Érdekességek · projekt · prológus · történelem

Néhány dolog, amit talán nem tudsz a boszorkányságról!

Napfény, pitypang, kender, spárga. Legyen ez a patkány sárga!

Ismerős, nemde? Bizonyára eszetekbe jutott Ron és a Harry Potter történetek boszorkányai, amint hegyes kalapjukban mindenféle undi dolgokat dobálnak egy üstbe és varázsigéket mormolnak. Ez a boszorkányokról alkotott kép annyira dominánssá vált, illetve összefonódott a Halloweennel, hogy sokan talán nem tudják, hogy ennek nincs túl sok köze a valósághoz. Éppen ezért, mai cikkünkben elhoztunk nektek néhány olyan érdekes tényt a boszorkányságról, ami újdonság lehet számotokra is.

Nem minden boszorkány gonosz

Ez talán nyilvánvalónak hangzik, mivel legtöbbünk a boszorkányságról szerzett minden tudását az Óz, a Harry Potter és a hasonló történetek olvasásával szívta magába. Sajnos a valóságban a boszorkányság rendkívül negatív színt kapott, sőt, nagyon sok boszit halálra ítéltek, hogy megtisztítsák a társadalmakat. Ugyanakkor a történelem során voltak jó boszorkányok is, akik a fehér mágiát gyakorolták. Nagyon fontos, hogy maga a boszorkányság szó nem a fekete mágia szinonimája, hanem egy gyűjtőfogalom, amelybe a fehér és fekete mágia egyaránt beletartozik.

Witchcraft

A boszorkányságot nők és férfiak is gyakorolhatják

Az emberek sok-sok éven át úgy hitték, hogy a boszorkányság egy női tevékenység, viszont számos férfi boszorkány is létezett, akiket inkább varázslóknak vagy mágusnak neveztek.

Nem volt szükség bizonyítékra, hogy valakit elítéljenek boszorkánysággal

Ennek szinte semmi értelme, de képzeljétek el, hogy régen, néhány társadalomban, ha azt mondjátok, hogy „Én azt álmodtam, hogy Erzsi egy boszorkány!”, akkor mire kettőt pislogtok, szegény Erzsit már le is csukták fekete mágia gyakorlásának vádjával.

wiz

Malleus Maleficarum, a boszorkányvadászat kézikönyve

Ez a könyv volt a boszorkányvadászok Bibliája, részletesen tartalmazta, hogy hogyan kell levadászni egy mágust vagy hatástalanítani egy boszorkányt. Egy abszolút törvényes és hittudományi dokumentum volt, ami mindenféle tanáccsal látta el a vadászokat, például: Távolítsd el a boszorkány testéről a szőrt, hogy ne tudjon varázstárgyakat elrejteni benne! Hogy hasznos-e, azt inkább rátok bíznám.

malleus

A hiedelem ellenére, nem a Halloween a boszorkányok egyetlen ünnepe

Rendkívül aktuális, a boszorkányok is előbújtak május elsején ünnepelni, szóval lehet, hogy tegnap előtt minden második ember, aki mellett elmentetek az utcán, igazából mágus volt, ki tudja. Ezen kívül fontos volt számukra Szent Iván napja is, ami pedig a nyári napfordulóval áll kapcsolatban. Ja igen, és Svédországban még a húsvétot is összekötötték a boszorkánysággal. Gondoltátok volna?

A boszorkányság nem sátánizmus

Nagyon fontos, hogy a boszorkányság gyökereit a pogányságban kell keresnünk, nem pedig a sátánizmusban. A sátánista hívek Lucifert bálványozták, míg a pogány hívek ebben nem leltek értelmet, így a boszorkányságnak sincs köze hozzá.

A boszorkányok seprűvel repülnek. Hát, majdnem.

Ez talán a legnehezebben hihető adat a boszorkányok életviteléről, azonban mégsem teljesen butaság. Habár a valóságban tényleg nem repkedtek a levegőben a varázslók, mint tudjuk, szerettek mindenféle gyógynövénnyel és főzettel kísérletezni. Nos, ennek eredményeképpen számtalanszor találkoztak hallucinogén szerekkel, melyek gyakran okoztak olyan álmokat, melyekben az illetők repültek, vadul száguldoztak a városokban vagy éppen táncoltak.

broom

Nos, ennyi lett volna, remélem, hogy tudtam újat mondani, mutatni Nektek!


mancs_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s