ajánló · Extra tartalom · filmajánló · projekt · prológus

Renegátok a mozivásznon

Renegátokról szóló hetünk keretén belül összeszedtük nektek azokat a filmeket, amiket jó szívvel ajánlunk megnézésre, és főszereplőik olyan arcok, akik mondhatni semmibe veszik a törvényeket, a szabályokat. Néhányuk igazi rosszfiú, de akadnak olyanok is, akik a jó cél érdekében tesznek magasról a társadalmi konvenciókra. Meg olyanok, akik csak azért, mert úgy tartja kedvük. Néhány nehezebb, komolyabb filmet, és pár könnyedebb szombat délutáni kikapcsolódásra való filmet is hoztunk nektek. Lássuk!

Törvénytisztelő polgár

Egy betörés vérengzéssé fajul, az egyedüli túlélőt semmi sem gátolhatja meg abban, hogy megbosszulja szeretteinek halálát. A Törvénytisztelő polgár az Olasz meló rendezőjének új, pörgős akciójelenetekkel teli filmje. Clyde Shelton (Gerard Butler) egy becsületes családapa, akinek feleségét és lányát brutálisan meggyilkolják a félresikerült betörés során. Miután a gyilkosokat elfogják, az ügy Nick Rice (Jamie Foxx), a feltörekvő ügyész kezében landol. Nick az egyik gyanúsítottnak vádalkut, és ezzel együtt enyhe ítéletet ígér, a gyilkos cserébe a társa ellen vall. Tíz évvel később a vádalkut kötött bűnözőt holtan találják, Clyde Shelton rögtön bevallja, hogy ő a tettes. Amikor előzetes letartóztatásba helyezik, figyelmezteti a ranglétrán már feljebb lépett egykori ügyészt, ha nem ismerik el tévedésüket az ügyet tárgyaló kollégáival együtt, minden résztvevő a gyilkosok sorsára jut. Hamarosan megkezdődik a tíz évig tervezett véres sakkjátszma.

A főszereplőnk egy igazi renegát, maga a film témája is a határokat feszegeti. Komoly egy alkotás, de mindenképpen érdemes megnézni. Én már csak Gerard Butler miatt is ajánlani tudom, szerintem nagyon tehetséges színész.

Trainspotting

Mark és haverjai képtelenek beilleszkedni a társadalomba, nem mintha a gazdaságilag lepusztulóban lévő Edinburgh-ben sok lehetőségük lenne erre. Csupa vesztes figura, akik parttalanul sodródnak ide-oda. Az egyetlen menekülést a drog kínálja számukra, heroinnal belőve utaznak a képzelet univerzumában. Szárnyalásuknak csak az szab gátat, ha elfogy az anyag. Azért élnek, hogy hozzájussanak a következő adag narkóhoz. A sors azonban még egy utolsó lehetőséget kínál Mark számára.

A szabályszegés és törvényszegés tematikájába tökéletesen beleillik a kábítószerfüggőség, így e téma kultuszfilmjét ajánlom megnézésre. Főszereplőink tesznek az egész világra, nem hogy rugalmasan értelmezik a törvényeket, hanem leginkább sehogy sem. Erős idegzetűeknek ajánlom, de szerintem ez egy olyan film, amit egyszer az életben mindenkinek meg kéne néznie. (Hozzátenném, szerintem a drogprevenció is hatásosabb lenne ilyen filmekkel, de ez már egy másik téma.)

Harcosok klubja

Amerika nagyvárosainak pincéiben egy titkos szervezet működik: ha egy éjjel az utca összes nyilvános telefonja összetörik, ők jártak ott; ha egy köztéri szobor óriás fémgömbje legurul talapzatáról, és szétrombol egy gyorsétkezdét, az az ő művük; ha egy elegáns bank parkolójának összes autóját rettentően összerondítják a galambok – az sem véletlen. Vigyáznak a leveleinkre, átveszik telefonüzeneteinket, kísérnek az utcán: és még csak készülnek a végső dobásra: a nagy bummra… Pedig az egészet csak két túlzottan unatkozó jóbarát találta ki: azzal kezdték, hogy rájöttek, nincs jobb stresszoldó, mint ha alaposan megverik egymást. Pofonokat adni jó. Pofonokat kapni jó. Számukra ez a boldog élet szabálya.
A történetet egy jól szituált, de cinikus és kiábrándult fiatalember meséli el. Nevét nem tudjuk, néha Jacknek (Edward Norton) hívja magát. Önismereti terápiás csoportokba jár, mégsem kerül közelebb valódi énjéhez és embertársaihoz. Véletlenül összeismerkedik Tylerrel (Brad Pitt), akiben felfedezi hiányzó tulajdonságait. Tyler egy különös, titkos társaság megalapításával próbál megszállottan úrrá lenni a világ káoszán. A Harcosok Klubjának híre hamar elterjed a túl hamar meggazdagodott menedzser nemzedék tagjai között, akik egyre intenzívebb élményekre várnak. Az egyetlen, aki a két rokonlélek közé ékelődik, egy nő. Marla (Helena Bonham Carter) kétségbe vonja Tyler erőltetetten férfias ideológiáját.

