Extra tartalom · projekt · prológus

Elvarázsoló könyvek, avagy ha a Magisztérium tetszett, ez is fog

Szinte mindenki szereti a mágiát és a varázslatokat, nem hiába lett a Harry Potter széria is akkora sláger a világ minden táján. Ez a leghíresebb mágikus könyv, de egyáltalán nem az egyetlen. Az elmúlt pár évben például a Magisztérium aratott hatalmas sikert az olvasóközönség körében. Szóval, nézzünk pár könyvet, ami tetszeni fog, ha a Magisztériumot már olvastad. Meg persze akkor is, ha még nem.

Rachel Hawkins: Hex Hall

Humoros, főként a fiataloknak szóló, könnyed, kikapcsoló regény, ami tökéletes levezetése lehet egy hosszú napnak. A főszereplő vérbeli boszorkány, de kissé ügyetlen és szerencsétlen, de a maga módján ez nagyon aranyossá varázsolja a jellemét. A történet izgalmas, fordulatos és főként humoros. Ha nincs minden második oldalon legalább egy poén, akkor lemegyek hídba. Nagyon sokat nevettem ezen a könyvön és szerencsére nem szánalomból. A mellékszereplők érdekesek, talán egy kicsit sablonosak, nincsenek igazán elmélyítve, de ez a könyv jellegét tekintve nem is akkor probléma. Egyébként is, inkább a cselekményen  és legfőképp a humoron van a hangsúly.

covers_269745 (1)

Négy évvel korábban Sophie Mercer rádöbbent, hogy boszorkány, amiből természetesen jó pár kalamajka származott. 
Egy napon aztán, amikor Sophie egyik bűbája meglehetősen rosszul sült el a szalagavató bálon, apja úgy döntött, felügyeletre szorul. A Hex Hallba, egy világtól elzárt nevelőotthonba küldte őt, ami a problémás viselkedésű prodigiumok (vagyis boszorkányok, tündérek és alakváltók) gyűjtőhelye. 
A hasonszőrű csodabogár tinikkel töltött első nap végére Sophie szép kis listával dicsekedhetett: 
– három erős, szupermodell-kinézetű ellenséget szerzett, 
– egy szívdöglesztő boszorkánymester iránt érzett bimbózó szerelmet, 
– egy ijesztő kísértet kezdte követni, 
– és kapott egy szobatársat, akiről kiderült, hogy a suli leggyűlöltebb diákja és ráadásul vámpír. 
A legrosszabb azonban akkor következett be, amikor Sophie rádöbbent, hogy a diáktámadások első számú gyanúsítottja az ő szobatársa és egyetlen barátja. 
A vérfagyasztó rejtélyek egyre sokasodtak, és Sophie kénytelen volt felkészülnie a legnagyobb fenyegetésre, hogy egy ősi, titkos társaság mindent megtesz azért, hogy elpusztítsa a prodigiumokat – kiváltképp őt.

Imre Viktória Anna: A bosszúszomjas doktor

Valamivel komolyabb mű, mint a Hex Hall, de még mindig nem merül alá a filozófia és a pszichológia tengerében. A mágia, az alkímia és a középkori hangulat egy sötét, ködös, mégis szórakoztató környezetet kölcsönöz az egész regénynek. A karakterei zseniálisak, egytől egyig igazi egyéniségek, akik nem feltétlen csak a sémákra hagyatkozva készültek. A történet felettébb érdekes és izgalmas, megjelenik benne vallás, mágia, alkímia, ármány és cselszövés. Az alapkoncepciója egy Nap nélküli London, egyáltalán nem hétköznapi, mondhatni elrugaszkodott ötlet, de engem valamiért teljesen az ujja köré csavart. És ennek tetejébe még a borító is gyönyörű. Mi ez, ha nem zseniális?

covers_382834 (1)

London, ​1867. 
Kétszáz éve már, hogy egy boszorkánymester teljesítette a király kívánságát, és sűrű fekete felleggel takarta el a napot London felett. Ami a nép szórakoztatására tett kísérletnek indult, abból káosz és egy okkultisták vezette új birodalom született. A főváros lakói csapdába estek a mesterséges éjszakában: aki menekülni próbál, arra kötél vár. 
Ebben a sajátos börtönben, ahol mágusok, boszorkányok és alkimisták mesterkedései fűszerezik az amúgy is puskaporos levegőt, még az sem érezheti magát biztonságban, akinek a bőre alatt is pénz van. Dr. Leonard Spencer a legmélyebb nyomorból küzdötte fel magát az arisztokrácia kebelébe, és bármire hajlandó, hogy még magasabbra íveljen a karrierje. Ha ehhez összeesküvést kell szőjön a munkaadói ellen, ám legyen – annál is inkább, mivel úgy fest, ők a felelősek az apja haláláért. 
Amikor egy esküvői fogadáson találkozik kollégájával, a karizmatikus Philip Campbell-lel, még nem sejti, hogy a másik orvos voltaképpen a lelkére pályázik, és a terve, ami által egy új világrendet készül elhozni, egyenesen a kárhozatba taszítja őt. Leo becsvágyát és végtelen hiúságát legyezgeti, hogy egy akkora horderejű konspirációban vehet részt, amelyben nemcsak az alkimisták céhének száműzött nagymestere érintett, de ami véget vethet a két évszázados sötétségnek is. 
Amíg Leo a köpönyegforgatással van elfoglalva, szövetségesei pedig rítusokat komponálva, élőholtakat felbérelve igyekeznek a feje tetejére állítani a várost, nem fogják fel, hogy minden eleve el van rendelve, és a sors kerekét semmiféle erő nem fékezheti meg. Az óra ketyeg, a homokszemek fáradhatatlanul peregnek – és hogy a világ végül tűzbe borul, vagy pedig kap egy második esélyt, abba egyiküknek sem lesz beleszólása.

Soman Chainani: Jók és rosszak iskolája

A mesék mindannyiunk gyerekkorában fontos tényezők voltak, de mi történik akkor, ha kicsit megbolygatjuk azt a világot és “modernizáljuk” a mai irodalomnak megfelelően? A végeredmény egy ütős mese, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, mely telis tele van mágiával, fordulatokkal és izgalommal. A hossza senkit ne riasszon meg! Hatalmas betűmérettel van szedve, ráadásul elég sok rajz is található benne, amik megjegyzem, ámulatba ejtőek. A karakterek helyesek, kicsit talán felnőttebbek a koruknál, de ennyi hibácska belefér. A hangulat teljesen magával ragadja az olvasót, nagyon olvasmányos könyv, amit akár a gyerekkel együtt is lehet olvasni, mert garantáltan élvezni fogja.

covers_365959 (1)

Sophie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.

Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… végigélik.

Ti milyen mágikus, elvarázsoló regényeket ajánlanátok? Írjátok meg!


fanni_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s