Érdekességek · projekt · prológus

Hogyan ismerj fel egy boszorkányt

Ki ne akarná megtudni, hogyan lehet felismerni egy vérbeli boszorkányt? A régi idők kreatív emberei rendkívül sok abszurd dolgot és praktikát kitaláltak erre a problémára. Ezek közül gyűjtöttem össze pár olyat, amit úgy foglalhatnánk össze, hogy  külső abnormalitások az emberi testen, melyet a boszorkányok jelének véltek. Leggyakrabban ez három mellet, vagy három mellbimbót takart, és ez utóbbi meglepő módon férfiakon gyakrabban tapasztalható.

ANYAJEGYEK

Gyakran összekeverték és összemosták  a boszorkányság jelét az ördög jelével, ami legtöbbször valamilyen sebhelyet, heget, vagy anyajegyet jelentett. Főleg az anyajegyek ragadták meg az emberek fantáziáját, ami sokszor odáig fajult, hogy a megvádolt nőt nyilvánosan levetkőztetve nézték végig, vagy a haját is leborotválták, mondván, hogy bárhol lehet a gonosz jel. Különösen gyakorinak tartották a jel felbukkanását, a nemi szervek környékén, a hónaljban, a szájon, illetve a melleken. Azt is kijelentették, hogy ez a jel számos, változatos formában bukkanhat fel, tehát nem adtak konkrét leírást az anyajegy méretére, vagy formájára vonatkozóan. Ha belegondolunk, hogy nekünk mennyi anyajegyünk van, szerintem mindenki kezdhet rettegni, hogy valamelyik miatt boszorkányság vádjával illetnék, ha visszarepülne az időben.

A LÁTHATATLAN JEL

Ha mégsincs kirívó anyajegy a vádlotton, se másféle fizikai eltérés, hát akkor sincs ok az aggodalomra. Hívnak egy profit! Persze ez a szakember egyrészt fizetségért dolgozik, másrészt a láthatatlan jeleket is számításba veszi, amik csak úgy találhatók meg, ha megszúrják őket. Ha nem fáj, vagy nem vérzik, hát akkor is boszorkány az illető. Az emberi természet itt sem hazudtolta meg magát, akadt jó pár csaló is ezek között az emberek között, akik a fizetségért cserébe, nem valódi eszközökkel böködték az áldozatot, aki nyilván így nem érzett fájdalmat.

Forrás

LYME-KÓR

Elterjedt egy olyan nézet is mostanság, hogy összefüggés lehet a boszorkánynak ítélt személyek és a Lyme-kór között. Salem környékén például meglehetősen valószínű, hogy ez okozta sok ember vesztét. A Lyme-kór ugyanis kullancs csípés által terjed, kezdetben meglehetősen markáns bőrtüneteket produkálhat, azaz egy egyre terjedő kokárda szerű piros foltot a csípés helyén. Ha valakin mégsem jelentkeztek volna ezek a tünetek, később az idegrendszert is érinthette a fertőzés, agyvelőgyulladást okozva.

EXTRA TESTRÉSZEK

Hat ujj, hat lábujj, három mell stb. A végtelenségig sorolhatnánk mi mehet félre az emberi fejlődés során. Az iskolai órákról ismerősen csenghet a hat ujj, ugyanis a mi kultúránkban ezt a táltos léthez társították. Álmos dinasztiájában előfordult, és öröklődött ez a rendellenesség, és sok későbbi uralkodón is megjelentek az extra ujjak. Máshol már nem övezte ekkora tisztelet és megbecsülés a végtagokból repetázókat. Ami kicsit is eltért a megszokottól, azt rögtön máglyára kellett vetni, tehát a polydactylia (ilyen menő szó is van ám rá) mondhatni társadalmi hatás révén kiszelektálódott elég rendesen a populációból.

Igazság szerint napestig lehetne sorolni, hogy mi mindent tulajdonítottak a boszorkányság fizikai megtestesülésének. Nem menekültek a szeplősök, a piros esetleg kék foltokat bőrükön viselők, de a szemölcsösök, tyúkszemesek sem. A vasorrú bába is egy ilyen hiedelemből születhetett feltehetőleg. Ha még ingoványosabb talajra akarnék evezni ezzel a legkevésbé sem tudományosan megalapozott irománnyal, még a boszorkány létre utaló tenyér vonalakról is hosszasan értekeznék. Ez azonban már kívül esik az én szűk látókörömön, és már így is olyan leszek, mint az internetező beteg, akinek fáj a hasa, és addig használja a google-t, amíg meg nem állapítja, hogy olyan súlyos baja van, ami miatt már rég halottnak kéne lennie. Nos, ezek alapján szerintem már mindannyian készülünk is a saját kis boszorkányperünkre.

szonja_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s