ajánló · Értékelés · összehasonlítás · filmajánló · romantikus · személyek · szerelem · YA

Burkoltan burkolt vélemény, avagy kritika a Burok című regény illetve filmről

A nagy Twilight korszakomban találtam meg az írónőnek ezt a regényét. Bevallom, eleinte nem tetszett, aztán meg magába szívott ahogy már csak lenni szokott. Ahogy a vámpírizmus egyre terjedt és egyre nagyobb hype lett körülötte annál inkább elfordultam az Alkonyat-sorozattól és olvastam el többször A burok című könyvet.

Nagyon magával ragadott a világ, a szereplők. A karakterek jól kidolgozottak voltak, rengeteg valós emberi szál szőtte át a regényt, és remekül kiütközött az emberi természet.

Történetünk két személy köré fonódik. Az egyik Mel, a fiatal emberlány, aki egy túlélő az öccsével együtt egy földönkívüliekkel megszállt világban. A másik Vándor, aki egy a földönkívüliek közül. Sorsuk akkor fonódik össze, mikor Melanie-t elkapják és Vándort ültetik belé. Igen ám, de ahelyett, hogy Mel lelke megszűnne, továbbra is ott marad, habár nem ő irányít, mégis jelen van. A két lány között végül barátság, bizalom szövődik.

Habár földönkívüliekről szólt, mégse lett elcsépelt. Persze nem egy E.T., azért annál romantikusabb. De ahogy ott is megmutatkozik az emberek kegyetlensége és jó oldala, ugyanígy a regény is erre a kettősségre épül. Hiszen háborúk, éhínség, szegénység dúl a földön.  Az emberi testet birtokba vevő idegenek viszont békét teremtenek. Megszűntetik az éhezést, nem lesz több drogos. Megmentik a földet a kipusztulástól. Persze az emberek pusztulása árán. Erre a maradék túlélő összefog a kihalás szélén, és megpróbálják visszafoglalni, ami az övék volt.

A könyvben szépen megmutatkozik, hogy mindkét fél hibázott, az ember elpusztította ezt a gyönyörű bolygót, az űrlények viszont önhatalmúlag elpusztították az embereket. És kompromisszumra van szükség.

A filmmel nem igazán voltam elégedett. Persze nem lehet mindent olyan mélységben visszahozni, mint egy könyvben. De azért próbálkozhattak volna jobban. A világ megjelenítése korrekt volt, még a cselekmény és színészi játék is eldöcög a maga kis útján.

Ami nagyon zavart az a szereposztás.

Most komolyan, én nagyon bírom Saoirse Ronant, aki Melt alakítja a filmben, de ez a szerep nem illett hozzá!! Mel egy 180 cm magas izmos, erős csaj. Saoirse meg cuki és pici. De még ő volt a legkisebb problémám.

host2

Ott a két srác, Jared és Ian. Jared még csak-csak (habár én sokkal férfiasabbnak képzeltem el), na, de Ian. Minimum egy Emmet Cullennek kellene lennie! Meg ezek a bárgyú arcok, katasztrófa.

Na és akkor jöjjön a csúcsok csúcsa! Eddig még csak besoroltad a filmet a ZS-kategóriások közé, hiszen ki nem pazarolt már el életében néhány órát minősíthetetlen filmekre, ez a plusz 1-2 már nem oszt, nem szoroz, de! Könyörgöm, Vanda alias Vándor, ne már! A könyvben szőke, törékeny, szálldos mindenfelé a haja, szürke szemei vannak és szeplős. Erre kapunk egy barnát. Nem azt mondom, cuki a csaj (Emily Browning), de amikor napokig máshogy képzelsz el valakit, akkor az akkora csalódás. Legalább festették volna be a haját.

PET

Ez pontosan ugyanolyan kiábrándító, mint mikor a Hunger Games első kötetében Clove a végén megtámadja Katnisst. Hát, a könyvben ez oké, mert legalább egy fejjel magasabb és sokkal erősebb, mint a főhősünk, csak hát a filmeben ez épp fordítva van. Szóval eléggé vicces, hogy az egy fejjel alacsonyabb Isabelle Fhurman lenyomja Jennifer Lawrencet. Hát na, kérem, rendező urak és hölgyek, a fizika törvényét tartsuk már be! Köszike!

De visszatérve A burokra. A könyv elég király, és most már megszereztem angolul is csak idő kérdése, hogy nekiálljak. A film meg, hát egyszer megnézhető. Sajnos ebben a körben a könyv győzött, sorry.


sara_bio

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s