ajánló · Extra tartalom · projekt · prológus · sorozatajánló

8 sorozat, ami könyv alapján készült

Filmes-sorozatos hetünk keretében nem hagyhattuk ki, hogy ne ajánljunk nektek sorozatokat. Bár némelyik olyan felkapott, hogy biztosan ismeritek, pár kevésbé ismertet is hoztunk. Azért nem hazudtoljuk meg magunkat, itt kizárólag olyanok következnek, amik könyvön alapulnak. Remélem, a végére ti is kedvet kaptok a megnézésükhöz!

 1. A szolgálólány meséje

26238900_543372916023311_2156512755277002307_n

A Margaret Atwood immár klasszikusnak számító regényén alapuló A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale) a disztópikus, Gileád Köztársaság nevű totalitárius társadalomban játszódik, amely az egykori Amerikai Egyesült Államok helyén jött létre. A környezeti katasztrófák által fenyegetett és zuhanó születési számokat mutató Gileádban torz fundamentalizmus uralkodik, amely militarizált formában tűzi zászlajára a “visszatérést a hagyományos értékekhez”. Offred (Elisabeth Moss), aki a Vezér háztartásában Szolgálólányként dolgozik, az egyik utolsó termékeny nő, így a nőknek abba a kasztjába tartozik, akiket szexuális rabszolgaságra kényszerítenek a világ újbóli benépesítésére irányuló utolsó kétségbeesett erőfeszítés nevében. Offrednek ebben a rémisztő társadalomban kell életben maradnia a Vezérek, kegyetlen Feleségeik, a háztartásvezető Marthák és a többi Szolgálólány között – akik közül bárki Gileád kémje lehet -, és beteljesítenie célját: mindezt túlélni és megtalálni a lányát, akit elvettek tőle.

A mostanában legnagyobb hypot kapó sorozatot nem hagyhattam ki a listáról, mindenképpen ajánlom megnézésre. A sorozat legalább olyan jó, mint a könyv, ami pedig szerintem nagy szám, hiszen hány olyan könyv alapú filmet láttunk, ami után arra gondoltunk, bár ne rabolta volna az időnket? Hát ez nem olyan. Ezenkívül Golden Globe-díjat sem adnak minden sorozatnak, valamint az IMDB 8,6-os értékelése sem kutya.

 1. 13 okom volt

tizenharom-okom-volt-13-reasons-why-1-evadClay, egy tinédzser srác, akinek barátnője, Hannah az események kezdete előtt két héttel öngyilkosságot követett el. A lány egy dobozba zárt felvételt hagyott hátra barátjának, melyben megindokolja, miért fogja kioltani saját életét, és megnevez 13 embert, aki ehhez a döntéséhez vezette.

Bár ez a sorozat sajnos csak Netflixen elérhető (na meg persze illegális verzióban, de erre senkit sem buzdítok!), 8,3-as IMDB értékelése elég csábító, ami ugyan nem garancia, de azért az a 155435 ember, aki értékelte csak nem tévedhet akkorát. A könyvet egyébként már régóta szeretném elolvasni, idén mindenképp sort kerítek rá. Jay Asher a sorozattal azonos című könyve egyébként 75% – os molyon, ami nem rossz (‎2 015 értékeléssel).

 1. Amerikai istenek

americangodsA sorozat főszereplője egy Shadow Moon nevű, drabális fekete fegyenc (Ricky Whittle), aki a börtönből frissen szabadulva épp hazaindul. Csakhogy már nincs kihez, mert a felesége pont az előző nap halt meg. Hősünk ugyan eljut a temetésére, de a gondolatai messze járnak, a mi világunkban már csak teng-leng. Végül elfogadja egy Mr. Wednesday nevű, titokzatos öregúr állásajánlatát (Ian McShane zseniálisan hozza a karaktert): őt kell keresztülfurikáznia a fél Egyesült Államokon, hogy beszélhessen pár régi barátjával, és megverni azokat, akik közben esetleg rájuk támadnak. (forrás)

Egy újabb sikerkönyv, újabb sikersorozata. Ti tudtátok, hogy Neil Gaiman Hugo-, Nebula-, Locus- és Bram Stoker-díjat is nyert a 2001-es Amerikai istenek c. regényével? Ezek után már csak egy jó forgatókönyvíró és rendező szükségeltetett, és megszületett a tavalyi év egyik legjobban várt sorozata. Az IMDB pontozása (8,1) és a kritikusok véleménye szerint a könyvhöz hasonlóan ez is telitalálat lett, Neil Gaiman rajongóknak kötelező!

