Borítómánia · Extra tartalom · projekt · prológus

Borítómánia – Nyomozós kiadás

Minden projekt szerves része, hogy kicsit körülnézzünk az adott témában borító téren mi újság.  Sophie Hannah hete tökéletes alkalmat nyújtott, hogy a rejtett nyomozó kitörjön belőlünk és kedvenc krimi, illetve thriller regényeink külföldi kiadásait vizslathassuk meg kicsit közelebbről.

Sajnos, vagy nem sajnos (én az előbbit vallom), a krimi és thriller műfajba tartozó könyvek kinézetére nem fektetnek akkora hangsúlyt, mint pl. a YA, fantasykre. Mi is valljuk, hogy a belső a fontos, de ha egy könyv nem hívja már fel magára a figyelmet rögtön a külsejével, ahogy egy boltba lépünk, rögtön kisebb az esélye, hogy a belsőt valaha megismerjük. Az sem elhanyagolható, hogy a könyvespolcunkon jól mutasson egy példány, de ez már igazán csak a legkisebb probléma, ha nem történik meg.

Na, lássuk is az eheti listát!

 A TETOVÁLT LÁNY – Stieg Larsson

02tetov

Az egyik leghíresebb skandináv krimi, mint láthatjuk borító téren azért nem ennyire kiemelkedő. Az eredeti piros magyar borító egész jónak számít a mezőnyben, szerintem csak a filmes verziók előzik meg. A francia, lufi fejű sarokban ülő, feltehetőleg bántalmazott lányt értem, de  távolról kerülném ezt a borító borzadályt!

INFERNO – Dan Brown

01inferno

A szintén sikert-sikerre halmozó könyv, melynek filmadaptációja is született külsőre is teljesen rendben van. Talán az első és harmadik változat a kedvencem, de a többi sem minősíthetetlen kategória. Mondjuk, ha emlékeim nem csalnak RavenS nem lelkesedik a filmes verzióért.

KAKUKKSZÓ – Robert Gailbraith

03kakukk

Az eredeti borítókat szerintem nagyon jól eltalálták. Azokért csak áldani tudom a tervezőt, de hál’ istennek a felső sorban látható másik két alkotás is szuperül sikerült és átadja a megfelelő hangulatot. Az alsó kettő verzióról ez már nem mondható el. Míg a baloldali valami átlagos, jellegtelen sorozatborítónak sikerült, a jobb inkább a csillogó Hollywood oldalról közelíti meg a témát. Nem zavarta a tervezőket, hogy sztárság, ide sztárság oda, pont ez a szereplő az első a regényben, aki azon kívül, hogy halott, nem csinál semmit.

BREAKING NEWS – Frank Schatzing

05breaking

A Breaking News egy elég friss politikai krimi. Az író az egyik személyes kedvencem, igaz nem ezzel a könyvével érdemelte ezt ki, hanem a Rajjal, de egyszer ebbe a monstrumba is szándékozom belekezdeni. Na, de addig pislantsunk rá, hogy mit alkottak a grafikusok! Egészen jó dolgokat! Az első három verzió azonos sémát követ, abból is talán az első a legjobb, utolsó a leggyengébb. Velük ellentétben az olaszok és magyarok kirúgtak a hámból és új külsőt álmodtak meg. Méghozzá milyen jól tették ezt! Egyszerűek, de stílusosak, és jelentéssel rendelkeznek.

GYILKOSSÁG AZ ORIENT EXPRESSZEN – Agatha Christie

04ori

Egy örök klasszikus sem hiányozhat a listából, de hogy ne legyünk annyira elavultak, erre a könyvre esett a választás. Az ok mégpedig a hamarosan megjelenő vadonatúj film, mely eszméletlen színészi gárdát tudhat maga mögött.  A könyv is az egyik kedvencem az írónőtől, és egészen kellemes borítókat is sikerült összehozni hozzá. Az első, az új filmes csodaszép, illetve a másik magyar lett még nagyon eltalálva. Ez az utolsó sorban látható, és szerintem egy 20-as évek luxus eseményt / helyet hirdető plakátjára emlékeztet.


Ennyi lett volna mára a “Mindent a szemnek, semmit a kéznek” program, hacsak nem birtokoljátok már valamelyik példányt  a sok közül. Amennyiben igen, tessék olvasni őket!

szonja_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s