ajánló · Érdekességek · Extra tartalom · Libri · személyek

Ismerd meg Oscar Wilde-ot

Épp a Mesevilág projekt dübörög a Prológus háza táján, így felmerül a kérdés… hogy jön mindehhez valami fura ürge, aki a viktoriánus Angliában osztotta az észt? Nos, Oscar Wilde sokkal kevésbé ismert itthon, mint külföldön, de igazából rendkívül sokszínű az életműve, annak ellenére, hogy elég hamar meghalt, 46 évesen. Meg amúgy kikéri magának, ír volt és nem angol, rühellte is Londont.

Miután én a magam részéről az egyik kedvenc írómként tartom őt számon, gondoltam, megpróbálom kicsit jobban megismertetni veletek, mert nem volt egy egyszerű figura. Nem kell megijedni, nem fogok wikipédiává konvertálódni, és halál unalmas dátumokkal meg irodalomelmélettel fárasztani titeket.

Mit írt?

Röviden: mindent a nap alatt. Versek, esszék, színdarabok, elbeszélések, mesék, egy regény… minden műfajban remekelt.

Dorian Gray arcképe

doriangrayLegismertebb műve kétségkívül egyetlen regénye, a Dorian Gray arcképe/képmása (több fordítás létezik). A velejéig romlott Henry Wotton és a kissé unalmas, de alapvetően jószándékú festő, Basil Halvard  között induló kötélhúzó versenyen keresztül, ahol középen csomó helyett egy szokatlanul jóképű fiatalember áll: Dorian, Wilde görbe  festményt tükröt (nagyon gyenge intellektuális poént olvashattak, most pedig folytatjuk adásukat) tart a társadalomnak. Rávilágít a szépség sötétebbik oldalára, arra a kevésbé üdvös emberi szokásra, ahogy egymást próbáljuk manipulálni, és beszólogat az emberiségnek úgy összességében, mindezt pedig rendkívül szellemesen teszi. Még akkor is, ha nem mindig éppen politikailag korrekt. Persze, ma már nem a festmények, hanem a selfie-k korát éljük, de Wilde még így több mint 120 év távlatából is az elevenébe talál a dolgoknak a maga cinikus módján.

Mindig. Szörnyű szó. Borzongok, ha hallom. Nők szeretik használni. Minden románcot elrontanak, mert azt akarják, hogy örökké tartson. Különben ostoba szó. A futó kaland és a sírig tartó szenvedély között csak az a különbség, hogy a futó kaland kissé tovább tart.

A boldog herceg

Wilde persze nem fújt ki egyetlen regénynél. Meséket is írt: eredetieket, illetve klasszikus tündérmesék átiratát is. A boldog herceg kötetbe, ami nemrég jelent meg egy gyönyörű díszkiadásban a Libri kiadó gondozásában, Wilde gyermekeinek írt meséit olvashatjuk, szám szerint kilencet. SoSo szavaival élve: “Ez a könyv Wilde korának lehetett volna a Black Mirror sorozata.” (A teljes értékelést megtaláljátok ide kattintva) Ez inkább passzol a karácsonyi hangulathoz, ha esetleg az ünnepekre keresnétek olvasnivalót, de Wilde stílusa a meséket is ugyanúgy áthatja: az a fajta éleslátás, ami felfedi az emberi természet csúnya és szép oldalát egyaránt. Ha szeretnétek ti is egy példányt, a Libri karácsonyi akciójában most 399 forintért a tiétek lehet! Részletekért katt ide!

A canterville-i kísértet

a canterville-i kisertet
Egy könnyedebb novelláskötet a kísértettörténetek kedvelőinek. Ez már inkább felnőtteknek szól, de a történetek rövidek és csattanósak, így nem érződnek túl nehéz olvasmánynak. Szórakoztató kis kötet, főleg azoknak akik szeretik az old school viktoriánius borzongós hangulatot.
“Nem, igazán nem vagyok cinikus, csak tapasztalataim vannak ami persze majdnem ugyanaz.”

The Importance of Being Earnest

theimportanceofbeingearnestSajnos miután Wilde még Angliában is nagyon sokáig háttérbe szorult, és csak úgy kb. 30 éve kezdték el újra felfedezni, magyarra nagyon kevés művét fordították le. Leghíresebb színdarabja, a The Importance of Being Earnest egy igazi komédia, ami amellett hogy szórakoztat, természetesen hatalmas életigazságokat tartalmaz, amolyan szarkasztikus Wilde stílusban. Angolul beszélőknek mindenképpen ajánlom, jókat lehet kacarászni rajta. Angol színházakban szinte állandóan műsoron van.

“The truth is rarely pure and never simple. Modern life would be very tedious if it were either, and modern literature a complete impossibility!”

Ki volt ő?

  • ahhoz képest, hogy a papírról egy cinikus, élesnyelvű személy benyomását kelti, kortársak leírásaiból kiderül, hogy a való életben rendkívül kedves ember volt
  • Londonban megházasodott és fényes írói karriert futott be
  • központi témái között szerepel a szépség, az emberi természet és kapcsolatok visszásságai és a modern életstílus
  • különcségei és fura öltözködése miatt sokan kinevették, de ez egyáltalán nem zavarta
  • egészen addig tartott töretlen sikere, ameddig ki nem derült, hogy igazából a férfiakhoz vonzódik, amiből világra szóló botrány kerekedett
  • az előkelő társaság kiközösítette és még börtönbe is vetették
  • utolsó éveit Párizsban élte le, de a börtön annyira megviselte, hogy pár éven belül meghalt
  • két gyermeke született: Cyril és Vyvyan

Nos, megígértem, hogy nem változok Wikipédiává, és nem eresztem bő lére, úgyhogy nem is ragoznám tovább. Remélem, tudtam újat mondani, és meghoztam a kedveteket Oscar Wilde-hoz. Őszintén úgy gondolom, hogy érdemes rá időt szánni, mert az egyik legalulértékeltebb író manapság, pláne hogy meglátásai mit sem vesztettek aktualitásukból.

Olvastatok már valamit tőle? Írjátok meg facebookon, vagy itt, a kommentekben!

bizbasz_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s