 1. The 100 – A visszatérők

97 évvel ezelőtt nukleáris csapás tized100elte meg az emberiséget. Mindössze az éppen a föld körül keringő űrállomások négyszáz lakója maradt életben. Három generáció született az űrben, de az űrbéli “Bárka” erőforrásai kimerülőben vannak. Közel egy évszázad elteltével az emberiség kénytelen hát visszatérni a Földre. A népesség megmentése érdekében a túlélők száz fiatalkorú bűnözőt küldenek le a felszínre, hogy megtudják, lakható-e az emberiség egykori otthona. A száz számkivetett között van Clarke, a Bárka vezető orvosának tizenéves lánya, Wells, a Bárka kancellárjának fia, Finn, a fenegyerek, és egy testvérpár, Bellamy és Octavia, akik a szigorú törvények miatt mindig szabálykerülőkké válnak, hogy Olivia születésének körülményeit titokban tartsák. A Bárka vezetői – Clarke özvegy anyja, Abby, Jaha, a kancellár és titokzatos helyettese, Kane – nem is sejtik, mi történik odalent a bolygón, mégis nehéz döntéseket kell meghozniuk életről, halálról, és az emberi faj fennmaradásáról. A Földön lévő száz fiatal számára az idegen bolygó titokzatos birodalom, ami az egyik pillanatban varázslatos, a következőben pedig halálos. A száz visszatérőn múlik az emberiség fennmaradása, így hát kénytelenek áthidalni a nézeteltéréseiket, összefogni, és új világot létrehozni a teljesen átalakult Föld ősi, vad, ismeretlen világában.

A visszatérők c. sorozat szintén elég népszerű, én például nem is tudtam, hogy könyvön alapul (Kass Morgan – 100 könyvsorozatán) pedig az első két évadot már kivégeztem, jelenleg már az ötödik fut, 3 szinkronosan is elérhető. Elég izgalmas, szinte folyton pörögnek az események, párhuzamosan nézhetjük, mi történik lenn, és mi a Bárkán. A sorozat előrehaladtával egyébként minden fiatal változik, alakul, nagyon jó nézni a karakterfejlődésüket. Port.hu-n 9,1, IMDB-n pedig 7,8, ami még mindig az „elég jó” kategória.

 1. Trónok harca

gotWesteros királyság északi határát hatalmas jeges fal választja el az örök tél birodalmától. Lord Eddard “Ned” Stark az északi birodalom, Deres (Winterfell) ura és az északi nemesek vezére, az ő ősei építették a Falat, amelyet az Éjjeli Őrség véd. Amikor Robert király tanácsadója és Ned mentora, Jon Arryn meghal, Robert Baratheon a barátját, Nedet kéri fel, hogy lépjen a helyébe. Eközben a régi uralkodóház, a Targaryenek utolsó leszármazottja, Viserys azt tervezi, hogy visszaszerzi a trónt. Szövetséget köt a nomád dothraki harcosokkal, és vezérüknek, Khal Drogónak adja a húga, Daenerys kezét. Baratheon király és a felesége, a Lannister-házbeli Cersei királyné Deresbe utazik. Velük tart a Lannister família több tagja: a királyné ikertestvére, Jaime, a másik testvére, a törpe Tyrion, illetve a királyné tizenkét éves fia, a trón örököse, Joffrey. Ned nem utasíthatja vissza öreg királya és barátja kérését, így a birodalom fővárosába készül. Mindeközben Havas Jon elhatározza, hogy északra utazik a Fekete Kastélyba, hogy csatlakozzon az Éjjeli Őrséghez, ahová a kíváncsi Tyrion is elkíséri. De az ifjú Bran sötét titokra bukkan, ami nem várt következményekkel jár…

Nincs a világon olyan ember, aki ne hallott volna e méltán népszerű sorozatról. Én személy szerint imádom, a könyvekkel együtt nagyon tudom ajánlani. A könyvek olvasása vagy a sorozat nézése közben garantáltan megutálja az írót mindenki, miközben valahol mélyen bele is szeret.

 1. Hannibál
  hannibal2

A zseniális forgatókönyvíró Bryan Fuller (Hősök, Halottnak a csók), és a neves rendező David Slade (Alkonyat- Napfogyatkozás, A sötétség 30 napja) közösen keltették ismét életre Hannibal Lectert. Az új, epizódonként egy órás sorozat, Thomas Harris regényeit dolgozza fel, és a két főhős, Will Graham, a fiatal tehetséges profilalkotó FBI-ügynök, és Dr. Hannibal Lecter, az elismert pszichiáter megismerkedését és kialakuló barátságát mutatja be. A Hannibál történet kezdetének kezdeténél járunk. Will Graham-nek ekkor még fogalma sincs róla, hogy idővel Lecter sorozatgyilkos, és az ő legádázabb ellenfele lesz…

Sajnos már elkaszálták a kis drágám, de az a három évad, ami van belőle, aranyat ér. A könyvet sajnos nem olvastam, viszont az összes filmet láttam, szóval eléggé szeretem Hannibált. A sorozat az összes közül a kedvencem egyébként, brutálisan nyomasztó és beteg, pont amiket szeretek. Nem ajánlom olyanoknak, akik nem bírják ezt a hangulatot, de amúgy tényleg zseniális alkotás, amit megmutat a 8,6-os pontozása is (IMDB).

