Extra tartalom · Időkapszula · projekt · prológus

Mesevilág időkapszula

Bizonyára mindenkinek ismerősen cseng az időkapszula szó. Ez egy olyan időtálló tárolódoboz, amelybe valamilyen esemény ürügyén olyan tárgyakat helyezünk, amelyről úgy gondoljuk, 30-40 vagy akár 50 év múlva is érdekes lehet a jövő emberei számára, valamilyen szellemi értéket képviselnek.

Az Időkapszula sorozatunk negyedik részében arra kértük bloggereinket, hogy ajánljanak olyan, a Mesevilág témakörbe beillő műveket, melyekről úgy gondolják, több évtized múlva kiásva is ugyanolyan sikerük lenne, mint jelen pillanatban. Lássuk, ki mit választott!


jri.jpgFancsali: Nem klasszikus mese ugyan, de Soman Chainani Jók és rosszak iskolája című regényét szerintem az utókornak is olvasnia kell. A hagyományos mesék elemeit ötvözi egy modern felfogással, és ez szerintem zseniális. Meg még a borító is elképesztő.

Timi: Fazekas Anna Öregnéne őzikéjét.

Zhatria: A sajátomat! Ricsi és a zoknimanó. Talán addigra meg is írom…

Mancs: Valami klasszikus mesét tennék bele, hogy minél tovább része legyen a gyerekek életének. Én a Piroska és a Farkast választanám, mert nagyon szerettem ezt a történetet. Nem csupán szórakoztató, de még tanulsága is van: soha de soha nem szabad szóba állnunk idegen farkasokkal miközben egy sötét, erdei ösvényen sétálgatunk.

Cersei: Én a Piroska és a Farkas eredetijét tenném bele. Tudjátok, ahol a Farkas megeteti a Nagymamát Piroskával, és utána megkéri a lányt, hogy vetkőzzön le, bújjon be mellé, majd megerőszakolja, ezt követően megeszi. Tanulság: Hallgass édesanyádra, és ne térj le a helyes útról. Lehet, hogy kevesebb eltévelyedett leánygyermek lenne?

RavenS: Philip Pullmantól Az Úr sötét anyagai trilógiát, úgy egy az egyben. (Mást vártál?) Főleg mostanság elég sokat téptem a klaviatúrát arról, hogy miért is jelent nekem olyan sokat ez a sorozat. Ez volt az első nagy szerelmem olvasás terén, még a Harry Potter előtt, az első könyv ami teljesen berántott a világába és igazán elgondolkodtatott, és 10 évvel később pontosan ugyanolyan nagy hatással volt rám, így úgy gondolom, 50 év múlva is éppen olyan releváns lesz, mint 20 éve, amikor először megjelent. Ajánlom kislányoknak, hogy merjenek Lyrák lenni, fiúknak, hogy élvezhessék a kalandos barangolást a világokon át, felnőtteknek, hogy eltöprengjenek a filozófiai hátterén is az élvezet mellett, és gyermeklelkűeknek, akik mindig is páncélos medvén akartak lovagolni.

acotarLexa: Nekem személy szerint még mindig a Szépség és a Szörnyeteg a legkedvencebb gyermekkori mesém, ezért annak minden eredeti, illetve feldolgozásos változatát szívesen olvasom a mai napig. Nagyon jól elmondja a történet annak az igazságát, hogy egy ember akkor is szerethető és egy emberbe akkor is beleszerethetünk, ha kívülről nincs is tökéletes külseje, mivel az sokkal inkább számít, hogy belül milyen is az illető. A mai feldolgozások közül egy nagyon nagy kedvencemet a Tüskék és rózsák udvarát raknám be, ha mindenképpen választanom kellene és üzenem, hogy mindenki olvassa el azt a könyvet, mert egyszerűen zseniális! Sarah J. Maas nagyon érti a dolgát, ezzel a könyvével is nagy sikert aratott nálam.

So-So: Secret horses of Briar Hill – A világháború idején játszódik, de attól még most is aktuális és 50 év múlva is az maradna. Ráadásul az illusztrációk eszméletlenek, teljesen visszaadják a regény hangulatát. Az sem utolsó dolog, hogy a történet végét egészen biztosan máshogy értené egy gyerek és egy felnőtt olvasó. Mindenkinek mást jelent.

Macsii: Sarah J. Maas – Tüskék és rózsák udvara ❤

Netra: Nekem a Minden napra egy mese volt a kedvenc könyvem gyerekkoromban, szóval nem is kérdés, hogy erre esne a választásom. Mindig van tanulság a történetek végén, és számos népi hagyományra, mondára, legendára visszatekint nagymamáink idejéből, amit szeretnék, ha 50 év múlva is ismernének az emberek.

Zsebi: Csatlakozom RavenS mellé a Pullman szektába! Most olvastam újra a trilógiát, de még mindig ugyanannyira imádom, mint anno kb. tíz éve és 100%-ig biztos vagyok benne, hogy a jövő nemzedéke is együtt indul majd kalandozni Lyrával és Pannal a veszedelmes Északra.

Ti milyen könyvet tennétek egy időkapszulába?


zsebi_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s