ajánló · Érdekességek · projekt · prológus · romantikus · sorozat ajánló · sorozatajánló · szerelem · történelem · történelmi vonatkozás

Udvari intrikák – Sorozatajánló

Ha már udvari intrika, akkor nem hagyhatjuk ki a sorozatokat sem, hiszen egy kis cselszövésre bármelyik királyi udvar alkalmas, és a forgatókönyvírók ezt a lehetőséget előszeretettel ki is használják, hogy a legjobb, legfondorlatosabb mesterkedéssel ismertessenek meg minket. Mutatjuk a kedvenceinket, válogassatok bátran, soha nem késő befizetni egy újabb sorozatra!

1., The Royals (Királyság!)

The Royals
X

Már elkezdték leszinkronizálni a sorozatot, amely idén éli a 4. évadját. Egy kitalált királyi család mindennapjait követhetjük végig, és leshetünk be közel sem mindennapi életükbe. Gyilkosság, ármánykodás, szerelem, és humor. Olyan nagy nevekkel találkozhatunk a sorozatban, mint például Elizabeth Hurley (A bájkeverő).  Remélem attól azért mindenki rákap erre, hogy a trónörökös halálával indul a sorozat, az éppen regnáló királyt pedig hamarosan megpróbálják megölni. Kész is a káosz, mi lesz ebből?

A sorozat egy fiktív uralkodói család életét mutatja be a modern világban, ahol minden a hatalomról szól, korlátok nem léteznek, és a bizalom olyan luxus, amit nem engedhetnek meg maguknak.

2., Merlin (1998)

ca538ab670c94b39bd3ff0295b1775f5
X

Talán kevesen ismeritek ezt a fergeteges, konkrétan össz-vissz három részes minisorozatot, de mindenképpen a kihagyhatatlan kategóriába kell sorolnom. Itt bőven van ármánykodás és mágia is akad. A nővérével háló Arthur királytól kezdve (incest), a férjét megcsaló Guinevere királynén át egészen az az apját megölni kész Mordredig mindenki megtalálható Camelot színes palettáján. Természetesen Merlin is az udvar kelléke, így ha valakinek nem lenne elég az általam már felsorakoztatott intrika, akkor a varázsló szálával azt hiszem, hogy egyik vágya sem marad kielégítetlen. (Ja, és van benne sárkány!)

Merlint (Sam Neill) a Régi Idők varázslónője, Mab (Miranda Richardson) teremtette azért, hogy az emberiség számára átörökítse a bölcsességet és a tudást, amit a Régi Idők varázslói felhalmoztak. Mab azonban nem a jó, hanem a gonosz oldalán áll, így gonosz szándékkal teremti Merlint. Az ifjú Merlin azonban nem hajlandó a gonoszság útjára lépni, ezért szembekerül saját rendjével és menekülnie kell.
Merlin minden lehetséges eszközt bevet, hogy legyőzze Mab királynőt. Legnagyobb reménye a fiatal Arthur (Paul Curran), Uter király (Mark Jax) utódja, aki békét hozhat a brit nép számára. Mab azonban újabb gonosz tervet eszel ki, és a gyönyörű Morgannal (Helena Bonham Carter) elcsábítja a fiatal királyt. Kettőjük utódja, Mordred (Jason Done) az egész birodalom elpusztítására készül.

3., Katalin cárnő

1485088408_original
X

Nem fogytunk ki a különlegességekből, hiszen az oroszok is tudnak ám nagyot alkotni. A csodaszép képi világgal és jelmezekkel operáló sorozatnak a története is kiváló, hiszen II. Nagy Katalin cárnő trónra jutását meséli el onnantól kezdve, hogy házasságot köt Pjotr Fjodoroviccsal. Bizton állíthatom, hogy az országokat, világbirodalmakat átszövő ármánykodások közepette a rengeteg karaktert felvonultató sorozatból mindenki megtalálja a maga kedvencét.

Zsófia Auguszta Friderika porosz hercegnő Szentpétervárra érkezik, hogy I. Erzsébet orosz cárnő utasítására hozzáadják unokaöccséhez, Péterhez, a következő uralkodóhoz. A fiatal hercegnő mindenben meg akar felelni vendéglátóinak, ez azonban nem olyan egyszerű feladat a háttérben működő hatalmi játékok és a személyes vágyak közepette.

4., Mária Terézia

Marie-Terezie_foto-Karel-Cudlin_20170502-DSC_8994_-e1513873896749
X

Akkor itt az ideje egy kis hazainak is, és akkor életünket, vérünket a királynőért! Mária Terézia fiatalkorába pillanthatunk bele a magyar szereplőket is felvonultató sorozatban. Mindössze két rész készült, úgyhogy akár egy nap alatt is lenyomható simán. A humort sem nélkülözi, úgyhogy mindenképpen érdemes adni egy esélyt neki, meglehetősen jól összerakták. A jelmezek, a díszlet pedig hűha, és a casting is jól sikerült.

