Érdekességek · Extra tartalom · illusztrációk · interjú · projekt · prológus · történelem

Interjú + Könyv trailer – Tóth Gyula Gábor

A hét zárásaként hoztunk nektek egy interjút is, méghozzá nem mással, mint Tóth Gyula Gáborral, Az elveszett boszorkány szerzőjével.  Ha nem ismered a könyvet, az sem baj, hiszen készült hozzá egy könyv trailer is, ami majd meghozza a kedved hozzá! 🙂

A KÖNYVRŐL
Cím: Az elveszett boszorkány
Szerző: Tóth Gyula Gábor
Kiadó: Boook Publishing
Az ​elveszett boszorkány történetére kíváncsi az olvasó? Ha a juhászokat kérdezzük, csak a szemükre húzzák a kalapjukat és morognak a bajszuk alatt vagy nagyokat köpnek kelet felé, nehogy valamilyen varázslat megrontsa a jószágot. A mosolygós pap arca elkomorul, a bika akkorát prüszköl, hogy köd támad és az összes gulyás elszelel.   TOVÁBB

Az Elveszett boszorkány egy felnőtt mese. Miben különbözik egy felnőtt és egy gyermekmesének a megírása?

A feleségemmel és Kovács Lehel illusztrátorral éppen egy gyerekkönyvön dolgozunk, ami korunk szerintem egyik legfontosabb történetét fogja elmesélni: az óceánok tönkretételét. Habár rengeteg a megdöbbentő tény és adat (például, hogy évente közel 8 millió tonna műanyag szemét ömlik a tengerekbe), tekintettel az olvasóközönségre mégis egy sokkal fogyaszthatóbb megközelítést választottunk. A könyv a frissen felfedezett testvérbolygónkról, Planet Erath-ról (magyarul: Flöd Bolygóról) fog szólni, illetve arról, mit kezdenek a tudósok az onnan érkező aggasztó hírekkel. Próbálom a nyelvezetét minél egyszerűbbre, követhetőbbre venni, levágni a ’felesleges’ díszítéseket és mellékvágányokat és csak a történetre koncentrálni, hogy az találjon telibe. Az elveszett boszorkány ezzel szemben a kezdettől fogva felnőtt olvasóknak készült, van is benne csavar, epizód, glamúr és csillámpor bőven. Az, hogy a borítóra rákerült, hogy ’mese felnőtteknek’ mégsem nekik szól (ha úgy vesszük szinte minden regény mese), hanem a gyerekeknek figyelmeztetés: nehogy elkezdjék olvasni, mert két oldal után úgy is megunják : )

Képtalálat a következőre: „az elveszett boszorkány”Illusztrált kötet lévén a könyv létrejöttéhez még plusz egy ember hozzájárul az illusztrátor személyében. Hogyan néz ki egy ilyen együttműködés? Mekkora beleszólásod van az ilyen dolgokba?

Az elveszett boszorkány megszületése tulajdonképpen Orbán Jánosnak, a könyv illusztrátorának köszönhető. Jancsi egy zseniális grafikusművész: a linómetszetei, vagy a krétarajzai fantasztikusak, de többször készített látványos karaktereket videójátékokhoz is (Armies of Exigo, vagy Mark of Chaos), sőt, az egyik Terminátor filmben feltűnik egy robot, amit ő tervezett. Egy jó pár éve ő rajzolta meg a két alakot, Erzsit és Pistát és megkérdezte, mit szólok hozzá. Elmondta az alaphelyzetet is, mármint hogy el vannak átkozva és hogy emberi alakban soha nem találkozhatnak. Ezek az eredeti képek kerültek aztán később a Szilvás Betyár csoki dobozára. A két figura olyan ’erős’ volt, szinte vibrált bennük/körülöttük a történet, hogy szó szerint nem engedtek nyugodni. Jancsi végignézte, sőt végighallgatta a könyv sok éves vajúdását, több ötletet is adott, aztán amikor végre kész lett a szöveg, ő is hozzákezdett az illusztrációkhoz. Abba, hogy melyik jelenetet illusztrálja és hogyan én nem szóltam bele. (Akartam, de nem hagyta 🙂

Abban, hogy Az elveszett boszorkány ilyen szép lett, Jancsi mellett még nagy szerepe van a BOOOK Kiadónak, azon belül is Földi Hajnal művészeti vezetőnek, aki megálmodta és elkészítette a könyv szerintem gyönyörű ‘arculatát’.

