ajánló · Extra tartalom · projekt

Csillagok az irodalomban – hírességek, akik könyvet írtak

A csillagok hetének keretén belül nemcsak az égistestek birodalmában teszünk kirándulást a könyvek segítségével, hanem a filmcsillagok világába is bekukkantunk, amolyan könyvmoly módra. Önéletrajzot viszonylag sok híresség megjelentet, ám ennél kevesebben vannak, akik fikció vagy éppen dokumentarista művek írására adják a fejüket. Most ezek közül válogattunk nektek néhányat, amit mi is olvastunk, vagy épp felfigyeltünk rá.

Cara Delevingne: Mirror Mirror

Friend. Lover. Victim. Traitor.
When you look in the mirror, what do you see?

Barát. Szerető. Áldozat. Áruló.
Te mit látsz a tükörben?

Cara Delevingne népszerű modell és színésznő nemrégiben megjelent YA regénye a Mirror Mirror, amit A hazudósok (E. Lockhart) és a 13 okom volt (Jay Asher) rajongóinak ajánlanak elsősorban. Magyar megjelenésről még nem kaptunk hírt, de talán megcsípi valamelyik hazai kiadó a jogokat.
Ti elolvasnátok?

Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher debütáló regénye már magyarul is olvasható, méghozzá a Kolibri kiadó jóvoltából! Egy igazán édes karácsonyi mese tele illusztrációkkal, ami segít ráhangolódni az ünnepekre, meg úgy egyáltalán a téli évszakra, így nem csak karácsonyra lehet ideális olvasmány, de az újévre is: amikor már nagyon eleged van a hidegből, meg a sötétből, a Christmasaurus segít felidézni a tél varázsát. Gyermeklelkű molyoknak és dínórajongóknak kifejezetten testhezálló olvasmány! Még a rezidens ProGrincsünk, Zsebi is szerette. 😉

Tom Fletcher 1985-ben született, Londonban. Népszerű énekes, író, YouTube-sztár, vlogger és nem mellesleg két fiú édesapja.
Egyik kedvenc filmje a Vissza a jövőbe – ezért együttesét Marty McFlyról nevezte el. A zenekar szövegeit nagyrészt Tom írja, és már első lemezükkel bekerültek a Guinness-rekordok Könyvébe mint a legfiatalabb, zenei toplistákat vezető zenekar a Beatles után.
Első regénye, a Christmasaurus 2017 karácsonyán színdarabként is debütál Londonban, de már rajzfilmsorozat is készül belőle.

Carrie Fisher: A hercegnő naplója

Itt az első kakukktojásunk, hiszen Carrie Fisher könyve inkább a memoár kategóriába sorolható. Elsődleges oka annak, hogy ezen a listán van, hogy úgy érzem, kihagyhatatlan, ha már csillagok és könyvek, másrészt pedig a naplóbejegyzésektől eltekintve saját verseket is olvashatunk, tehát nem csak és kizárólag életrajzi műről van szó. Ebben a könyvben Carrie Fisher a 19 éves énje naplóján keresztül emlékszik vissza az első Star Wars forgatására, és hogy milyen volt ilyen fiatalon belecsöppenni ebbe a hatalmas franchise-ba. Aki volt valaha 19 éves bizonytalan tinilány, az mindenképp rá fog ismerni gondolatokra, érzésekre ebben a csupaszív könyvben.

Aziz Ansari: Modern románc

Íme az első dokumentarista írás a listánkon, Aziz Ansari amerikai színész és humorista tollából. Aziz rengeteget élcelődött a modern kapcsolatokon, de a Modern románc kötet megírása közben úgy vélte, szintet kell lépnie. Összeállt az NYU szociológusával, Eric Klinenberggel, és közösen hatalmas kutatási projektbe fogtak, amelynek keretében több száz beszélgetést és fókuszcsoportot vezényeltek le Tokiótól Buenos Airesen át Wichitáig. Vizsgáltak viselkedésmintákat, közvélemény-kutatásokat, és létrehozták a Redditen saját kutatási fórumukat is, ahol több ezer üzenetet dolgoztak fel. Bevonták a világ társadalomtudomány-kutatóinak krémjét is.

