Extra tartalom · napi dilemma · prológus

Ezért olvasd el a könyvet, mielőtt megnézed a filmet!

Gondolkodtatok már valaha azon, hogy miért érdemes először elolvasni a könyvet, és csak aztán megnézni a filmet? Tuti hallottátok már a barátaitokat ódákat zengeni egy könyvről, miközben az adaptációt egyenesen gyűlölik. Néha egyszerűen csak nem tudjuk megmondani, hogy a film jó lesz-e vagy sem, hiszen az előzetese meggyőző, szuper a színészgárda, a zenékről pedig nem is beszélve. Hogy egy kis segítséggel szolgáljuk, íme négy ok, miért ne fogjatok neki a filmnek, ha még nem olvastátok a könyvet!

Szereplők, szereplők, szereplők…

Talán már Nektek is feltűnt, hogy a filmadaptációk gyakran kihagynak szereplőket a történetekből. Előfordul azonban az a súlyosabb helyzet is, amikor olyan karaktereket száműznek a filmből vagy a sorozatból, akiknek a könyvben meghatározó szerepük van. Azáltal, hogy csak a filmet nézitek meg, megfosztjátok magatokat attól, hogy megismerjétek ezeket a szuper szereplőket, akik nélkül nem is kerek a történet. Elég csak A beavatott vagy Az éhezők viadala sorozatokra gondolnunk, de nem kell sokáig kutatnunk egy olyan példáért sem, amit ezermillió százalék, hogy mindenki ismer. Ez pedig nem más, mint a Harry Potter.

HARRYP

Hékás… a könyvben ez meg sem történt!

Bizony ám, egy-egy történet és adaptációja egészen rendkívüli különbségeket mutathat cselekményi szinten is. Természetesen érthető, hogy a filmek esetében számít az idő és a pénztárca is, nem lehet mindent papírról filmvászonra vinni, mert egyszerűen nem fér bele. Ez viszont általában úgynevezett plot hole-okat eredményez, tehát lyukas lesz a cselekmény, hiszen egy csomó mindent ki kell hagyni a filmből, ami a könyvben benne van. Képzeljétek, léteznek olyan filmek is, amik körülbelül 20%-ban tartalmazzák azt, amit az író alkotott, a maradék 80% meg totális kitaláció. A szereplők ugyanazok, de a történet nem igazán passzol az eredetihez. Az ilyen „lyukak” néha megnehezítik számunkra az egymás után következő események megértését és feldolgozását. Egy nagyon látványos példa erre A Végzet Ereklyéi filmadaptáció, amibe, ha még több plot hole-t raknak, kb. eltűnt volna az egész történet.

PLOT HOLE

Emberi kapcsolatok és a belső motiváció

Elolvasni a könyvet – mielőtt megnézed a filmet – különösen fontos, ha az a fajta ember vagy, aki meg akarja ismerni és érteni a karakterek közötti viszonyokat. A filmek nem tudnak olyan sok mindent tenni annak érdekében, hogy az érzelmeket visszaadják a nézőknek. A könyvek esetében azonban egy belső perspektívát kapunk, amin keresztül belelátunk a főszereplő(k) gondolataiba, érzéseibe, és ez az a nézőpont, ami filmezés közben nem adatik meg nekünk. Ezek a gondolatok és érzelmek, amik a könyv lapjain megjelennek, nagyon-nagyon fontosak ahhoz, hogy a történetet egészében értelmezhessük. Például, gondoljunk A hűségesre Veronica Roth tollából: Tris gondolatai, illetve az őt irányító érzelmek nagyon fontosak ahhoz, hogy megértsük a lány karakterét és hogy mit miért csinált. A filmek alig kapargatják a felszínt, ha Tris belső motivációiról van szó.

tris

A részletek

A könyvek minden egyes oldalukkal elárasztanak minket apró részletekkel, ezáltal jellegzetes és egyedi képet festenek az elménkbe. Nagyon alaposan leírják a szereplőket és a különböző eseményeket, amit nem mindig tapasztalunk a filmek esetében, egyszerűen azért, mert nem fért bele az időbe vagy a keretbe. Sajnos sok esetben pont ezen részletek azok, illetve ezek hiánya az, ami azt a látványos különbséget eredményezi könyv és adaptációja között: néha elég egy igazán egyszerű elem is, például egy szereplő hajszíne, megjelenése vagy egy jellegzetes beszélgetés. Például A Gyűrűk Ura olyan részletgazdag leírásokkal rendelkezik, hogy olvasás közben olyan, mintha te is ott lennél. Fantasztikus!

hobbit

Mindenesetre nincsen tökéletes módszerünk arra, hogy hogyan nézzük és olvassuk azokat a történeteket, amelyek filmvásznon és papíron is a rendelkezésünkre állnak, hiszen gyakran az adaptáció bizonyul jobbnak, mint a könyv!

Ti mindig elolvassátok a könyvet, mielőtt megnézitek a filmet?


mancs_bio

Ezért olvasd el a könyvet, mielőtt megnézed a filmet!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Szia! Nagyon jó lett a bejegyzés! Én is azt mondom, h előbb a könyv!📖 Például a Tűz és Jég dalát is előbb olvastam és aztán néztem meg a sorozatot. És nagyon jó döntés volt. Az Hbo sorozat 🎬is tetszett, de a könyv sokkal többet adott!
  Viszont a Csontvárossal pont fordítva voltam, láttam a filmet és csak aztán olvastam a könyvet. De a film hozta meg a kedvemet hozzá. Akkoriban nagyon fantasy függő voltam/ (vagyok), úgyhogy valószínű ez is befolyásolt. Jelenleg pedig várom a Shadowhunters 3.évadát és olvasom az Árnyak urát! 🙂

  Kedvelés

  1. Szia! Köszönjük szépen! 🙂 Igen-igen, én is voltam hasonló cipőben, például a Csontvárossal is, én először a könyvet olvastam, utána néztem meg a filmet, ami habár nem volt rossz, a könyvhöz képest azért kevésnek éreztem. 🙂
   Én is várom már a harmadik évadot, és hamarosan olvasom az Árnyak urát is! 🙂 Imádtam az Éjfél kisasszonyt is, sokkal jobban szeretem, mint a Végzet Ereklyéit.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s