Extra tartalom

Tippek e-olvasó vásárláshoz

Könyvmolyok lévén legszívesebben egész napunkat egy könyv fölé görnyedve töltenénk, viszont az élet ezt nem mindig teszi lehetővé. Ilyenkor válnak hasznunkra az e-olvasók, amelyeket kis helyről is bármikor elő tudunk húzni, ha akad 10 szabad percünk, és könyvek ezreiből tudunk róla válogatni, ezen kütyük beszerzéséhez adunk néhány tippet ma.


Mi is az az e-olvasó?
Lényegében az e-olvasó egy olyan, tablethez hasonó készülék, amely fekete-fehéren (bár mostanában gyártanak színes kijelzővel rendelkezőeket is) jeleníti meg a látottakat, gyakran érintőképernyős és direkt e-könyvek olvasásra specializálódott.

ereader gif

Ugyan ezt tudja egy tablet is, csak még többet. Akkor miért ne azt vegyek?
A tabletekkel, telefonokkal, laptopokkal szemben az e-olvasók direkt olvasására specializálódtak, mint már fentébb is említettem. A különleges kijelzőnek köszönhetően nem rontja a szemet, mint a többi elektronikus eszköz kijelzője, így elkerülhető a fejfájás, a szemek fáradtsága, sajgása, későbbiekben a szemüveg beszerzése. Határozottan egészségesebb egy e-olvasót használni az elektronikus regények böngészésére, mint más eszközöket.

Rendben, meggyőztél. De akkor mégis milyet vegyek?
Konkrét modelleket nem fogok tudni mutatni, hogy csak ez a jó, egyedül ezt szabad megvenni. Viszont tudok néhány tippet adni, mikre érdemes figyelni, ha egy olyan készüléket szeretnétek beszerezni, amely évekig mellettetek marad.

1.) A legfontosabb: a kijelző
Érdemes e-Ink technológiával rendelkező olvasót választani, ugyanis a mostani fejlesztések szerint is ez áll a legközelebb a papíron való olvasás élményéhez. (Saját tapasztalat: egyik, a témában teljesen laikus osztálytársamat egyszer megkértem, fogja meg egy kicsit az e-Ink-es olvasómat, mire ő, a kijelzőre pillantva felkiáltott: Ez mi? Teljesen olyan, mintha papíron olvasnék.) Továbbá ez a technológia az akkumulátort is kíméli, így a legtöbb esetben nem kell annyiszor tölteni, mint a másfajta kijelzőjű társait.
Érintőképernyő: a funkció, amely nagyban megkönnyítette az e-olvasók kezelését. Persze senkit nem akarok eltántorítani a gombos társaiktól, viszont én határozottan ,,odanyúlós” párti vagyok. Többször is tartottam már a kezemben olyan e-book reader-t, amin gombokkal kellett navigálni, viszont én azt elég nehézkesnek találtam. Ha erősebben nyomtam meg, a könyvtárban rendszeresen túlment a kiválasztott könyvön, ha gyengébben, akkor pedig nem ment el odáig. Ezzel nem egyszer elszórakoztam egy jó darabig. Ezzel szemben az érintőképernyő azonnal úgy reagál, ahogy én szeretném, ezzel belopva magát a szívembe.

púder eolvasó

2.) Nyelvi beállítások
Mielőtt bármilyen típusú e-olvasót megveszünk, győződjünk meg róla, hogy támogatja a kelet-európai karakterkiosztást. Senki nem szeretné, ha az a meglepetés érné, hogy egy magyar nyelvű e-könyv esetében nem ismeri fel például az ékezetes betűket.

3.) Akkumulátor
Szerintem fontos, és igenis nem mindegy, hogy meddig bírja „szuflával” az olvasód. Senkinek sem kellemes, ha 2-3 naponta 3-4 órát tölteni kell a készüléked, amennyiben használni akarod valamire. Ezért inkább érdemes utánajárni a dolgoknak, és elolvasni, hogy az a bizonyos modell mennyi töltést igényel. A legjobbak, ha napi 2-3 órát használjuk, kibírják akár egy hónapig is.

4.) Formátumok
Bár már rengeteg online és letölthető konverter is létezik, mégiscsak kényelmesebb, ha nem kell ilyen dolgokkal foglalkoznunk. Érdemes olyan készüléket választani, amely kezel .pdf, .epub, .mobi fájlokat egyaránt, mivel ezek a legelterjedtebbek, de értelemszerűen minél többet befogad, annál jobb.

5.) Wi-fi, internet
A világhálón böngészni kifejezetten kényelmetlen e-olvasóról, nem is beszélve arról, hogy iszonyúan meríti az akkumulátort. Valamiért sokan hangsúlyozzák, mennyire kényelmes és jó, ha van wi-fi csatlakozás az olvasódon. Eddig még nem tapasztaltam ezt, pedig az én készülékem is rendelkezik ezzel a funkcióval. Sokkal jobban szeretem a megvásárolt e-könyveket a számítógépemről áthelyezni az olvasóra. Szerintem fölösleges ez a funkció, de ha valaki úgy érzi jobban magát, ha bármikor fel tud nézni a netre, nem fogom lebeszélni róla.

6.) Tárhely
Szerencsére az e-könyvek nem foglalnak sok helyet, így az alapesetben biztosított pár GB háttértár bőven elég. Én azonban szeretem bebiztosítani, hogy ha valamiért elszáll az olvasóm, nem tűnnek el vele együtt az e-könyveim, ezért olyan készüléket választottam, amit lehet bővíteni memóriakártyával.

7.) Ár
Mivel már annyi olvasót gyártottak, mint égen a csillag, így az áruk is különböző. Már 25000 forinttól is kaphatunk e-book reader-t, ahogy jóval borsosabb áron is. Viszont ez ne tántorítson el senkit, én azt az elvet vallom, hogy inkább kifizetek érte többet, és használom évekig, mint veszek egyet olcsón, és lecserélem fél év múlva.

how i spend my money books

Na és honnan vegyek e-könyveket az olvasómra?
Bár a legtöbb e-olvasót úgy árulják, hogy több, általában 30-50 könyv eredetileg is rajta van (ezek egyébként mind letölthetőek ingyen a MEK-ből), nyilván szeretnénk bővíteni virtuális könyvtárunkat az idő folyamán.
Magyar nyelvű elektronikus olvasmányokat legegyszerűbben maga a kiadó honlapján találsz, mint például a Kossuth Kiadónál, de természetesen könyvesboltok weboldalán is be tudod szerezni őket, mint a Librinél vagy a Líránál. További lehetőséget jelent a Google Books is, melyen akár magyarul is találhattok könyveket.
Amennyiben az idegen nyelvek sem jelentenek akadályt, bátran tudom ajánlani az Amazon oldalát, számtalan jobbnál jobb történetből válogathatsz náluk.
Ha pedig nem szeretnétek vagyonokat költeni olvasnivalóra, a MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár), az Amazon, a Multimédiapláza oldalán találsz ingyenesen letölthető példányokat is.
További ötletek és linkek közül mazsolázhattok ebben a moly.hu-s karcban [ahol minket is tudtok követni 😉 ]


Remélem sikerült néhány hasznos tanácsot adnom, és segíteni a döntésben, érdemes-e beruháznotok egy e-olvasóba. Saját tapasztalat alapján mondom, hogy nekem nagyban megkönnyítette az életemet ez a kis készülék, és csak ajánlani tudom mindenkinek.

petra_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s