ajánló · Érdekességek · Kedvencek · lények · projekt · prológus · személyek · történelem · történelmi vonatkozás

Baba Yaga – Boszorkány az istenek felett?

Baba Yaga igazi varázslatos lénnyé, a szláv mitológia kulcsfigurájává nőtte ki magát. Hazánkban leginkább “vasorrú bába” alakban híresült el, aki rémisztő külsejével kevésbé lopta be magát gyermekkorunk közkedvelt figurái közé. A szlávok boszorkánya egyes értelmezések szerint leginkább a Jancsi és Juliska című mese női főgonoszával azonosítható.

560x350_10035_matinekoncert_jancsi_es_juliska_150118_01
X

Baba Yaga, vagy magyarosan Jaga már nem fért be az Istenek közé, mondhatni egy Földön élő Földön túli helytartó. Ezt az álláspontot támasztja alá az, hogy a Tyúklábon forgó palotájában él, ami az idő fogalmával azonosítható. Tehát a háza felel az idő múlásáért, ami egy Isteneken túlmutató hatalomkörrel ruházza fel. Lakóhelyét (leginkább erdő) nem hagyhatja el, varázsereje ide köti. Szinte belegondolni sem merünk, hogy milyen következményekkel járna, ha megállna az idő, vagy lassulna múlása. Mindenesetre a szláv mitológiában központi elemnek tekinthető, amelyről felismerték, hogy az ezzel való játék veszélyes a földi halandókra nézve.

Ugyanez igaz Baba Yagára is. Esetében attól függ, hogy hogyan viselkedsz vele, mert Ő is úgy viszonyul hozzád. Rőzsehordó öreg néni alakja rémlik, aki azt mondja, hogy:

Szerencséd, édes fiam, hogy öreganyádnak szólítottál!

Ha tehát nem sérted meg (vigyázz, hátha összefutsz vele az utcán), akkor elvileg csak szimplán figyelmen kívül hagy, ha kedves vagy hozzá, akkor kedvesen viszonyul személyedhez, ha azonban gorombán viselkedsz, akkor addig élsz. Ezen állítások alapján megkülönböztethetünk jóságos és gonosz Baba Yagát. Más elméletek szerint az öregasszony teljesen kiszámíthatatlan és hangulatfüggő.

baba_yaga_by_brittmartin-d6x9z3w
X

Sovány, rozoga, csúnya boszorkányt kell elképzelni, aki elrettentésképpen emberi koponyákból épít magának kerítést, hogy elborzassza a kíváncsiskodókat(ezek után azért a békés kifejezést lehet megkérdőjelezném). Ezeket az embereket – kerítésének alapanyagait – egyébként előtte megeszi, de csontjukat ama nemes célra használja, hogy háza környéke is vadító legyen (a kovácsolt vas akkor nem volt menő, úgy hiszem).
Az orra helyett itt a foga készül vasból. A későbbi korokban megjelenik nagyszerű kelléke a seprű is, mely nem csak szállítóeszköznek minősíthető, de igazi áldozatfelkutató darabnak is titulálható. Ugyancsak földön túlmutató erő a repülés, mely ekkor már társítható a boszorkány fogalmához.

Ismertétek ezelőtt Baba Yagát? Írjátok meg nekünk Facebook oldalunkon!

Készült: Egyetemi jegyzet alapján


cersei_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s