 1. Shadowhunters – The Mortal Instruments

shadowhuntersClary Fray csak most nyert felvételt a Brooklyni Művészeti Akadémiára. A 18. születésnapján azonban kiderül, hogy ő valójában árnyvadász, egy félig ember, félig angyal teremtmény, akinek az a dolga, hogy megvédje az emberi világot a démonoktól. Ezen az estén, Clary anyját, Jocelynt elrabolja néhány gonosz árnyvadász, akik a Kör tagjai. A csapat vezetője Jocelyn volt férje, Valentine Morgenstern.
Most, hogy az anyját elrabolták, Clary Luke-hoz fordul, az egyetlen emberhez, akiben megbízik, de úgy is néz ki, hogy a férfi elárulta őt. Clary egy csapat rejtélyes fiatalhoz csatlakozik, akik szintén árnyvadászok, és ők segítenek megtalálni az anyját, valamint felszínre hozni elfeledett képességeit. Clary démonvadászatba kezd a rejtélyes, de annál vonzóbb Jace és hűséges barátja, Simon társaságában, miközben vámpírokkal, tündérekkel és vérfarkasokkal találkozik.
(forrás)

Akik bírják A Végzet Ereklyéi filmet, könyveket, biztosan ismerik Cassandra Clare magyarul Pokoli szerkezetek címen megjelent sorozatát is, ami voltaképpen A Végzet Ereklyéi előzményének tekinthető. A film sikerén felbuzdulva úgy döntött a stúdió, hogy az előzményeket is meg szeretné filmesíteni, ezúttal sorozat formájában. Sajnos magyarul egyelőre nem élvezhetjük, pedig idén már a harmadik évad jelenik meg, de külföldön nagyon sikeres, a ranker.com listáján például a 11. legjobb könyvadaptációs sorozatként tartják számon, majdnem 16 ezer ember szavazata alapján.

 1. Kártyavár – House of Cards

MV5BMjM3ODMyMjc3MV5BMl5BanBnXkFtZTgwNDgzNDc5NzE@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_Kártyavár című amerikai sikersorozat főszereplője egy mindenkin és mindenen átgázoló, önző és törtető politikus. Frank Underwood (Kevin Spacey) kongresszusi képviselő az elnökválasztás után várja beígért külügyminiszteri székét, ám a frissen kinevezett elnök meggondolja magát és jobbnak látja, ha a politikus inkább a kongresszusban marad. Frank úgy érzi átverték és jól kitervelt bosszút indít, melynek során nem válogat az eszközökben. Ahogy az élet más területein, ebben is hű társa a felesége, a szintén rideg és kimért Claire (Robin Wright). Mindeközben egy fiatal újságírónő, Zoe Barnes (Kate Mara) szeretne előbbre jutni a Washington Herald c. napilapnál és ehhez a képviselőben látja meg az ideális lehetőséget. Franknek már csak egy megbízható képviselőtársra lesz szüksége, akit megzsarolva majd dróton rángathat, amikor csak szüksége lesz rá. Az izgalmas fordulatokkal és feszült pillanatokkal teli, többszörös Emmy- és Golden Globe-díjas filmsorozat a politika legsötétebb arcát mutatja meg nekünk.

A sorozat mostanában a főszereplő zaklatási botránya miatt is terítéken volt, azonban ez mit sem von le értékéből. 8,9-es IMDB pontszáma alapján a harmadik legjobbra értékelt könyvadaptációs sorozat a honlapon, ami nem kis szó (csak a Sherlock és a Trónok harca előzi meg!), emellett számos díjat is elnyert. A sorozat egyébként Michael Dobbs – Francis Urquhart sorozatán alapul, első könyvének címe azonos a sorozatéval.

A sorozatajánlók forrása: port.hu


regi_bio

8 sorozat, ami könyv alapján készült” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kedves Evelin, több könyv valóban a sorozat elkezdése után jött ki, valamit én is úgy tudtam, hogy fordítva volt a dolog. Jobban beleástam magam a témába, és kiderült, hogy a sorozat készítői még az első könyv kiadása előtt megkeresték az írót, és filmesítették meg a sztorit, tehát ugyanúgy a könyvön alapul, bár a későbbiekben ha jól tudom eléggé más szálon fut a történet, a sorozat alapját mégis a könyv adta, akárhogy is nézzük.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s