Érdekességek · Extra tartalom

Elmegyógyintézetek, avagy a horrorfilmek táptalaja

Elmegyógyintézet. Mi is jut róla eszedbe? Sötét hely, sikolyok, őrültek, bántalmazás, horror stb. Nos, nem mondom, hogy nem szolgáltak rá ezekre a nem éppen pozitív jelzőkre, amikre a filmek, illetve a könyvek is jócskán rásegítettek.

Asylum-1

Gondoljunk csak a Viharsziget című filmre, amiben Leó egy (méghozzá elég hitelesen) teljesen épeszű embert alakít, miközben ő az, akit ápolnak. A filmek leggyakoribb elemei, amikor a néző nem tudja eldönteni, hogy mi is a valóság, ki a beteg és ki az ápoló. Erre jó példa még az Álomháború vagy A Stonehearst Elmegyógyintézet c. filmek.

Az emberek számára, számunkra ez egy őrjítő tudatállapot, és ebből remekül tud táplálkozni a filmipar (meg a másik végletből is amikor egyszerűen csak a sok szadista, beteg gépezetet, kísérletet mutatják be, amiktől inkább hányingered lesz). De nem kell olyan messzire menni, sokak találkozhattak elmegyógyintézettel gimis kötelezőik között is. Friedrich Dürrenmatt – Fizikusok (1961) például szintén a „Ki is igazából a beteg és ki az ápoló?” témát boncolgatja.

fizikusokplakatdomolkydanielPRINTnormal001

Szóval, az embereknek már alapból él egy kép a fejükben az elmegyógyintézetekről, főként ezeknek hála.
Na de hol is kezdődött?

Egyértelmű, hogy beteg, mentális zavarokkal született emberek mindig is voltak. Egyszerűen csak kevesebb ember élt a földön. Illetve egy-egy közösségben, ha volt is ilyen ember, akkor azt elfogadták, és inkább csak furcsa hóbortnak tartották, nem lett emiatt kitaszított. Vigyáztak rá, gondját viselték, ártalmatlan volt.

De például, ha ennél régebbre tekintünk vissza, akkor ott van Spárta. Ott a sérült, hiányos, nem kifejlett vagy szellemileg visszamaradott csecsemőket levetették a hegyről. Sokan mondhatják, hogy ez embertelen, de Spárta egy katonaállam volt, ahol aki nem tudott fegyvert fogni, az haszontalan volt a rendszer szemében. Csak a legerősebbek maradhattak életben. Ergo minek felnevelni és etetni, ha úgysem lesz haszna? Persze mai szemmel nézve ez egyéltalán nem korrekt, de abban a korban ez volt a norma.

Visszakanyarodva az elmegyógyintézetekhez: akkor alakultak ki, amikor a nagyobb városok elkezdtek megépülni, hiszen Budapesten sem ismered a szomszédod, képzeljük csak el, akkor minek törődnél egy „bolonddal”? Míg vidéken ez megoldható volt, addig a városokban csak probléma.

Így megalakultak az elmegyógyintézetek. Sajnos ezek inkább emberi kísérletező helyek voltak, mintsem tényleges segítséget nyújtó otthonok, hiszen még az orvostudomány sem nagyon létezett. Teljesen tudatlanok voltak az emberi betegségekről, a testről, higiéniáról. Hát akkor mégis milyen fogalma lenne az emberi agyról, amiről még ma is rengeteg a kérdőjel.

Tehát kísérleteztek és tuti biztos, hogy a páciensek állapota csak rosszabbodott, mert én személy szerint a halott zombi állapotot nem vagyok hajlandó haladásnak elkönyvelni.

Sok szörnyűséget tettünk a múltban, de ennek köszönhetően jutottunk el idáig. És tudom elég morbid, de ez lett sok művészet megihletője is. Könyvek, filmek, fotók stb.

Azonkívül pedig rengeteg gyönyörű épület is született a betegek ápolására. Ilyen például Írországban a corki Szent Anna elmegyógyintézet.

Az egyik legszebb épület, amit valaha is láttam. Teljesen mintha csak a Roxfort lenne (csak Harry hiányzik meg a seprűje), szóval mikor megláttam, azonnal ki is jelentettem, hogy nekem ide kell költöznöm. Mire felvilágosítottak, hogy mi is az épület funkciója. De mint említettem, már nem üzemel és remek hír, hogy az önkormányzat átépíttette, és már lakások hada várja a lelkes beköltözni vágyókat. A vicc, hogy a corki népség így sem hajlandó beköltözni. Jó sok rémsztori terjeng, miszerint hallani a sikításokat meg az ott kóborló szellemek hangjait esténként, így csak a tudatlan betelepülők költöznek be az épületekbe. Na meg persze én, ha eljutok oda!

Nektek lenne merszetek beköltözni?


sara_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s