Extra tartalom · interjú · könyvfesztivál · Körkérdés

Írók szerint a Könyvfesztivál #2

fesztprojekt

On Sai, Gabriella Eld és Holden Rose Könyvfesztiválra vonatkozó körkérdései után újabb három írót faggattunk, melyet ebben a cikkünkben olvashattok. Mit szeretnek legjobban a rendezvényben? Milyen külföldi írót látnának szívesen? Mely megjelenések izgatják legjobban a fantáziájukat? Moskát Anita, Róbert Katalin és A. M. Aranth válaszait olvashatjátok a továbbiakban.

MoskátAnita

Moskát Anita

Milyen kellemes, esetleg vicces élmények jutnak először eszedbe a Könyvfesztiválról?

Nem tudom, kellemes-e, de amikor 2014-ben megjelent az első regényem, a Bábel fiai, alig mertem bemenni a dedikálásra. Kinn reszkettem a parkban a padon, néhány perccel a kezdés előtt, és csupa olyasmire gondoltam, hogy „úristen, senki se jön el, de kínos lesz”. Aztán persze nem így történt, vigyorogva mentem haza, annyi szeretet és kedvességet kaptam.

Mit szeretsz leginkább benne?

Tudom, hogy a könyvfesztivál a könyvekről szól – igen, én is nagy málhával jövök el –, de az embereket szeretem a legjobban. Olyan barátokba botlom egész nap, akikkel talán egy éve nem találkoztunk.

Milyen tippet tudnál adni azoknak, akik most mennek először a rendezvényre?

Ne tévedjetek el! Ezt szoktam magamnak is mantrázni.

Találkozhatunk veled valamelyik programon, esetleg standnál?

Idén nem lesz hivatalos programom, de ha valaki véletlenül észrevenne, amint a füvön ücsörgök egy hatalmas kávéval, bátran jöjjön oda beszélgetni.:)

Van olyan Könyvfesztiválos könyvmegjelenés, amit nagyon vársz?

Naomi Alderman A hatalom című könyvét. A sztori szerint a nők felfedezik, hogy érintéssel képesek akár halálos áramütést is okozni, és ez a világon mindent megváltoztat.

Külföldi írók közül kit látnál szívesen a rendezvényen?

Ha bárkit lehet választani: Margaret Atwood, Donna Tartt és Neil Gaiman. Nem a plusz aláírás miatt szeretek találkozni írókkal, hanem a személyiségük egy darabjára vagyok kíváncsi, a kisugárzásukra, vajon olyan erősen hatnak-e rám, mint a könyveik. Néhány éve Patrick Ness előadása például csodálatos volt, ugyanaz az empátia és profizmus áradt belőle, mint a regényeiből.

22496057_872574066235476_8792246086852330133_o

Róbert Katalin

Milyen kellemes, esetleg vicces élmények jutnak először eszedbe a Könyvfesztiválról?

A Könyvfesztivál  a kedvenc könyves eseményem, rengeteg emlék, élmény kötődik hozzá. Akár olyan teljesen szakmaiak is, amikor marketingesként jártuk be a frissen átadott D épületet, ami most már évek óta a Gyerek(b)irodalom a feszten, de persze találkozások, dedikálások, spontán és előre egyeztetett nagy beszélgetések, írós és olvasós pillanatok is kapcsolódnak a „könyvfesztivál” szóhoz.

Nehéz kiemelni egy élményt vagy emléket, mert sokkal erősebben megmarad bennem a hangulat. Mosolyok, standok között sasszézások, elcsípett félmondatok, fent a galérián egy kis nyugi egy kávé mellett, friss szerzemények olvasgatása, izgalmas beszélgetések, kíváncsi olvasókkal tömött termek.

Tavaly például a saját dedikálási időnk után leültünk a stand mellé a szőnyegpadlóra Demi Kirschnerrel és Okváth Annával, és egy csomó könyvjelzőt írtunk alá az Alexandra Könyvszalon számára. De olyan év is volt, amikor dedikáláskor egy középiskolai matekkönyv landolt előttem, és bizony be kellett látnom, hogy harminc felett már az ember nem feltétlenül emlékszik arra, hogyan kell egy gömb felszínét kiszámolni.

Mit szeretsz leginkább benne?