A kedvenc filmem ever. Szabályok, határok feszegetése, „azt csinálok amit akarok, akkor amikor akarom, mert csak” életérzés, identitászavar, van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Szintén nem egy könnyű esti limonádé, de ilyen témakörben úgy gondolom, nem is találni olyanokat túl sűrűn.

fightclub

Django elszabadul

Amerika déli része két évvel a polgárháború előtt. Egy különös módszereket követő profi fejvadász (Christoph Waltz) egy rabszolga (Jamie Foxx) segítségével nagy sikert ér el, és hálából felszabadítja Djangót. De a társak együtt maradnak, hogy megkeressék a fekete férfi feleségét (Kerry Washington), akit egy rabszolgapiacon láttak utoljára. A nyomok végül egy ültetvényre vezetik őket, melynek tulajdonosa (Leonardo DiCaprio) rabszolgáit – trénere segítségével – egymás elleni gladiátorküzdelemre képezi ki. A fejvadászoknak sikerül bejutniuk a birtokra, de nem biztos, hogy ki is jutnak onnan: a földesúr hű szolgája (Samuel L. Jackson) gyanút fog, és a kalandorok csapdába esnek. Dönteniük kell, hogy az önfeláldozás vagy a túlélés-e a fontosabb számukra.

Becstelen Brigantyk

A megszállt Franciaországban Shosanna szemtanúja lesz, ahogy a német Hans Landa ezredes lemészároltatja a családját. A lánynak sikerül megszöknie. Új személyiséget felvéve Párizsban telepszik le, ahol egy mozit üzemeltet. Közben az amerikai Aldo Raine hadnagy zsidó katonákból verbuvál csapatot, amely a brutális akciói miatt kétes hírnévre tesz szert a németek között. A német vezetés Shosanna moziját szemeli ki az új propagandafilm premierjére, melyen a Führer és a többi vezető is megjelenik. Miközben Shosanna merényletre készül, Raine csapata is akcióba lendül, hogy a helyzetet kihasználja.

Kill Bill 

A Menyasszony (Uma Thurman) egykor hírhedt bérgyilkosnő volt, egy világklasszis női bérgyilkos-csapat tagja. Ám terhes lett és férjhez akart menni, de a főnök ezt nem hagyhatta. Az esküvője napján a csapat vezetője, Bill (David Carradine) mindenkit lemészárol. A Menyasszony utolsó szavaival tudatja Bill-lel, hogy várandós, és az ő gyerekét hordja szíve alatt. A nő nem hal bele a fejlövésbe, hanem ötévi kóma után véres bosszút esküszik főnöke és egykori csapattársai ellen. Senki nem tudhatja, mikor fog következni a listán. Csak egy biztos: Bill lesz az utolsó a sorban.

Aki szereti a filmeket, biztosan találkozott már valaha Quentin Tarantino nevével, ha más nem, a Ponyvaregényről tuti, hogy hallott. Nem tudtam választani a rendező filmjei közül, hiszen mindhárom film főszereplői a renegátok tökéltes mintapéldányai. Aki nem bírja a vért, ne nézze meg őket. Soha. Egyébként a maga nemében zseniális alkotás mindhárom film.0_105b23_806f3ea2_orig.gif

Elrabolva

Bryan Mills (Liam Neeson) valaha a titkosszolgálat egyik legkiválóbb ügynöke volt, újabban sztárokat véd a rajongóktól. 17 éves lánya, Kim (Maggie Grace) az anyjával, Lenore-ral (Famke Janssen) és tehetős mostohaapjával él és épp Párizsba készül legjobb barátnőjével, Amandával, amire Bryan vonakodva bár, de áldását adja. Bár ne tette volna. Kim a párizsi reptéren megismerkedik Peterrel, majd nemsokkal később elrabolják. A lánynak még sikerül beszélnie az apjával, aki rögtön megérti, hogy mi történik.

