Érdekességek · Extra tartalom · projekt · prológus

5 érdekes tény Jane Austenról

Romantikus hetünket egy igazi klasszikussal fejezzük be. Ő pedig nem más, mint Jane Austen. Ha bárkit megkérdezünk, hogy milyen romantikus klasszikus művet ismer, biztos elsőként jut eszébe az írónő valamely regénye. De mennyit tudunk az életéről? Ma öt érdekes tényt hoztunk el nektek.

1-jane-austen-home

1. Hét testvére volt

Jane Austen 1775. december 16-án született Angliában, Cassandra Leigh és George Austen gyermekeként. Az első 23 évét ebben a házban élte le Steventonban. Az apja lelkész volt, a családi házukban egy fiúiskolát, valamint egy plébániát is fenntartott a család jövedelmének kiegészítésére.

gallery-1450294164-sense-and-sensibility2. Két nagy szerelme volt az életében

Az első Tom Lefroy volt, aki inspirálta is az Értelem és érzelem megírására. Egy barátjának az unokaöccse volt, de az a barátja később megszakította vele a kapcsolatot, mivel tudta, hogy ha egy “senkivel” házasodik össze, akkor elveszti az örökségét. A második egy fiatal lelkész volt, akit sidmouth-i vakációja alatt ismert meg. Úgy hiszik, hogy meg akarta kérni Austen kezét, de mielőtt még megtehette volna, hirtelen elhalálozott.

3-jane-austen-love-life3. Soha nem házasodott meg, egyszer azonban elfogadta a leánykérést, de hamar visszakozott

Egy vagyonos fiatalember kérte meg a kezét, azonban Austen túlzottan rossz modorúnak és lobbanékonynak találta, így egy álmatlan éjszaka után lefújta az eljegyzést. Ez persze jó nagy botrányt okozott.

4. 23 éves korára már három regényének elkészült az eredeti verziójával

Ez a három A klastrom titka, az Értelem és érzelem, illetve a Büszkeség és balítélet.

1450300724-jane-austen-will5. Csupán három embert említett meg a végrendeletében

Annak ellenére, hogy elég nagy családban élt, csak az egyik bátyjára, Henryre – aki sok megtakarítását elveszítette -, egyik nővérére, Cassandrára, és – meglepő módon – Madame Bigeonre, Henry feleségének titkárnőjére hagyott bármit is.

Ti olvastatok már Jane Austentól? Ha igen, melyik könyvét/könyveit? Nekem személy szerint A mansfieldi kastély a kedvencem, de a többi öt regényét is nagyon kedvelem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s