Érdekességek · Extra tartalom · projekt · történelmi vonatkozás

Kevésbé híres boszorkányperek

A boszorkányok élete nem volt mindig olyan fenékig tejföl, mint sok kortárs regényben. Nem is olyan régen bárki könnyen máglyán találhatta magát, amennyiben boszorkányság bűnével elítélték. A salemi boszorkányokról már mind hallottunk, most viszont nézzünk meg párat a kevésbé híres esetek közül.

  1. Hypatia

Talán a legrégebben jegyzett boszorkányper egy görög intellektuális hölgy nevéhez fűződik. Hypatia kr.u. 355 körül született Alexandriában. Édesapja, Theon egy nagy tiszteletnek örvendő matematikus és csillagász volt, aki a lányát is bevezette az előbb említett tudományok rejtelmeibe.

A probléma forrását az jelentette, hogy akkoriban vallási nyugtalanság uralkodott a város 3 fő hitirányzata között. Hypatiát végül boszorkánysággal vádolták, aminek alapját pogány nézetei adták. 415-ben, munkába menet egy csapat dühös keresztény megtámadta és elevenen megnyúzta a nőt. A maradványait felgyújtották és munkásságát elpusztították. Napjainkban őt tekintik az egyik első ”boszorkánynak”.

  1. Angéle de la Barthe

Angéle feltételezhetőleg 1230 körül született Toulouse-ban, Franciaországban. 1275-ben azzal vádolták, hogy szexuális kapcsolatot létesített a Sátánnal, aki meg is termékenyítette őt. Angéle életet is adott egy újszülöttnek, akinek farkas feje volt és kígyófarok teste. Emberi hússal táplálkozott, a nő pedig csecsemőket lopott el, hogy velük etesse saját gyermekét. Amikor De La Barthe-t letartóztatták és megkínozták, bevallotta, hogy a vádak mind igazak. Halálra ítélték és elevenen elégették.

  1. A Pendle boszorkányok

Az ügy 1612-ben, Lancashire-ben kezdődött, amikor egy fiatal nőt (Alizon Device) boszorkánysággal vádoltak. Egy házaló fia azt állította, hogy Alizon megátkozta édesapját, aki ennek következtében meghalt. A nőt letartóztatták és bevallotta a bűneit, ám szomszédait is megvádolta a boszorkányság mesterségével. Állítása szerint Anne Whittle és lánya 4 embert is elátkozott akik rövidesen ténylegesen elhunytak. Bosszúból, a szomszédok boszorkánynak titulálták Alizon nagymamáját. A kalamajka végére összesen 9 nőt és 2 férfit vádoltak boszorkánysággal. Egy kilencéves kislány tanúskodott és vallomása alapján 10 embert (köztük a lány nővérét, bátyját, édesanyját és nagyanyját is) bűnösnek találtak és felakasztották.

Forrás: http://www.toptenz.net/top-10-infamous-witch-trials.php

lorelei_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s