Extra tartalom · projekt · prológus

Ezért olvass angolul!

Bizonyára sokan vannak köztetek, akiknek már megfordult a fejében, hogy jó lenne angolul is elolvasni egy-egy könyvet. Ez remek ötlet, csak támogatni tudom! Számos előnye van az idegen nyelven való olvasásnak, most ezek közül sorakoztatnék fel néhányat, hogy meggyőzzek mindenki, hogy angolul olvasni nagyon menő és közel sem olyan félelmetes, mint látszik!

  1. Nagyszerű lehetőség arra, hogy bővítsd a szókincsed!

Az idegen nyelven való olvasás az egyik legjobb módja annak, hogy új szavakat és kifejezéseket tanuljunk. A dolog szépsége abban rejlik, hogy nincs szükségünk szótárra, ahová folyamatosan leírjuk az új szavakat és azok jelentését, majd memorizáljuk őket. Azáltal, hogy a szavak jelentését a szövegből derítjük ki, egy egészen gazdag passzív szókincset építhetünk fel magunknak. A szavak egyszerűen csak beszivárognak a memóriánkba, hiszen többször is találkozunk velük, és egy idő után már kicsit sem kell gondolkodnunk azon, hogy mit is jelent az adott kifejezés. Természetesen nem fog megártani, ha leírtok egy-egy olyan szót, amit soha nem hallottatok még és szeretnétek beépíteni az aktív szókincsetekbe, mivel az olvasás főleg a passzív szókincset fejleszti. Éppen ezért javaslom is, hogy az olyan szavakat, amik nagyon tetszenek, jelöljétek meg vagy írjátok le azonnal, így később a megszokott tanulási stratégiátokkal be tudjátok építeni az aktív szókincsetekbe is.

  1. Ha angolul olvasol, angolul gondolkodsz!

Képtalálat a következőre: „reading in english”Az idegennyelv-tanulás talán egyik legnehezebb része az, amikor a gondolkodásunkat kell átkapcsolnunk – jelen esetben – angolra. Az olvasás nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy fejlesszük az angolul való gondolkodás képességét, ami nagyon fontos a folyékony beszéd eléréséhez. Ezt valahogy úgy kell elképzelni, hogy amikor igazán belefeledkeztek egy angol nyelvű könyvbe és olyan gyorsan olvassátok már, mint ahogy az anyanyelveteken tennétek, egyszerűen az agynak nincs ideje a fordításra. Angolul olvasol és angolul is gondolkodsz róla.

  1. Megértheted a jelentését az olyan szövegnek is, aminek nem minden szavát ismered.

Nyugodtan eltölthetnéd a következő tíz éved belemerülve az anglisztika tudományába, de én biztos vagyok benne, hogy még akkor sem ismernéd az összes angol szót és kifejezést. Még az angol anyanyelvű embereknek is korlátozott szókincse van, így nem meglepő, hogy mi is – akik idegen nyelvként tanuljuk az angolt – szembetalálkozunk olyan szövegekkel, amik tele vannak számunkra idegen szavakkal. Az olvasás abban segít, hogy ennek ellenére megértsük a szöveg jelentését. Természetesen az íróktól függ, hogy milyen szóhasználattal élnek, így változó a könyvek nehézsége is. Én viszont azt mondom, hogy bátran ugorjatok neki az angol könyveknek is, kezdjétek könnyebbekkel és nagyon hamar látni fogjátok, hogy mindent tökéletesen meg lehet érteni. Ne várjatok a hibátlan nyelvtudásra, az olvasás fog még inkább hozzásegíteni titeket annak eléréséhez!

  1. Garantáltan meg fogsz lepődni!

Higgyétek el, naagyon nagy meglepetést okozhat, ha az egyik kedvenc könyveteket angolul is kézbe veszitek. Ugyanis előfordul, hogy félrecsúszik a fordítás. A probloggerek közül talán Zsebi tudna erről a legtöbbet mesélni, őt szinte üldözik az olyan könyvek, amiknek, hát, nem minden epizódja egyezik meg. A tanulság az, hogy érdemes adni egy második esélyt azoknak a könyveknek, amik elsőre, magyarul nem nyerték el a tetszéseteket. Angolul lehet, hogy sokkal jobban fog tetszeni!

Egy szó mint száz, angolul igenis kell olvasni. Fejleszti a megértéseteket, a nyelvtanotokat, és a tudásotokat is, nem beszélve arról, hogy nagyon-nagyon szórakoztató angolul olvasni! Tényleg ne féljetek belevágni, kezdjétek egyszerű olvasmányokkal. Sok olyan könyv van már a könyvesboltokban, amiket kifejezetten az angolul olvasóknak írtak, így akár választhattok is a különböző nehézségi szintek között, hogy fokozatosan fejlődjetek.

Most pedig ragadjatok könyvet, és hajrá!


mancs_bio

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s