A Modern románcban Aziz Ansari maró humorát a legmodernebb társadalomtudománnyal ötvözi, hogy feledhetetlen tanulmányút keretében mutassa be nekünk szép, új romantikus világunkat.

Bödőcs Tibor: Addig se iszik

Ha már humoristák, a magyarokat se hagyhatjuk ki a szórásból! Nemrégiben napvilágot látott a Showder Klubbos Bödőcs Tibor könyve, Addig se iszik címmel, mi pedig alig várjuk, hogy végre rátehessük a kezünket!

Apját kérdezték, mit szól, hogy fia már ír is. „Addig se iszik” – válaszolta a bölcs öreg, és igaza volt: Tibor írás közben sose iszik. (Hmm…) Mert ilyen az irodalom: nevel, tanít, szórakoztat – és amíg írunk vagy olvasunk, addig se iszunk. Tisztelet a kivételnek.

Lauren Graham: Gyorsan elhadarom

Íme második kakukktojásunk, hiszen megintcsak egy önéletrajzról van szó, de aktualitása miatt lehagyhatatlan volt a listáról! Elvégre nemrégiben látott napvilágot a magyar fordítás a Gabo kiadó jóvoltából, illetve a Szívek szállodája is új évaddal jött ki a tavalyi év végén, ráadásul egy újabb évad is lóg a levegőben.

Ebben ​a kötetben Lauren Graham egy pillanatra megállítja az időt, és végignéz eddigi életén. Visszaemlékszik, milyen élmény volt, amikor megkapta a pergő nyelvű Lorelai Gilmore szerepét, valamint milyen érzés volt kilenc évvel később újra felvenni a szerepet, és mit jelentett neki mindez. A könyvet fotók és a Szívek szállodája: Egy év az életben forgatása közben Graham által vezetett napló részletei színesítik. Olyan, mint egy kellemes, otthon töltött este, amikor mindent alaposan kibeszélünk a legjobb barátunkkal, nevetünk, történeteket mesélünk, és persze mindent gyorsan elhadarunk.

Stephen Fry: Mythos

Ezúttal a görög mitológia világába kalandozunk, méghozzá nem kisebb személy, mint Stephen Fry, angol humorista, író és színész oldalán. Mítoszok istenekről, hősökről és emberekről egy jól ismert hang által tolmácsolva. 2017 elején Neil Gaiman hozta el nekünk az Északi mitológiát, az év második felében pedig a görögök kerültek sorra. Reméljük, ezt a könyvet is olyan hamar viszontláthatjuk a hazai polcokon, mint az Északi mitológiát!

Bella Thorne: Autumn ajándéka

Végül ismételten könnyedebb vizekre evezünk, és egy lightos YA regénnyel zárjuk a sort, Bella Thorne amerikai színész- és énekesnőtől, ami 2016-ban jelent meg itthon, a Menő Könyvek gondozásában, és egy sorozat kezdőkötete.

Autumn Falls, a suli új csaja. Nem épp a legnépszerűbb lány az Aventura Gimiben. Bár szerencsére szerez magának barátokat, akik jóban-rosszban mellette állnak, az mégsem túl jó jel, hogy kivívja a gimnázium méhkirálynőjének haragját. Sőt, rájön, hogy a fiú, akit kinézett magának, sajnos szintén a gonosz csajokkal lóg. Attól kezdve, hogy Autumn elkezd az érzéseiről naplót vezetni, valóra válnak a legvadabb kívánságai. Vajon ez csak egy furcsa egybeesés? Vagy lehet, hogy a napló képes helyrehozni az életét?


Nos, ennyi lett volna a mi válogatásunk a hírességek által írt könyvekből. Reméljük, tetszett és találtok kedvetekre valót köztük! Ti olvastátok már valamelyiket? Esetleg valami mást, ami lemaradt a listáról? Írjátok meg nekünk facebookon, vagy itt, a kommentekben!

bizbasz_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s