Hú, a fenti szerelmi vallomás után nehéz lesz egy dolgot kiválasztani. Én nagyon szeretem a helyszínt. Egyrészt azt is, hogy esőben, kánikulában, hóesésben (mindre volt példa) egyaránt védett hely. Másrészt a Millenáris galériáján egy jó kávéval azonnal neki is lehet ülni az új szerzeményeknek (erre is volt már példa), harmadrészt olyan kellemes, kora nyárias tavaszban, amilyennek a jövő hétvége ígérkezik egyelőre, lehet kint üldögélni a parkban, ahol virágzanak a fák és úszkálnak a vadkacsák.

Szeretem, hogy nemzetközi, azaz olyan írók is érkeznek, akikkel nehezebb találkozni. Igaz, én nem gyakran dedikáltatok, viszont a beszélgetésekre nagyon szívesen ülök be. Érdekel az írók véleménye az írásról, a világról, korábbi vagy megjelent műveikről – és egy jó kérdezővel nagyon izgalmas dolgok alakulhatnak ki.

És persze szeretem azt a pezsgő hangulatot, amivel együtt jár, a sok embert, a lelkes mosolyokat, beszélgetéseket. Mivel a Könyvmolyképzőnek sok vidéki írója van, sokukkal csak ilyen alkalmak során tudunk találkozni, amitől még értékesebb lesz egy-egy ilyen esemény, hiszen író-író vagy író-szerkesztő beszélgetéseknek is helyet adhat.

Milyen tippet tudnál adni azoknak, akik most mennek először a rendezvényre?

A legfontosabb a kényelmes cipő. Fiúknak is. Ezt a tanácsot most magamnak is üzenem sok szeretettel, mert valami érthetetlen okból kifolyólag tavaly egy igen szép és igen magas sarkú csizmában jelentem meg, mint valami kezdő (tavaly volt a hetedik olyan évem, amikor kint voltam…), aztán masszírozgathattam a talpam meg a vádlim.

Érdemes hozni egy nagy hátizsákot a pulcsinak (a sok ember miatt bent biztosan meleg lesz, öltözz rétegesen), esetleg esőkabátnak és a megszerzendő vagy dedikálásra elhozott könyveknek. De a standok között érdemes valami kényelmesebb táskával járkálni. Van ruhatár, használd bátran.

Étel és víz. Ha az ember beszabadul a könyvek közé, az idő elfolyik, és néha még a Mammutig sincs kedvünk kimenni, hogy ebédeljünk. Azért legalább egy müzliszelet és főleg egy kis üveg víz jól jöhet.

És, ha már megvan minden ahhoz, hogy kényelmesen érezd magad, még egy dolgot mondanék: bátran beszélgess az írókkal. Tapasztalataim szerint az írók 99,9%-a szereti, ha az olvasók megszólítják és elmesélik, mit szerettek a könyvében, kérnek aláírást, könyvjelzőt, ilyesmit. (A maradék 0,1% meg sokszor nem jön el ilyen eseményekre, mert ismeri magát.) Tehát, ha azon merengsz, vajon nem lesz-e ciki megszólítani az írót, mindig tudd, hogy örülni fog.

Találkozhatunk veled valamelyik programon, esetleg standnál?

Hivatalosan 21-én, azaz szombaton leszek kint, 16 órakor kezdődik a dedikálásom a B épület 8-as standjánál. Nem hivatalosan péntek délutántól kezdve kint leszek, többnyire a B8-as és/vagy a D2-es stand környékén, bár ha valahol kávét osztanak majd, arrafelé is előfordulhatok.

Van olyan Könyvfesztiválos könyvmegjelenés, amit nagyon vársz?

Sokszor megnézem előre, hogy hol mi fog megjelenni, kitalálom, mit vennék meg. Idén nem így történt. Valahogy az idei évem eddig úgy alakult, hogy impulzusvásárlás-szerűen szereztem be könyveket, és úgy tűnik, ezt a hozzáállást viszem tovább, azaz szépen, kényelmesen körülnézek pénteken koradélután – és bevásárolok.

(Egyébként rengeteg olvasásra váró könyv áll itthon, okosabb lenne csínján bánni a bevásárlással…)

Külföldi írók közül kit látnál szívesen a rendezvényen?

Az idei évben a díszvendég Daniel Kehlmann, ha bejutok a vele való beszélgetésre, szívesen elmegyek.

Egyébként éppen most olvasom Pierce Brown Vörös lázadás trilógiáját, szóval kíváncsi lennék vele is egy beszélgetésre.

13062342_1719752938273014_8452898969573537816_n

A. M. Aranth / Holló-Vaskó Péter

Milyen kellemes, esetleg vicces élmények jutnak először eszedbe a Könyvfesztiválról?

