Érdekességek · Extra tartalom · projekt

Ismerd meg a daimónokat!

Philip Pullman Az Úr sötét anyagaiban felépített világának sarokpontját képezik a daimónok. Nemcsak egy érdekes eleme Lyra világának és az ott kialakult kultúrának, de a cselekményben is kulcsszerepet játszik a daimón és ember kapcsolata, illetve hogy hogyan függ össze a Por és a daimónok alakváltásának megszűnése a pubertáskor elérésekor. De mik is azok a daimónok pontosan? Olyanok mint a patrónusok? Honnan kapják a nevüket? Mitől függ, hogy milyen alakban állapodnak meg?

Nos, kezdjük talán az elején.

A szó jelentése és eredete

250px-dama_z_gronostajem

A daimón (angolul daemon) görög eredetű szó, és alapvetően lelket jelent, de etimológiai története rendkívül árnyalt és sokféle konnotációja ismert különféle filozófusoknál és gondolkodóknál, így csak erről a kérdésről könyvet lehetne írni. Negatív asszociációját – démon, avagy pokolbéli szellem – csak jóval később nyerte el, a középkorban. Pullman világában az ember lelkének a fizikai megjelenése, ami állat alakjában jár mellette. Egyszerre különálló személyiség saját gondolatokkal és az ember lelkének egy darabja: létezésük kölcsönösen egymáshoz kötött.

 

Maga az egész elképzelés abszolút szimbolikus, de Pullman azt nyilatkozta, hogy ami a vizuális aspektust illeti, Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című festménye volt az ihletadó. (Egyébként Lyra daimónja, Pantalaimon is szeret hermelin formába változni, gyakran látjuk így a könyvben.)

A daimónok tulajdonságai

fcd3bec7bcde797af754cc5f4dc4394b

 • A daimónok az emberhez vannak kötve, így élettartamuk is addig tart, ameddig az emberé: a halál pillanatában Porrá válnak.
 • Nemük általában az emberükével ellenkező (Lyra daimónja hímnemű, ameddig Lord Asriel hóleopárdja, Stelmaria nőstény), de nagy ritkán előfordul azonos nemű párosítás is. Sajnos a könyvben erre nem kapunk konkrét példát.
 • A daimón megállapodott alakja közvetlenül utal a gazdája alaptermészetére, és bizony néha előfordul, hogy a daimón olyan alakban állapodik meg, ami nincs ínyére az emberének, vagy egyenesen életmódváltást kíván.
  Például, az első részben szó esik egy emberről, akinek a daimónja delfin alakjában állapodott meg, ezért egész életét kénytelen volt a tengeren tölteni.

Sok ember szeretne oroszlán daimónt, aztán az a vége, hogy ott áll egy pudlival. És ha meg nem tanulja, hogy azzal legyen elégedett, amije van, hát nyűgösködhet mindhalálig. Szerintem tisztára fölösleges elégedetlenkedni.

 • Ha egy ember berúg, a daimónja is a részegség tüneteit fogja produkálni. Ugyanez a helyzet a mérgekkel, altatókkal, gyógyszerekkel, a sérülésekkel, sőt az alvással is.
 • Az emberek csak egy bizonyos távolságra tudnak eltávolodni a daimónjaiktól. Ha feszíteni próbálják a határaikat, azonnali rosszullétet, majd fájdalmat okoznak mindkét félnek.
 • Kivételek ez alól a boszorkányok, akik bármilyen messzire el tudnak távolodni daimónjaiktól, ez is hozzájárul ahhoz, hogy az emberek tartanak tőlük.

Tabuk és kulturális szokások

6804_original

 • Más daimónját megérinteni a legnagyobb tabunak számít Lyra világában: csakis ember az embert és daimón a daimónt érinthet.
 • a nevét a daimónnak a gyermek szülei adják születéskor (érdekesség, hogy Mrs. Coulter daimónja bár nagyon sokat szerepel, sosem volt megnevezve. Mindig csak úgy utalt rá Pullman, mint az “aranymajom”. Állítása szerint nem tudott megfelelő nevet találni a számára.)
 • bár a daimón semmivé foszlik a halál pillanatában, a temetkezési szokások megemlékeznek róluk: a Jordan kollégium kriptáiban nyugvó halottak szemét érmékkel takarták, le, amikre a daimónjuk állatalakját vésték fel. Amikor Lyra brahiból kicserélt kettőt, éjjel a halottak szellemei kísértették, így másnap gyorsan visszacserélte az érméket.
 • a trilógia során nyilvánvalóvá válik, hogy bár Will a mi világunkból való, így nincs látható daimónja, neki is megvan a lelkének az a része, csak épp nem jelenik meg mellette állatalakban. Sőt, amikor Lord Asriel a sok millió párhuzamos univerzum létezéséről beszél azt is megemlíti, hogy akár létezhet olyan hely, ahol ember nélküli daimónok uralják a Földet.

Nos, ennyi lett volna a rövidke áttekintése a daimónok természetének. Bevallom, imádom ezt a témát boncolgatni, mert szerintem az egyik legkreatívabb aspektusa az egész trilógiának, és sehol még csak hasonlóval se találkoztam egyéb könyvekben. Ti mit gondoltok a daimónokról? Na és szerintetek nektek milyen formában állapodna meg?

bizbasz_bio

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s