ajánló · Extra tartalom · projekt

Tematikus könyvajánló – ezeket pakolnánk egy angliai utazáshoz a bőröndbe

Egyesek a ruha miatt nem férnek a bőröndbe, mi könyvmolyok általában azért, mert egy egész könyvtárat akarunk beletaposni a táskánkba – persze csak finoman, hogy ne sérüljenek a drágaszágok. Ezért aztán úgy döntöttünk, hogy az Anglia köré szervezett tematikus hetünk alkalmából, hozunk egy kis tematikus könyvajánlót a kedvenceinkkel, amik igazán passzolhatnak egy ilyen utazáshoz, vagy éppen a kanapénkra, amikor szívesebben barangolnánk be az esős szigetországot, de épp nincs lehetőségünk felpattanni a repülőre.

Fontos megemlíteni, hogy bár Angliát mondunk, igazából a teljes Egyesült királyságra kiterjesztjük ezt az ajánlót, tehát Skócia és Észak-Írország is játékban van, sőt még az Ír szomszédokra is teszünk egy kis kikacsintást a végén, mert miért ne. De ti is beláthatjátok, hogy az Egyesült királyság és Írország projekt egy kicsikét hosszú lenne, szóval nézzétek el nekünk ezt az aprócska csúsztatást. 😉

Vágjunk is bele!

P.S.: Harry Potter nem játszik, mert beállították a társai a sarokba duzzogni, mert evidens választás, és semmi nem verheti kenterbe.

Kerstin Gier könyvei

Ez máris kapásból két trilógiát foglal magába, de szinte lehetetlen választani. Bár az írónő német, nagyon kedvelheti az angol kultúrát, ugyanis mindkét magyarul megjelent sorozata Londonban játszódik, és azon kívül, hogy igazi felhőtlen szórakozást nyújtanak, még rendkívül hangulatosak is.

Philip Pullman: Az arany iránytű

Philip Pullman klasszikusának története Oxford városából indul ugyan, de járunk Londonban és a messzi északon is. Aki utazni vágyik és szereti a lélegzetelállító kalandokat, annak ez tökéletes választás!

Lyra Belacqa kalandvágyó, fékezhetetlen kislány. Miután szülei meghalnak, nagybátyja a Jordan-kollégium tudósainak gondjaira bízza. Lyra a kollégium Mesterétől titokzatos tárgyat kap, az aletiométert, s ezzel kezdetét veszi egy rendkívüli utazás, mely a messzi északra vezet ahol boszorkányok és harcos jegesmedvék vívják csatáikat. Lyra küldetése nem pusztán a saját világára jár mérhetetlen következményekkel, de a párhuzamos világok sorsát is meghatározza, melyeknek létezéséről nem is tudunk…

Neil Gaiman: Sosehol

sosehol

Neil Gaiman angol író és a mágikus realizmus koronázatlan királya. Ezúttal egy olyan arcát mutatja meg Londonnak, ami az utcákat járva rejtve marad…

A világ és ami alatta van 
Richard Mayhew egy fiatal üzletember jó úton a fényes karrier, szép feleség és kellemes élet felé… ami mind semmivé lesz, amikor egy bajba jutott lány segítségére siet. Jótette jutalmául a hétköznapi Fenti Londonból átkerül a baljós, sötét Lenti Londonba, az elveszett idők, elveszett helyek és elveszett emberek bizarr világába.

Gail Carriger: Napernyő Protektorátus

lelektelen

Egy szívderítő, rendkívül szórakoztató sorozat, ami kombinálja a klasszikus Austen regények báját a szeretett fantasy történeteink jól ismert alakjaival. És polipokkal. Londontól egészen a messzi Skóciáig rohanunk, sőt a harmadik részben még Itáliába is lenézünk látogatóba. Tarabotti kisasszony nem az a fajta, akinek megalszik a tej a szájában.

Alexia ​Tarabotti több okból sem élhet komolyabb társasági életet. 
Elsősorban azért, mert nincs lelke. 
Másodsorban azért, mert vénkisasszony, apja pedig talján, ráadásul már meg is halt. Harmadiknak feltétlenül meg kell említenünk a vámpírt, aki az illemszabályokat semmibe véve, bárdolatlan módon lerohanja őt. 
De hogyan tovább? Alexia kilátásai nem túl rózsásak, mivel véletlenül megöli támadóját, majd rögtön színre lép a szörnyű Lord Maccon (a nagyhangú, lompos öltözetű, de jóvágású farkasember), hogy Viktória királynő nevében fényt derítsen a haláleset körülményeire. 

Samantha Young: Dublin Street

dublinstreet

Ha már kicsit sok volt a fantasyból, itt egy romantikus new adult történet, ami egyenesen Edinburgh-be repít minket.

Négy éve az amerikai Jocelyn Butler, hátat fordítva tragikus múltjának, Edinburgh-ban kezdett új életet. Joss nem adja át magát a gyásznak, nem néz szembe a démonaival, és senkihez sem akar igazán közel kerülni, de miután beköltözik Dublin Street-i fantasztikus albérletébe, lakótársnőjének jóképű bátyja fenekestül felforgatja féltve őrzött magánéletét.

Karen Marie Moning: Tündérkrónikák

tunderkronikak

Karen Marie Moning nagysikerű sorozata kicsit kívül esik az Egyesült királyság területén, ugyanis a helyszín nem más mint Dublin, de azért így se bírtam ki, hogy kihagyjam a felsorolásból. Nemcsak Írországban játszódik, de a kelta mitológia kel benne életre: bizony, Moning már azelőtt szexi tündibündikkel nyomult, hogy Sarah J. Maas menővé tette volna őket. Rövid, addiktív, lehetetetlen olvasmányok, nem érdemes kihagyni ezt a sorozatot!

MacKayla ​Lane Georgiában élő kisvárosi lány. A vihogós csitri egyszeriben komor felnőtté válik, amikor értesül Írországban tanuló nővére, Alina meggyilkolásáról. A válaszok keresése közben azonban nemcsak nővére titokzatos életének, szerelmének és halálának részletei tárulnak fel előtte lépésről lépésre, hanem az ír város ódon falak mögötti, láthatatlan árnyékvilága is. Az ijesztő események sodrában rá kell döbbennie, hogy a múlt egymással is könyörtelen harcban álló furcsa figuráinak mesterkedéseit csakis akkor képes túlélni, ha megtanulja használni újonnan felfedezett adottságát, amelynek révén betekintést nyerhet a tündérek veszedelmekkel teli világába. A veszélyek leküzdésében segítőtársa is akad a kiismerhetetlen könyvesbolt-tulajdonos, Jericho Barrons személyében.


Nos, ennyi lett volna a mi kis ajánlónk, természetesen a teljesség igénye nélkül. Ti mit adnátok a listához?

bizbasz_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s