Érdekességek · Extra tartalom · projekt

A könyvbeli agresszió hatása az olvasóra

Számos helyen hallhatunk a filmekben, a médiában és a számítógépes játékokban látott erőszakos jelenetek negatív viselkedésbeli hatásairól. Elgondolkodtunk azon, hogyha valaki rendszeresen olyan történeteket olvas, amelyben jelen van az agresszió (legyen az krimi, thriller), akkor annak van-e bármilyen ártalmas következménye az olvasóra nézve?

Ugyanis egyes kutatások szerint, a sokak által kedvelt krimi összeköthető az agresszív viselkedéssel.

,,Az irodalmi alkotásokban felmerülő erőszak befolyással lehet az olvasó későbbi viselkedésére, amelyben a történethez hasonló agresszivitás jellegzetességei figyelhetőek meg” – írta egy kutatócsapat a British Journal of Social Psychology-ban.

A tanulmány nem bizonyítja közvetlenül azt, hogy az erőszakos cselekmények olvasása növeli az ehhez hasonlatos magatartást. Helyette azt állítja, hogy az ilyen jellegű irodalmi művek hatással lehetnek az olvasó provokációval szemben adott reakciójára.

A kutatócsapat vezetője két részre osztja az agressziót: fizikai és kapcsolati (olyan jellegű magatartás, amely egy másik személy kapcsolataiban vagy szociális pozíciójában akar kárt tenni). Például, ha valakit pofon vágunk, az fizikai agresszió, míg alattomos pletykák terjesztése már kapcsolati.

A felosztás alapján végeztek kísérletet: 67 egyetemi diáknak kellett elolvasnia egy novellát, amely egy elsős gólya és a szobatársa közötti nézeteltérésről szólt. A résztvevők egyik fele olyan változatot kapott, amelyben a konfrontáció fizikai összetűzésben, karmolásban, lökdösődésben, tárgyak dobálásában merült ki. A csoport másik fele egy alternatív verziót olvasott, amelyben a sértett elsős videón rögzíti, majd feltölti YouTube-ra, ahogy a szobatársa megszeg néhány kollégiumi szabályt.

A résztvevők a novellákat számítógépen olvasták és kísérlet közben többször is félbeszakították őket sürgető felugró üzenetekkel, úgymint „Tudnál egy kicsit sietni? Vesztegeted az időmet!”. Miután végigértek az 1200 szavas történeten, egy számítógépes játékot kellett játszaniuk azzal, aki végig sürgette őket. Amennyiben nyertek, egy berregőt kellett megszólaltatni, ezzel jelezve az ellenfélnek győzelmüket.

A kísérleti alanyok azon fele, akik fizikai agresszióról olvastak, a játék során is sokkal erőszakosabbnak bizonyultak. Ezek a résztvevők sokkal erőteljesebben és hosszabb ideig szólaltatták a berregőt. Röviden összefoglalva, a fizikai erőszak leírásának hatására hajlamosabbak voltak büntetni egy idegesítő idegent azáltal, hogy fizikailag kényelmetlen helyzetbe hozták őket.

Újból rávilágítva, a kutatás nem bizonyítja, hogy a krimi növeli az agresszív viselkedésre való hajlamot. Viszont felveti a kérdést, hogy egy erőteljes jelenet, amely megragadt az emlékezetünkben, hatással lehet-e a későbbi viselkedésünkre.

Szerintünk emiatt nem kellene visszariadni egy jó kis krimi vagy thriller regény elolvasásától. Nem szabad elfelejteni, hogy a detektívregények többek között edzésben tartják az agyat és segítenek abban is, hogy könnyebben reagálj bizonyos helyzetekre.

Ti mit gondoltok erről?

A cikk alapja: https://psmag.com/social-justice/reading-fiction-impacts-aggressive-behavior-35839

lorelei_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s