Ha három szóval kellene jellemezned Az elveszett boszorkány történetét, melyek lennének ezek?

Szórakoztató, bolond, meglepő

Melyik karaktert volt a legnehezebb, illetve a legkönnyebb megírni?

Pista tipikus hősnek, sőt, legyőzhetetlen szuperhősnek indult: hatalmas erő, sziklaszilárd jellem stb. Aztán ahogy a női karakterek ’erősödtek’, megteltek élettel, bomlott ki a saját történetük, úgy változott Pista szerepe is. Minél több részlete finomodott a mesének, annál nyilvánvalóbbá vált a ’hősünk’ helye.  Nem volt egyszerű csontig lecsupaszítani, aztán újra összerakni. Ő egyébként a ’férfi’, aki csodálatos dolgokat képes véghezvinni (pl. katedrálisokat épít, elrepül a Holdra), de közben nem érdekli, vagy nem veszi észre a pusztítást, ami a cselekedeteit kíséri. Jula figurája is sokat változott az eredeti elképzeléshez képest, de ővele sokkal könnyebb dolgom volt: szinte csak hagynom kellett, hogy egy jelentbe belépjen és tegye, amit akar. Lehet, hogy azért, mert Julákra is számtalan példa van ma a világban: a ’nő’, aki tele van intelligenciával, erővel és szeretettel, de a nevelés során belekódolt vagy belevert programok rángatják. Emiatt ő is képes és kész a pusztításra.

Kapcsolódó képA történetben népmesei elemeken kívül modern találmányok is helyet kapnak. (pl. Traktor, közvilágítás) Mi adta az ötletet, hogy szakíts a népmesei szokásokkal és új időbe helyezd a történéseket?

Az elveszett boszorkány megírásához Luby Margit néprajzkutató kis könyvecskéje, a Bábalelte babona adott nem kevés inspirációt. Ebben van például egy feljegyzés, 1931-ből, mely szerint egy kisvárosi gépészinasról többen is úgy tudják, hogy pár év múlva, amikor 17 éves lesz, egy másik táltossal kell megbirkóznia. Nagyon érdekelne, hogyan élték meg az emberek az átmenetet a táltosok, tündérmesék világából a traktor, a rádió, vagy a műanyag világába. Vajon a lelkük mélyén ’lázadtak’ az ellen, hogy a falusi közvilágítás elveszi tőlük az éjszaka titkait, zúgolódtak, hogy a rádió passzív hallgatósággá fokozza le őket – vagy természetesnek vették, hogy új, modern varázslatok jelennek meg az életükben? Ha jobban belegondolok, a rádió működése (ahogy a hangból feszültségingadozás, majd elektromágneses hullám lesz), nem kisebb mágia, mint hogy valaki a combja közé csap egy seprőt és elrepül a Gellért-hegyre, boszorkányszombatra.

Tervezel-e folytatás írni Az elveszett boszorkányhoz, vagy esetleg láthatáron van egy teljesen másféle projekt?