Idén már hetedszer leszek kint, és mindannyiszor kiállító voltam, úgyhogy nem kevés élményem van. Annyi jó van, hogy nehéz választani. Talán az, amikor Lackfi János odaszaladt kezet fogni a pulthoz (tanultam nála kreatív írást az egyetemen, onnan ismerjük egymást), vagy amikor Katona Ildikó segített megkötni az úttörő nyakkendőmet (nem, ne kérdezd), vagy amikor öt perc különbséggel négyen állítottak be fejenként egy-egy lángossal, hogy hoztak nekem ebédet… 😀 Illetve volt egy lány tavaly, aki a semmiből megjelent, odajött, és annyit mondott, hogy köszöni az Oculust, mert ez a könyv segített neki elfogadni saját magát, aztán aláíratta és el is tűnt – azt hiszem, ezek voltak az eddigi Könyvfesztek legkirályabb pillanatai.

Mit szeretsz leginkább benne?

Azt, hogy itt élesben lehet találkozni az olvasókkal. Mi, írók, magányos szerzetek vagyunk, heteket, hónapokat görnyedünk tök egyedül klaviatúránk fölött, így amikor végre kiszabadulunk és váratlanul, mondjuk az utcán találkozunk egy Olvasóval, általában csak idült vigyorra futja, miközben az őrangyalunk lefogja a kezünket és olyanokat kiabál a fülünkbe, hogy „NEM ÖLELED MEG, NEM PUSZILOD MEG, NEM KÉRSZ TŐLE SÜTIT”. De a Könyvfesztivál más, erre készülünk, és végre valahára lehetőségünk nyílik megbeszélni a könyvélményt, láthatjuk és meghallgathatjuk az olvasóinkat, személyes szintre emelhetjük az ismeretségünket – ennél jobb szerintem nincs.

Milyen tippet tudnál adni azoknak, akik most mennek először a rendezvényre?

  1. Ne egyedül gyere. Könnyű elveszni a tömegben, és az nyomasztó lehet.
  2. Ne félj odamenni a kedvenc kiadóidhoz vagy íróidhoz! Hiszen ezért vagyunk kint, hogy te odajöhess és beszélgethessünk.
  3. Kérj kölcsön a nagyitól egy „banyatankot”. Ha nem akarod, hogy estére leszakadjon a vállad a különféle könyvturkálókból pár száz Ft-ért beszerzett kötetektől, hidd el, tényleg megéri a tili-toli. Nem viccelek.
  4. Réteges öltözködés. Nem vicc: kint hűvös lesz, bent meg megsülsz.
  5. Money, money, money. Ha van akaraterőd, rengeteget kp-t hozz. Ha nincs, akkor pedig oszd be magadnak, mennyit költhetsz. Ez a hely VESZÉLYES.

Találkozhatunk veled valamelyik programon, esetleg standnál?

Végig kint leszek csütörtöktől vasárnap délutánig a D14-es standon a Fumax színeiben, közös standon a Főnix Könyvműhellyel. Hivatalosan szombaton lesz dedikálásom, de mivel mind a négy nap kint leszek, bármikor megtalálhatsz. 🙂

Van olyan Könyvfesztiválos könyvmegjelenés, amit nagyon vársz?

Hajaj…! Az Agavétól nagyon-nagyon várom a Ken Liu-novelláskötetet és Pierce Brown-tól A káosz éveit (nem tehetek róla, engem rajongóvá tett), és ha ér sajátot is mondani, akkor nagyon várom, hogy a kezembe vehessem Karan Bajaj A keresőjét, amit én fordítottam, és talán a legrendkívülibb kötet, amit valaha olvastam, illetve Neal Stephensontól A D.O.D.O. felemelkedése és bukását, amit szerintem már aznap este elkezdek, annyira jónak tűnik. 😀

Külföldi írók közül kit látnál szívesen a rendezvényen?

Richard Morgant, Mark Lawrence-t, Brian Staveley-t, N. K. Jemisint, Neal Stephensont, Valerio Evangelistit vagy Adrian Tchaikovsky-t nagyon-nagyon szívesen látnám. Persze, ebből több is abszolút lehetetlen, de azért ott úszkál az a bizonyos reményhal… 🙂 Meg az is igaz, hogy belőlem a magyar kollégák is heves fanboyrohamot váltanak ki, szóval mondhatom, hogy remek helyen dolgozom!

Köszönjük a válaszokat! 🙂

uszáma_bio.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s