Nagy gondban van a Habsburg-ház, mivel III. Károly királynak (német-római császárként VI. Károly) és feleségének Erzsébetnek nincs fiú trónörököse, aki majd, ha eljön az ideje, erős kézzel vehetné át a Birodalom vezetését. Idősebbik lányuk, a fiatal és lázadó lelkű Mária Terézia beleszeret a Lotaringiai-házból származó Ferenc Istvánba, de apja és a politika először közéjük áll. A háttérből Savoyai Jenő, az uralkodó egyik tanácsadója keveri a kártyákat, a történelem alakulására pedig a porosz Grumbkow marsall is próbál hatást gyakorolni. Mária Terézia azonban nem hagyja magát, és úgy dönt, hogy a kezébe veszi a sorsát.

5. Reign (Az uralkodónő)

Reign-CW-TV-series-hero-1368x506
X

Többen is állíthatjuk, hogy bár nem feltétlenül korhű, de minőségi sorozatról van szó. Összesen három szál közül lehet választani. Skócia, Anglia és Franciaország sorsa fonódik össze a XVI. században. Stuart Mária története ez leginkább, de nem feledkezhetünk meg I. Erzsébetről és Medici Katalinról sem. A forgatókönyvírók pedig nagyszerű ötletekkel álltak elő (csak a Kéjlovat említeném) az először még epizodikussággal jellemezhető sorozatnál, de utána már szépen kikerekedik a történet. Kár, hogy nem rendelték be az ötödik évadot, mert így kissé maradhat hiányérzetünk.

Mária a skótok híres királynője volt, akinek korai éveit dolgozza fel a sorozat. A fiatal lány 15 éves korában érkezik Franciaországba három társalkodónőjével és legjobb barátnőjével együtt, hogy Ferenc herceg jegyese legyen. Mária persze azonnal a francia udvar intrikáinak kereszttüzében találja magát, ám erős személyisége segítségére van abban, hogy túlélje mindezeket és trónra kerüljön.

6., A Muskétások

landscape_7800239-low_res-the-musketeers
X

A párizsi szalonok szerelmeseinek melegen ajánljuk ezt az ármánnyal, cselszövéssel és politikával ékesített királyi udvart, melynek dombján leginkább XIII. Lajos kapirgál, mint főkakas. Legalábbis ezt hinné az ember. Csakhogy feltűnik Richelieu, akit a Dumas-regénynek köszönhetően főgonoszként tartunk számon, megjelenik a híres Milady de Winter (Maimie McCoy miatt erősen ajánlom a sorozatot!), aki a gyilkosságokon kívül némi humort is visz a sorozatba, és nem mellesleg Athos felesége, de a királlyal hál… Rochefort is bekapcsolódik a spanyolok részéről, s munkálkodnak ők mindazért, hogy bekebelezzék Franciaországot, ők uralkodjanak a király helyett… Tehát ebben a világban az öncélok megvalósítása a legfontosabb? A mantrának meg annyi? Egy mindenkiért, mindenki egyért! ÉRTEM!

Alexandre Dumas Három testőr regényének legújabb adaptációja, amely csak alapjaiban támaszkodik az eredeti regényre és a mester karaktereit felhasználva mesél új történetet.

A történet elején az ifjú D’Artagnan az atyjával Párizsba tart, mikor a férfit egy fogadóban meggyilkolják. Ekkor az ifjú apja holtteste fölött bosszút esküszik és az első útja Párizsban a királyi muskétások helyőrségére vezet, hogy megtalálja a gyilkost…

7., Viktória

EMBARGOED_UNTIL_16.30_11TH_AUGUST_1206
X

Tény, hogy az elején kicsit bele kell rázódni ebbe a sorozatba, de ha az ember folytatja az első három rész után, akkor remekül fog szórakozni. Viktória királynő trónra lépésétől követhetjük a sorozatot, a házasságát Alberttel, és tanúi lehetünk a Parlament működésének is. A szereplők játéka hihetetlenül szimpatikus, és olyan név is feltűnik, mint Rufus Sewell. De akik se a királyi családért, se a kormányzásért nem rajonganak, azoknak érdemes lehet a palota személyzetének életét nyomon követni. Hát, ott is vannak azért dolgok…

A sorozat Nagy-Britannia egyik legnagyobb királynője uralmának korai éveit mutatja be. Viktória életét valós események és a királynő naplójának felhasználásával ábrázolja, ahogy a 18 éves lányból ifjú feleséggé, anyává és egy világbirodalom vezetőjévé válik. Az udvar felső szintjétől az alsóbb lépcsőfokokig terjedő történet szenvedélyes ügyekről, hatalmi küzdelmekről és a szerelemről szól, melynek középpontjában az új királynő áll egy erős, összetett, igazi nő, aki valóságos ikonná vált.

Nektek melyik sorozat a kedvencetek az udvari intrikák témakörben? Áruljátok el nekünk, és azt is, hogy melyikhez kaptatok most kedvet!


cersei_bio

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s