Több ötlet és félkész projekt is vár arra, hogy befejezzem/befejezzük őket. Az említett Planet Erath mellett van egy másik ’zöld’ gyerekkönyv is készülőben, aminek a főhőse egy kisfiú, aki szó szerint mindent megkap, amit csak akar. A kilencedik szülinapjára például azt kéri, hogy selfizhessen egyet a Föld utolsó orangutánjával. Ez a mese az állatok kihalásáról fog szólni. Szeretném egyszer megírni azt a történetet is, amiben két ’isten’ egy társasjátékot játszik egymással: mindkettőnek van egy-egy avatárja, egy Földről elrabolt ember, aki a vesztes helyett tölti annak büntetését. Egy másik, még csak vázlat szinten létező történetben egy hegy szuper képességeket kölcsönöz egy kisfiúnak, persze nem jófejségből, hanem mert akar valamit. A kiadó egyébként szeretne folytatást az elveszett boszorkányhoz, de szerintem eléggé kerek, lezárt a sztori, meg túl sok évig is készült, nem hiszem, hogy most lenne energiám újra évekre belemerülni ebbe a világba. Pista túlvilági kalandjai persze izgatnak egy kicsit, meg Miklós pap is gyanús valamennyire, végül is ő az egész történet mesélője: lehet hogy egy csomó mindent csak azért talált ki, hogy elfedjen valamilyen még sötétebb családi titkot. Hagyom érni még a dolgot.

Van bármi, amit máshogy csinálnál, ha most írnád meg ezt a könyvet?

Ha most kezdenék neki, valószínűleg egy teljesen más könyv jönne ki belőle.

Melyik író típusba tartozol inkább, abba aki előre tudja mi fog történni a szereplőivel, vagy abba, aki írás közben ismeri meg őket és a történetüket?

Amikor elkezdtem írni Az elveszett boszorkányt (akkor még ’utolsó boszorkányt’), már volt egy laza történet a fejemben, pontosabban tudtam, hogy hová szeretnék eljutni: a legvégén mi történik majd a szereplőkkel. Amit nem volt világos, hogyan jutok el oda. Olyan volt az egész, mint egy dallam, amit az erdőben hallasz: fogja a füled, hogy valahol, valakik zenélnek és ahogy egyre közelebb érsz, egyre több hang/részlet válik egyre tisztábbá, míg végül azt is látod, hogy kik ülnek a fa alatt, milyen hangszeren játszanak (jé, van egy brácsás is), milyen ruhát viselnek stb. Egy másik mesémben viszont igazából csak az alaphelyzet van meg: a kiszáradt Duna-mederben él egy galutó (fele részt galamb, másik fele autó), egy palacska, meg egy telekány. Egy szép nap, amikor éppen közös zenélésre készülnek, begurul közéjük egy próbababa feje. Bumm. Ennyi. Meglátjuk, mi fog velük történni.

Képtalálat a következőre: „az elveszett boszorkány”

Utolsó kérdésként pedig arra lennénk kíváncsiak, hogy mely könyvek váltak életre szóló kedvenccé nálad?

Van néhány klasszikus könyv, ami ’megütött’ (leforrázott, felrázott, szétszedett és összerakott), de most csak egyet, vagyis egy sorozatot említenék, a hároméves fiam nagy kedvencét, a Rupertet. (Na jó, nekem is a kedvencem 🙂 Ez egy angol képregény, aminek egy maci a főhőse, akivel fantasztikusabbnál-fantasztikusabb kalandok esnek meg. Nemcsak azért szeretem, mert a történetek nagyon jól vannak megírva, tele varázslókkal, földönkívüliekkel, és más hihetetlen lényekkel, hanem mert nagyon egyedi, négy szintű a történetmesélése. Minden oldalon van négy képmező, mint alap, nagyon szépen megrajzolt és lényegre törő jelenetekkel. A második szintet azok a rövid, két soros rímes szövegek jelentik, amik a képek alatt olvashatók. Plusz mindegyik oldal alján egy jobban kibontott próza is van, amihez jön még az oldal tetején egy főcímszerű összegzés. Ha van rá energiám, a hosszabb szöveget olvasom fel a fiamnak, ha kevésbé, akkor csak a rímes sorokat, ha látom, hogy fáradt, csak a képeken szaladunk végig, ha meg én vagyok félájult a fáradtságtól, akkor csak a lap teteji főcímeken.

Köszönjük szépen az interjút, mindig érdekes egy kicsit az író szemszögéből is látni a dolgokat, és megtudni, hogyan is jött létre az a könyv, amit a kezünkben tarthatunk. Reméljük sikerült meghoznunk a kedveteket, hogy elolvassátok Pistáék különleges történetét!

szonja_bio

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s