romantikus · személyek · szerelem · történelem · történelmi vonatkozás · YA

Fantasy fegyverek

Mai cikkünknek maximum a fantázia szabhat határt, és kikerülését CSAK Norris állíthatja meg.  Persze ha a fegyverek kerülnek szóba, akkor általánosan talán mindenki vagy épp nagyon sokan egy pisztolyt képzelnek el, a másik tábor pedig rögtön a szemei előtt látja az epic kardokat. Az animéseknél valószínűleg a surikenek repkednek, a történelmi regényekben meg természetesen feltűnik néhány görbe szablya, és mindenki tudja, hogy törököket kell sejtenünk a dolgok (és a csillagok) állása mögött.

Azonban, álljon meg a nászmenet! Nem az általánosan elhíresült fegyvereket óhajtjuk bemutatni, hiszen középkori kardot már mindenki látott, hanem olyanokat mutatunk, amikre elsőre talán nem is gondolnátok, de ha egy kicsit a dolgok mögé néztek, villámgyorsan úrrá lesz rajtatok a felismerés gyorsan lesújtó hatalma.

A cikk nyomokban SPOILERT tartalmazhat! És tartalmaz is!

1., Méreg

Gyarlóság, asszony a neved! Nem is kell a fantasy felé kormányoznunk kis ladikunkat, elég a valóság színterén lógatnunk lábainkat, és megfigyelni, hogy mi is történt néhány évvel ezelőtt vagy történik akár ma is. A tiszazugi arzénes asszonyok ténykedését még maga József Attila is megverselte. A leginkább női fegyverként elhíresült anyag emberen történő, ártó szándékú alkalmazása mindenképpen felér egy emberölési kísérlettel, ha pedig az áldozat kifekszik, gyilkossággal. Sajnos olykor otthon is rosszul sikerülhet a gombapörkölt, de lássuk akkor, hogy milyen példákat találhatunk a könyvekben, filmekben, mert valljuk be őszintén, valójában nem csak a nők eszköze a mérgezés! A Csillagpor című filmben például előszeretettel versenyeznek a fivérek azon, hogy kié legyen a trón, így különféle módszerekkel teszik el egymást láb alól. Viharfoknak új királyra van szüksége, és nem késlekednek, a korona előtt tisztelegve fel is hajtják a kehely tartalmát. Szerencsétlen érsek csak a körülmények áldozata lesz, mert rossz pohárból iszik. Jól van, valljuk be, hogyha pontosságról és biztonságról van szó, a méreg nem egy bombabefektetés.

Képtalálat

Ám, ha már High Fantasy a projekt neve, akkor nem hagyhatom ki a Trónok harcát sem, ahol szegény, hőn szeretett Joffrey királyt Lady Olenna és Kisujj koprodukciója mesterien teszi el láb alól. Ki nem találnátok, mit használnak, de igen, mérget! A Lila nászként elhíresült esküvőn történtek után pedig egyik bűn követi a másikat. Míg Joffreyt ezután leginkább a halál mérgezi a ravatalon, addig szüleit a szenvedély a ravatal mellett. Shame!

Kapcsolódó kép

Steaney zárdájában is tevékenykedtek Dumas regényének köszönhetően. Eddig is elspoilereztem néhány dolgot, így ezen sem fogtok meglepődni. Milady de Winter áhítattal itatja meg a kis Constance-t a méregpohárral, aki mély ellenállást tanúsítva, talán nem azonnal, de meg is hal.

2., Háziállatok

Nem, nem a cuki fajta, a kis kutyimutyi, hanem annak a gyökeres ellentéte, és nem fog. Agyar! Vegyük górcső alá a Gyűrűk Urát, és barátkozzunk össze egy elffel és egy törpével! Emlékeztek még Gimli és Legolas párbajára, ahol kulcsfontosságúnak számított az “egyet ér” kifejezés?

Képtalálat a következőre: „gimli legolas elephants”

Az ellenség hozta a középkori négy lábon járó tankját, és olyan érdemi fegyvert produkált, ami igen megkeserítette főhőseink kalandozását. De ugyancsak az elefántokban hitt az egyik leghíresebb gazda, maga Hannibál is. Az Alpokon való átkelése annyira jól sikerült, hogy mindösszesen – ha hihetünk a legendának – egy állat élte túl, a többi a képen látható módon feldobta a talpát.

