projekt · prológus · személyek · YA

Lemásolták a Harry Pottert?

Manapság egyre többször találkozhatunk azzal a reklámfogással, hogy egy másik könyvvel hirdetnek valamit. Rögtön itt egy példa, hogy mire is gondolok pontosan: “Hogyha tetszett a Percy Jackson regénysorozat, akkor ez is fog”. Mi pedig joggal tehetjük fel a kérdést, hogy ugyan miért? Ugyanaz a tartalom, ugyanazokat a hibákat követik el a szereplők, ugyanúgy legyőzik a gonoszt, ugyanabban a mitológiai közegben játszódik vagy ugyanúgy 28 fejezetből áll?

De akarjuk-e azt, ami feltételezhetően ugyanazt a színvonalat óhajtja elhozni, amit már korábban kiélvezhettünk? Nem fogjuk becsapni önmagunkat, hogy a fejünkben, szívünkben élő etalonnak csak a másolatát, ócska hamisítványát fogjuk magunkévá tenni? Ha pedig valaki pálcával hadonászik, s már a saját szemét is majdnem kiveri, na, az teljesen biztos, hogy Harry Potter utánzat. Sőt, akkor már az egész könyv, nemcsak abból egy kis részlet.

Több okból sem szeretem az ilyen “reklámokat”. Egyrészt azért, mert valamilyen szinten mindkét könyvet minősíti. Ugyanis szegény olvasó látatlanban egyáltalán nem tudja, hogy belülről milyen termékkel áll szemben. Ítélhet borító alapján, hogy jééééé, tényleg megjelenik rajta két-három Isten, mintha a színvilág is hasonlítana, és a főszereplő is büszkén feszít premier plánban. Ítélhet fülszöveg alapján is, amiből leszűrheti, hogy küzdelem, világmegmentés, de a legbiztosabb, hogy úgyis lesz folytatás.

Tegyük fel tehát, hogy az adott könyv rosszabb lesz a Percy Jacksonnál. Hazudott a reklám vagy valójában Percy történetei sem voltak annyira jók? Vagy túlszárnyalta azt, és mégis egy rosszabbhoz hasonlították. Viszont, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, azok a mi tapasztalataink. Ha már több könyvet is olvastunk Middle Grade, fantasy, YA kategóriában, de említhetném a krimit is, akarva-akaratlanul is észreveszünk olyan elemeket, amelyek kísértetiesen hasonlítanak, sőt, meg is egyeznek a korábban már felfedezettekkel. Fentebb említettem a pálcával való varázslást. Nyugalom, nem Rowling találmánya, ugyanis az ’50-es években készült Hamupipőke című egész estés mesefilmben a Tündér bizony ezt használja. Mégis, ha a varázspálcát emlegetjük, akkor mint valami sztereotípia, 99%-ban a Harry Potter ugrik be.

Kapcsolódó kép

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan jelenséget a Magisztérium sorozat kapcsán (első két kötet alapján), amelyek kísértetiesen hasonlítanak vagy éppen megegyeznek más művek egy-egy jeleneteire, epizódjára, szereplőire. SPOILER VESZÉLY!

1: Központban a varázslóiskola

Ami pedig varázslósuliban játszódik, az okvetlenül másolni óhajtja a Harry Pottert. Miért nem játszódik mondjuk egy sűrű, sötét erdőben? Nem jó, mert ott a Tiltott Rengeteg! Vagy egy börtönben. Érdekes lenne. Banyek, az sem jó, ott az Azkaban. Jól van, tegyünk be mindent a Parlamentbe! Majd jön a válasz: Mágiaügyi Minisztérium.

Viszont mindkét könyvsorozat az iskolát teszi központi helyre, illetve találkozhatunk szeszélyes járatokkal is. Ronéknak leginkább a lépcsőkkel gyűlik meg a bajuk, emlékezzetek csak, hogy még Bolyhoskával is összeakadnak néhány balul elsült fordulatnak köszönhetően. Callum és csapata pedig kénytelen szót váltani egy elementállal, aki nem éppen vidám dolgokról fecseg nekik. Itt a labirintusszerű barlangáratokat okolhatjuk a kellemetlen találka miatt.

