ajánló · filmajánló · projekt · prológus · sorozatajánló · személyek

Bosszúvágy – Mozizik a PRO

Képtalálat a következőre: „bosszúvágy”Cím: Bosszúvágy
Eredeti cím: Death Wish
Könyv: >>>Megrendelem<<<
Besorolás/műfaj: akcióthriller
Időtartam: 108 perc
Megjelenés éve: 2018
Ismertető: A chicagói sebészorvos, Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) csak közvetetten ismeri az utcai erőszakot, amit a műtőjébe került számtalan áldozat szenved el. Ám mindez megváltozik, mikor feleségét (Elisabeth Shue) és lányát (Camila Morrone) brutális támadás éri külvárosi otthonukban. Megelégelve a túlterhelt rendőrség tétlenségét, a bosszúvágytól fűtött Paul maga ered az elkövetők nyomába, hogy igazságot szolgáltasson. A megszaporodó önítélkezésekre a média is felfigyel, a lakosság pedig azt találgatja, hogy őrangyal vagy hóhér járja-e a város utcáit.

A mozijegyekért köszönet a Könyvmolyképző Kiadónak!

Sem a könyv, sem a film nem kaphatott nagy marketinget, legalább is én nem igazán hallottam hírüket, így mondhatni teljesen random tettem meg a látogatást a moziba. Bruce Willisért sem rajongok különösebben, de akciófilmet sem nézek sokat. A thriller már felkeltette az érdeklődésemet, ezt a zsánert nagyon tudom szeretni, ha jól megcsinálják. Eli Roth pedig megcsinálta, nem is rosszul.

Az egész film alatt azt éreztem, hogy én ezt a hangulatot, amit maga a mű megteremtett, már éreztem valahol, valamelyik film kapcsán. Néhány perccel később rá is jöttem, hol. Az Elrabolva tett rám hasonló benyomást Liam Neesonnel a főszerepben, amit nagyon szerettem.

Az alaptörténet egyszerű, Paul Kersey családját megtámadják, amikor a férfi nem tartózkodik otthon, a felesége életét veszíti, a lánya kómába kerül. Az apa csak úgy tudja feldolgozni a történteket, ha bosszút áll, és kézre keríti az elkövetőket, szám szerint hármat.  Természetesen a rendőrség itt is tehetetlen, hiszen okos rendőr még csak a mesékben sem létezik. Éppen ezért a sebészként dolgozó Kersey a kezébe veszi az irányítást, és rövid idő alatt hatalmas hírnévre sikerül szert tennie. Ő lesz a Kaszás, aki megtisztítja a várost a helyi maffiától.

Annak ellenére, hogy a film akcióthrillerként van fémjelezve, szerencsére gazdagították némi humorral is, és nem sikerült átesni a ló túloldalára. Az internetes mémek bevonása is hozzájárult ahhoz, hogy közelebb hozzák a mai emberekhez a filmet. Külön kiemelném a párhuzamot, ami a műtétre való felkészülés és a fegyver megtöltése között húzódott, egyszerűen zseniális volt. Ugyanígy jól sikerült a casting is, talán Kersey lányát éreztem kicsit gyengébbnek, de a filmen ez nagyon keveset rontott. Sőt, elismerésem a magyar szinkronért is, sikerült a hangokat a karakterekhez igazítani.

Sajnos kiszámítható volt a film, nem csempésztek bele különösebb csavart, de végig képes volt fenntartani az érdeklődést, és egy percig sem hagyta, hogy unatkozzak. Tipikusan az az eset, amikor pontosan tudod, mi fog történni, de van valami kis apró varázslat, ami mégiscsak a képernyő elé szegez.

Nehéz erről a filmről spoilermentesen írni, de azt hiszem, hogy joggal kapott 18-as karikát, hiszen vannak benne durva jelenetek, és az ülőideg elmetszése bizony a közönség szemével elég fájdalmas volt 2D-s hatás alatt is. Hiába várod, hogy majd nem mutatják, készülj fel, ezek mutatják, és nincs előtte kérdés, hogy mondjam vagy mutassam!

Azoknak ajánlom ezt a filmet, akik szerették az Elrabolva című filmet, vagy csak simán Bruce Willis nagy rajongói, és szeretik az alakításait. Azoknak, akik szeretik az egy ember köré kialakuló kultuszokat, és rajonganak az olyan figurákért, akik igyekszenek jobbá tenni a világot, de legalább is azt a várost, ahol élnek. Azoknak, akik szeretik az akciófilmeket, és azt a folyamatot, ahol egy amatőr, ha nem is vérprofivá, de minimum az erős középmezőnybe küzdi fel magát autodidakta módon. Már ami a fegyverhasználatot illeti. Készüljetek, lövöldözés lesz!

Mindenképpen ajánlott elolvasni a könyvet is, amelyet a fenti linken érhettek el. Ez még nekem is kimaradt az életemből, de ha megütöm az időlottón a főnyereményt, mindenképpen sort kerítek rá. Talán a könyvből még inkább kiderül, milyen folyamat játszódhat le egy ilyen tragédia után az emberi elmében.

Értékelés: 8/10


cersei_bio

Velem moziztak még:

bizbasz_bio

mancs_bio

zsebi_bio

 

 

 

 

Bosszúvágy – Mozizik a PRO” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s