Érdekességek · Extra tartalom · projekt · prológus

Érdekes angol tradíciók


Ahogy mi, magyarok sem szűkölködünk az érdekesebbnél érdekesebb hagyományokban, úgy a szigetország is tele van meglepő, néhol fura tradíciókkal. Öt ilyet szeretnénk ma megosztani.

gettyimages-631658790-e1484576863797
Forrás: https://www.lonelyplanet.com

1. Straw Bear Festival

Ez a Whittlesea településén tartott hagyomány eredetileg a vízkereszt utáni kedden zajlott, manapság azonban ugyanazon a héten péntektől vasárnapig kerül megrendezésre. Pontosan nem tudják, hogy mikor alakult ki, de 1882-ben már biztos megtartották. Napjainkban elég grandiózus esemény, nevéhez hűen vannak szalma medvének beöltözött emberek, de ezen kívül különféle táncok, koncertek is megrendezésre kerülnek.

cheesechasing2
Forrás: http://www.country1067.com

2. Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake

El is érkeztünk egy fura tradícióhoz! Brockworthben rendezik meg minden év május utolsó hétfőjén. Elméletileg egy pogány szokásból ered, úgy hiszik, hogy ők egy köteg égő rőzsét gurítottak le a dombról, ezzel reprezentálva az új év eljöttét. Az eseménykor egy nagyjából 4 kg-os Double Gloucester sajtot gurítanak le, s a versenyzőknek utána kell futniuk. Aki először megkaparintja, ő lesz a nyertes, a nyereménye pedig a sajt, no meg persze a dicsőség. Nem egy életbiztosítás, 1993-ban például 15-en is megsérültek.

lewes_bonfire_guy_fawkes_effigy
Forrás: http://listverse.com

3. Guy Fawkes Night

Minden évben november 5-én emlékeznek meg arról, hogy Londonban, 1605-ben ezen a napon sikerült leleplezni I. Jakab angol király elleni merényletet. A nevét pedig az egyik összeesküvőről kapta. A Guy Fawkes bábuk égetésén kívül tűzijátékokat is lőnek ki.

olneypancakerace
Forrás: http://www.historic-uk.com

4. Shrove Tuesday / Pancake Day

Nálunk húshagyó keddként ismeretes, azonban az angolok számára ez az úgynevezett palacsinta nap. Böjt előtti utolsó nap, amikor még engedhetnek a palacsinta csábításának, a böjt alatt ugyanis a tojás, a zsír és a vaj sem megengedett. Az ország több pontján rendeznek “palacsinta futóversenyt”, ami lényegében annyiból áll, hogy palacsintasütővel a kezükben futnak, és közben feldobálják a palacsintát a levegőbe, majd pedig elkapják.

article-2140698-12f8d4d3000005dc-156_634x508
Forrás: http://www.dailymail.co.uk

5. Pearly Kings and Queens

Ez a tradíció egészen a 19. századig vezethető vissza, amikoris egy bizonyos Henry Croft, árva utcaseprő, gyöngyházborítású gombokkal dekorálta ruháját, hogy többen felfigyeljenek rá, és adakozzanak. Élete során összesen 5 000 fontot gyűjtött össze a londoni kórházakban lévő betegeknek. Ő volt tehát az első Pearly King. 1911-ben pedig egy társaságot is alapított. A jelenben lévő “királyok és királynők” megtartották ezt a hagyományt, ugyanis ők is különféle jótékonysági szervezeteknek gyűjtenek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s