Extra tartalom · interjú

Interjú Philip Pullmannal

Két évtizeddel azután, hogy Philip Pullman befejezte Az Úr sötét anyagai című fantasy sorozatát, az ünnepelt brit író új trilógiába kezdett, aminek a Por könyve címet adta. Az első kötet, „La Belle Sauvage” visszarepít minket 10 évvel ezelőttre, amikor még a korábbi főhősnő, Lyra Belacqua még pólyás baba volt. Amikor egy katasztrófa megrázza Angliát, egy bátor fiú, Malcolm Polstead elhatározza, hogy megmenti őt.


Philip-Pullman

Mikor akartad újra meglátogatni Lyra történetét?
Azt hiszem 2005 körül történt. Ekkor írtam egy kis könyvet, aminek a címe „Lyra’s Oxford” volt, ami bemutatta Lyra-t 15 vagy 16 évesen. Felfedeztem néhány érdekes dolgot abban a történetben ami arra késztetett, hogy még egy kicsit jobban felfedezzem a világát. És az egy kicsit – nem is tudom, hogy fejezzem ki magam – egy kicsit rongyoszsák-szerű könyv volt, egy könyv tele apró darabkákkal, és ezek között a darabkák közül az egyik, amit beletettem egy hamis hajózási hirdetés volt, ami a Földközi tengerre kínált hajóutat. És azt gondoltam, „Ez valaminek a kezdete.”. Szóval ez az a hely, ahova a második kötetben fogunk utazni. És, mindemellett Közép-Ázsiába.

A régi Oxfordi szobádat adtad Lyra-nak. Adtál valamit Malcolmnak is, ami a tied?
Malcom igazán jó kézügyességgel rendelkezik. Nagyon érdeklik a mechanikai dolgok, és hogyan is működnek, akárcsak engem. Bátrabb, mint én – mindenképp bátrabb, mint én voltam az ő korában. És nekem soha sem volt hajóm. Szóval adtam neki néhány képességet, amivel rendelkezem, és egy-két dolgot, amivel viszont nem.

Kinek a viszontlátása miatt voltál a legizgatottabb?
Hannah Relf valaki, aki Az Úr sötét anyagai elején és végén jelenik meg. Egy nő, akit nagyon kedvelek, és rendkívül tisztelek. Örömömre szolgált, hogy adhattam neki egy fontos szerepet a „La Belle Sauvage”-ban. Ad Malcolmnak könyveket, és érdekli őt a fiú élete, gondolatai, oktatása. A karaktere egy idős hölgynek állít emléket, akinek egy nagy háza volt abban a faluban, ahol laktam még kisfiú koromban. Felkeltettem az érdeklődését,, és engedte, hogy könyveket kölcsönözzek a könyvtárából. Minden falán könyvek voltak – könyvespolcok az egész házában. Nagylelkűen megengedte, hogy minden héten elvigyek néhány könyvet. Soha nem mondta „Ó, az viheted, kedves. Az nem neked való.” Inkább azt mondta „Vigyél, amit csak szeretnél. Olvass, amit csak szeretnél. Beszélünk róla, amikor visszahozod.” Annyira kedvesnek tartottam ezt, hogy adtam neki egy szerepet Hannah Relf személyében.

Milyen érzés bizalomról írni olyan időkben, amikor úgy tűnik, az igazmondás nem éppen a legfontosabb érték?
Furcsa időket élünk, nem igaz? Olyan politikai időket élünk, ami semmiben sem hasonlít arra, amire én emlékszem – ahol az igazságot csak félresöpörték és gúnyt űztek belőle. Van egy igazán jó kis könyv Harry Frankfurttól, az amerikai filozófustól, aminek a címe „On Bullsh- -„. Ebben megmagyarázza a különbséget igazság, hazugság és b*romság között. Az embernek, aki igazat mond, tudnia kell, hol az igazság, hogy az igazat mondhassa. Az embernek, aki hazudik, tudnia kell, hogy az igazság, hogy elkerülhesse. De a b*romságokat beszélőnek mit sem számít ez, mert az egész csak egy előadás. Nem törődik vele, hogy az emberek hisznek-e neki vagy sem. Ez a világ, amit most élünk, és ez egy nagyon furcsa világ.

Mint Az Úr sötét anyagaiban, a Por könyvében is minden karakternek a daimónja, misztikus állati társa. Neked mi a daimónod?
Az én daimónom egy holló. Egy madár a varjúk családjából. Lehetne szarka, csóka vagy szajkó is, de úgy gondolom, hogy ő egy varjú. Ápolatlan, zord arcú madár, aki cinikus és éles csőrű, mindemellett igen bölcs, sokat látott már életében és alapvetően kedves belül. De sosem engedné, hogy ezt felfedezd.


Az interjút a The Washington Post oldalán található cikkről fordítottuk le. Ha eredetiben is el szeretnéd olvasni, ITT megteheted.


petra_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s