Liam Neeson arra született, hogy akciófilmekben szerepeljen. A filmjei nagy részét simán be tudnám rakni ebbe a listába, de az Elrabolva egy olyan klasszikus, amit nem hagyhattam ki.  Az első rész a legjobb, de simán jöhet mindhárom is. E filmek megmutatják, mire képes egy apa, ha a lánya veszélyben van. A törvények és szabályok ilyenkor nem léteznek, csak az ösztönök, és annak a vágya, hogy visszakapja szerettét.

Star Trek – az új filmek

Tökéletes ellentéte egymásnak Kirk és Spock. A bajkeverő iowai farmerfiú és a félig ember, félig vulkáni Spock az akadémián találkozik. A köztük lévő feszültség tovább növekszik, amikor beválogatják őket a Pike kapitány vezetésével első útjára készülő Enterprise csillaghajó legénységébe. A csillagflotta kadétjaként olyan veszélyes ellenséggel kell szembenézniük, amely a bolygók népeit egyesítő szövetséget, a Föderációt fenyegeti. A galaxis sorsa a két ifjú titán kezében van. Ha meg akarják akadályoznia a pusztulást, az ellentéteket félretéve össze kell fogniuk egymással.

Kicsit könnyedebb vizekre evezünk a Star Trek filmekkel, ahol Kirk az, aki magasról tesz a szabályokra, állandóan a saját feje után megy, ami vagy jól sül el, vagy nem. Többnyire nem, aztán valahogy mégis kikeverednek a bajból, még szerencse, hogy van egy egész hajónyi legénysége.

giphy

Logan

2029-et járunk, a mutánsok szétszéledtek. A megfáradt, magányos Logan a mexikói határ szélén, egy porfészekben bujkál, alkoholba fojtva bánatát. Társa a száműzetésben a csavargó Caliban, és a beteg X professzor, akinek elméjét súlyos rohamok gyötrik. Egyik nap egy titokzatos nő keresi fel Farkast. Egy különös kislánnyal érkezett, akit Logannek kellene biztonságba juttatnia. És a sokat próbált harcos elindul, hogy egy utolsó, életre-halálra szóló küldetés során beteljesítse sorsát.

Aki ismeri az X-men filmeket, képregényeket, az nem kérdezi meg, miért került bele a Farkasról szóló legújabb film ebbe a listába, aki pedig nem, annak ajánlom bármelyik filmet (mondjuk nekem a Kezdetek a kedvencem). Tulajdonképpen bármelyik másik X-men film is jöhetett volna ide, de Logan az, aki az igazi rosszfiú, miközben az igazi jófiú is. A Logan c. film mindezt nagyon jól mutatja be.

A sötét lovag

Batman (Christian Bale), Gordon felügyelő (Gary Oldman) és a megvesztegethetetlen ügyész, Harvey Dent (Aaron Eckhart) hatásos hadjáratot indítanak a bűnözők ellen. Önként vállalt feladatukat már-már siker koronázza, ám ekkor megjelenik Joker (Heath Ledger), aki a bűnözők között is rettegett, ravaszabb és veszélyesebb bárkinél. A városban újra a félelem az úr, kitör a káosz, és mindenkit megfertőz a romlottság.

Szia Bruce, hát sajnálom, hogy csak a lista végére fértél be, de, a szívemben értékes helyet foglalsz el, hidd el.  Nem hinném, hogy sok magyarázatra szorul Batman bekerülése e listára, inkább megyek is, és megnézem az összes Nolan-filmet (tedd te is, megéri).

Deadpool

A szuperhősök korát éljük, de vár még néhány meglepetés. Wade Wilson (Ryan Reynolds) a különleges erőknél szolgált, azután zsoldos lett. Egy furcsa, alig legális kísérlet eredményeképpen a szervezete meghökkentő képességekre tett szert: hihetetlenül gyorsan meggyógyul, bármi baj éri. De nem ez az egyetlen fegyvere: őrült, gonosz humora is van – és nem fél használni. A szupererős ember, aki a valóságból átlépett a hősök birodalmába, most élete legnehezebb háborújába indul: bosszút akar állni azon az emberen, aki egykor majdnem tönkretette őt.

Ha már szuperhősök, akkor ő aztán tuti, hogy nem maradhatott ki. Vicces, badass, rosszfiú, de mégsem. Bónuszként Ryan Reynolds még egy jégbe fagyott cro-magnoni embernek is megdobogtatná a szívét.

deadpool

Forrás: port.hu


regi_bio

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s