasonlítási alapnak kiváló.

,,Nem így képzeltem az új, a modern világot.”

Uszáma: Magos Judit: Demény – Most én ugatok. Nagyon kedves számomra ez a könyv, hiszen legeslegelső könyves értékelésemet Demény bemutatkozó kötetéről írtam. Kutyakedvelőknek egyenesen ajánlott négylábú diktátorunk története, melyben egy időutazás keretein belül emlékezhetünk vissza a régmúlt időkre. Demény múltján túl gyakorlati tippeket is kaphatunk, hogyan is viszonyuljunk kutyáinkhoz. Így nem csak önértékelési szempontból hasznos, hanem egyéb ötletes tippekkel is ellátja az örökbefogadott eb. Aztán csak merjük remélni, hogy az időkapszulát nem egy kóbor kutya fogja kiásni.

“Azt hiszed mindent tudsz? Fogadj örökbe egy kóbor állatot, és olyat tanulhatsz tőle, amit ti, kétlábúak, képtelenek vagytok önállóan elsajátítani: feltétlen szeretetet. Ha ezt tudod, mindent tudni fogsz.”

covers_314182Zsebi: A saját választásom pedig egy olyan könyvre esett, amit a héten már emlegettem és értékeltem. Rainbow Rowell Eleanor és Parkja nem a 2000-es években, hanem 1986-ban játszódik. Mégis a mai napig megállja a helyét. Visszaidézi az első szerelmet, miközben rengeteg társadalmi problémára hívja fel a figyelmet. Az írásmód pedig olyan szinten nagyszerű, hogy biztos vagyok benne, hogy ha eljön az ideje, a saját gyermekem kezébe is bele fogom nyomni, mert úgy vélem, hogy Eleanor és Park története egy olyan, amit mindenkinek olvasnia kéne.

Várjuk a kommentjeiteket, hogy számotokra melyek azok az időtálló könyvek, amelyeket szívesen beletennétek egy időkapszulába.

zsebi_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s