Képtalálat

2: A három jómadár

Vegyük alapul ismét a Harry Pottert, mert az íróink valamiért igencsak szeretik azt a fránya hármas számot. Hermione, Ron, és a kis villámjellel ellátott fiúcska. Térjünk át a Percyre is, ha már fentebb annyit emlegettem. Percy, Annabeth és Grover alkotják a hármasfogatot. Természetesen a Magisztériumból sem hiányozhat ez a klisé, ami lássuk be azért igencsak jól működik. Callum, Aaron és Tamara emelkedik ki a tömegből.

De ha csak a hármas számot tartjuk meg, akkor elég a Halliwell nővérekre gondolnunk, és fel is rémlik előttünk, hogy mit össze nem szenvedtek a különböző mágiákkal és az Árnyak könyvével nyolc évadon keresztül hárman. Valamint Csehovnak is volt Három nővére, igaz, hogy ott a mágia helyett az unalom játszotta az altatót.Képtalálat a következőre: „charmed”

3: Speciális osztag:

Kezdjük rögtön a Magisztériummal. Constantine Madden gondolt egyet, és mielőtt az ötlet hamvába holt volna, elkezdte megvalósítani ördögi tervét. Kitalálta ugyanis, hogy van élet a halál után, káoszmágiával sújtotta kísérleti patkányait embereit, és sereget verbuvált belőlük. Ez lett a káoszsújtottak serege. Voldemort is létrehozta saját kis körét, a Halálfalókat vágjátok, nem? Aztán ott vannak a Trónok harca közkedvelt szereplői, a Mások. Potenciális ellenségjelöltek, a kérdés már csak az, hogy mi lesz, mi lett belőlük.

Kapcsolódó kép

4: 13 évesek autót vezetnek, és ez teljesen természetes dolog:

A kék Trabi fennakad a Fúriafűzön. Megvan az ominózus jelenet a második részből? Ráadásul ez a kocsi még repül is, tehát teljesen természetes, hogy Ron még vezetni is tudja, és egészen véletlenül az iskolába is ezzel fog menni Harry társaságában. Az már mellékes, hogy landolni nem sikerül tökéletesen, de hát Ronnak sohasem volt szerencséje. Callum pedig minden hiba nélkül vezeti a mágiamentes autót, amellyel próbálják megkeresni az édesapját a második részben. Rendőr sehol, és még csak az újságokba sem kerülnek be. Hiszen egy fantáziavilágban bármi megtörténhet, nem igaz?

5. Horcrux:

A III. Mágusháborúban Constantine Madden annyira legyengült, amellett, hogy agykapacitásának már korábban is híján volt, most fizikailag is, hogy kénytelen volt a lelkét átvarázsolni valaki másba. Callum Hunt édesanyjával együtt tehát meghalt azon a fagyos éjszakán, és akit mi Callnak hiszünk, az valójában maga az ellenség. Új értelmet nyert volna a Horcrux? Ezt már egyszer bizony eljátszották, csak ott a Sötét Nagyúr lelke hét darabra szakadt, és az egyik ilyen pont Harry Potterben vert gyökeret. Vajon akkor ki az ellenség, és hogyan lehet elpusztítani? Jaj!


Ezek lettek volna, amelyeket hirtelen sikerült beazonosítani két Magisztérium könyv kapcsán. Ha minden jól megy, akkor hamarosan magamévá teszem a harmadik könyvet is. Vajon bővülni fog a lista, vagy kilépünk abból a világból, hogy össze lehessen hasonlítani a Harry Potter vagy más kötetekkel?

Ti milyen hasonlóságot fedeztetek fel a Harry Potter- vagy akár más kötetekkel? Természetesen ha meghalljuk, hogy varázslóiskola, akkor tudat alatt is képesek vagyunk a Harry Potterhez hasonlítani az adott művet, és belelátni olyan dolgokat, amelyek talán nincsenek is.


cersei_bio

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s