Értékelés · illusztrációk · projekt

Kreatív Szépírás és KALLIGRÁFIA

Cím: Kreatív szépírás és Kaligráfia
Szerző(k): Gabri Joy Kirkendall,
Laura Lavender, Julie Manwaring,
Shauna Lynn Panczyszym
Kiadó: Kossuth Kiadó
Megjelenés éve: 2017

Ez a különleges kézikönyv valójában egy interaktív kalauz, amely tele van kreatív ötletekkel, mókás feladatokkal és egyszerű, lépésről lépésre követhető gyakorlatokkal. A modern kalligráfiától az illusztrációkig és a krétarajzokig, az egyszerű betűktől a bonyolultabb szavakig számtalan különleges megoldást mutatunk be, amelyekkel mindenkit elkápráztathatunk, akár ajándékba adjuk őket, akár otthonunkat díszítenénk vele. Elsajátíthatjuk a kacskaringók és virágok rajzolását, a vászonra festett betűk művészetét, elkészíthetjük saját krétarajzokkal díszített táblánkat, ékes kerámiákat, de műveinket digitalizálhatjuk és ki is nyomtathatjuk. Számtalan inspiráló és hasznos tippet kapunk, amelyek segítségével elsajátíthatjuk a kreatív szépírás fortélyait, az üres oldalakon pedig gyakorolhatjuk és kidolgozhatjuk saját stílusunkat is.

A könyvet köszönjük a Kossuth Kiadónak!


Nyugtassatok meg, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki rendszeresen leragad azoknál a 30 másodperces, kalligráfiás, instagramos videóknál! Ilyen rövid idő alatt is csodákat tesznek néhányan a papírral, egyetlen filctoll segítségével, én meg csak nézem és nézem. Ha még 10 mp-el tovább tartana, egész biztos kiesne a szemem a bámulástól.  Na, de térjünk a lényegre! Ugyebár a színezők és kinyírható naplók, könyvek, szöveggyűjtemények, földrajzatlaszok korát élvén azt hihetnénk, már igazán nem hiányzik semmi a piacról, de nemrég kiderült, hogy igen. Mégpedig pont a kalligráfiát bemutató, de azért játékosan tanító és gyakoroltató kiadvány volt a gyenge láncszem,  egészen eddig legalábbis.

ezgif-3-9dd824c292

Idén a Kossuth Kiadó jóvoltából azonban már ehhez is hozzájuthatunk. Amellett, hogy a szórakozás garantált, még tanulunk is valami újat: a kalligráfiát, amit eddig gyertyafény felett roskadó szerzetesek és elvetemült művészek tudományának hittünk.

A kiadványról kézbevétel után rögtön megállapíthatjuk, hogy bizony nem fukarkodtak sem a mérettel, sem az anyagköltséggel. Az A4-esnél valamivel nagyobb lekerekített szélű borító már azzal belopta magát a szívembe, hogy egyrészt egyszerű, de stílusos; másrészt nem válnak szét a csúcsoknál a karton rétegei. Nagyon tud idegesíteni, hogy akármennyire vigyázok egy könyvre, a hegyes végeknél szép lassan külön életre kel a papír, a fólia, a festék stb. Úgy gondolom ilyen kreatív kiadvány esetében, amibe írunk, festünk, húzzuk-vonjuk még fontosabb, hogy ez ne történjen meg. Egy másik gyakori kellemetlenség szokott lenni, főleg színezőknél, hogy nem elég erős a ragasztás, és nem bírja, ha kihajtják teljesen. Itt ettől sem kell félni, ugyani teszteltem, nem jön szét. Erős, mint a Pista!

ezgif-3-7d06756456

Pár sor erejéig a felépítésre is pillantsunk rá. Négy fontosabb fejezetből áll a könyv és erősen ajánlott az elején kezdeni. Minden logikát nélkülözve én valahol a hátsó 2/3-nál kezdtem. Az első fejezetben ismerkedhetünk meg az alapokkal: azaz, hogy mivel és hogyan érdemes írni. Akiknek fóbiája van az első osztályos írás óráktól, az kerülje el a könyvet, másoknak viszont nagy segítség a kihagyott vonalazott gyakorlóterület. Ha már ott sikerült nagyjából hasonló méretű és kinézetű betűket a papírra vésni, ugorhatunk a hurkokra, díszítőelemekre.

Amennyiben már komfortosak vagyunk magával az írással, a második fejezetben kicsit kibontakoztathatjuk a kreativitásunkat, ugyanis itt már rajzolni, festeni, tervezni kell. Három a magyar igazság, szól a mondás, és nem is téved nagyot, a harmadik rész ugyanis tényleg izgalmas témájú. Ez nem más, mint a krétarajz! Ha hirtelen nem is ugrik be erről semmi, biztosan mindenki látott már menő kréta feliratos táblákat éttermek előtt. Végül a negyedik fejezetben mindazt, amit eddig tanultunk kamatoztathatjuk. Kapunk egy csomó szuper felhasználási tippet, így esküvői névkártyáktól kezdve hímzett terítőig mindenféle ötletet találunk.

Kalligráfia - Prológus - Kossuth kiadó
Pár kép a könyvből

Ami nekem személy szerint nagyon tetszett, hogy nem dobálózik bonyolult szakszavakkal a könyv, hanem tényleg mindent a hétköznapi ember számára is érthető stílusban mond el. Sokkal inkább érdekességek, és tippek, mint hosszú és fellengzős elméleti oktatószövegek alkotják. Rengeteg fénykép illusztrálja az oldalakat, ami szintén plusz pont. Ezek nélkül olyan lenne, mint a szakácskönyv, ami leírja a receptet, és még a végeredményről sem tesz be képet. Így tehát csak halvány sejtésünk lehet, hogyan is kéne mutatnia az elkészült remekműnek.

Közösen egy baráttal is nagyon jól lehet szórakozni, ha valami kreatív programra vágynánk. Mi festettünk együtt táblafestékkel cipősdobozt, csináltunk negatív illuminációt, gyakoroltuk a hurkos betűket.

Kalligráfia Prológus kossuth kiadó
Laini Taylor – Füst és csont leánya: “A szörnyek csinálják a háborút, vagy a háború csinálja a szörnyeket?”

Pozitívumok: (rengeteg van)

 • Strapabíró, erős lapok
 • Stílusos, átlátható, szép külső és belső
 • Teljesíthető feladatok egyszerűtől a bonyolultabbakig
 • Hasznos tippek és érthető magyarázatok
 • Színes fényképes illusztrációk
 • Gyakorló terület
 • Digitális kalligráfiát tartalmazó rész

Negatívumok:

 • Nagy az anyagigénye, ha sok mindent meg akarunk csinálni (pl. festékek, ecsetek, papírok, kréták stb.)

Akiknek ajánlom:

 • Kreatív embereknek és nem kreatívoknak is
 • Akik szeretnének valami újat tanulni
 • Kísérletezőknek és kitartó természetűeknek

Akiknek nem ajánlom:

 • Türelmetleneknek, akik hamar feladják
 • A géppel szívesebben pötyögőknek

20226003_156504051577367_7200155682652291072_n

Néhány eszköz, amit használtunk: 

– Tűfilc fekete 10 db – Aldi – 699 Ft
– Uni fehér zseléstoll – Müller – 470 Ft
– Táblafesték fekete 100 ml – Kreatív Hobby – 998 Ft
– Twin Markers 3db/cs – Flying Tiger – 900 Ft
– Pannon Color akvarell  24 db – Kreatív Hobby – 19. 900 Ft

szonja_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s