De ideje, hogy átlépjük az elefántok biztosította korlátot, és megérkezzünk Arthur király udvarába. Ki ne imádta volna annak idején az 1998-as Merlin című filmet? Nos, én igen, sőt, a kedvenc filmem. Maab királynő kihasználja lehetőségeit, felbérli a sárkányt, aki inkább hajaz egy galléros gyíkra, de ettől most tekintsünk el, majd a bestia többször megpörköli Nimueh-t, mint valami jó kávét.

Kapcsolódó kép

3., Talizmánok

Nemcsak a támadás a fontos, de a megfelelő védekezés is, és a szerencse, na meg az aranyeső sem árt néha. A passzív fegyverekhez sorolhatjuk a talizmánokat, amuletteket, kabalákat, amelyek sokszor valójában semmiféle erőt nem fejtenek ki, de lelki nyugalmat biztosítanak a főhős számára, és megadják a kellő hitet a küldetés teljesítéséhez. Akad olyan eset is, amikor a kis talizmán elveszítése bizony komoly balszerencsét zúdít korábbi tulajdonosára. Jumurdzsák kálváriájának tipikus esete, szegényt talán mi is megsajnáltuk, ahogy próbált régészkedni a vár környékén, és előkutatni a drágaszágot.

Kapcsolódó kép

Ám vannak komoly jelentéssel bíró egyedek is, például Arwen nyaklánca Tolkien nagyszerű művéből. Az Ezüstcsillagnak keresztelt nagy hatalmú ékszer hordozza a tünde halhatatlanságát, amiről akkor mond le, amikor ezt a csecsebecsét Aragornnak, hű szerelmének adja. Mindent a szerelemért?

Képtalálat a következőre: „arwen's necklace”

4., Mágia

Nincs is egyszerűbb egy csettintéssel megoldani mindent, elrepíteni egy tűzgolyót, vagy éppen felölteni a jó öreg láthatatlanná tévő köpenyt, és tilosban járni, akár Harry Potter.

Kapcsolódó kép

Oly rengeteg dologra lehetünk képesek a mágia segítségével, hogy leírni is sok lenne, és nem is teszem, de megemlítek párat. Leigázhatunk birodalmakat, elvehetjük emberek életét, anyagi haszonhoz juthatunk, birodalmakat építhetünk, valamint uralkodhatunk is. Bizonyos világokban különlegesen fontos szereplőkké válhatunk, ahogyan Kell is, az antari, aki utazhat a világok között, üzenetet vihet a 4 London között. Bár küldetései sokszor életveszélyesek, nem egyszer próbálják megölni, de olyan hatalma van, ami a Schwab által felépített világban aranyat ér. (Nem mellesleg egyesek szerint jóképű és szexi is.)

Kapcsolódó kép

5., Pénz

Ó, igen, gyere a mamához! Nem véletlenül jut központi szerephez a Vasbank a Trónok harcában, hiszen a háborúhoz elengedhetetlen az anyagi háttér. Pénzzel pedig igazán nem lehetetlen sereget szerezni és háborút nyerni. A gond akkor kezdődik, ha az ellenségnek van egy sárkánya, ha az ellenség többet kér, ránk licitál ígéretek szempontjából. Vagy csak csekély támogatáshoz juthatunk, vagy abszolút nem kapunk semmit.

Képtalálat a következőre: „cersei and the iron bank”

Ti mivel bővítenétek még ki ezt a listát? Engedjétek szabadjára fantáziátokat, csak a képzeletetek szabhat határt ennek a nagyívű repülésnek! Lehetőleg szárnyaljatok, és ne zuhanjatok!

Felhasznált könyvek:
Gárdonyi Géza: Egri csillagok [Kattints ide, és rendeld meg most!]
V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia [Kattints ide, és rendeld meg most!]
Alexandre Dumas: A három testőr [Kattints ide, és rendeld meg most!]
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura [Kattints ide, és rendeld meg most!]
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve [Kattintsd ide, és rendeld meg most!]
Neil Gaimman: Csillagpor [Kattintsd ide, és rendeld meg most!]

Csak film:
Merlin [1998]


cersei_bio

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s