ajánló · Extra tartalom · projekt

Uszáma kiválasztottjai

chosenoneproji

A Kiválasztott hetéhez kapcsolódva arra gondoltam, listába gyűjtöm, hogy eddig milyen kiválasztottakkal volt dolgom eddigi olvasmányaim során. Rengeteg könyv története épül erre az alapra, miszerint főszereplőjét valamilyen kitüntetett tulajdonsága miatt kiemel a többi személy közül, majd az egész cselekmény ideje alatt valamiféle jóslatot, legyen az akár csak az olvasóban kialakult elvárás, teljesít be. Lássuk, hogy mely könyvek karaktereire asszociálok elsők között.

1) Bessenyei Gábor: Az Olimposz legyőzése trilógia

A mi világunkban élő három tizenéves: Marcell, Erik és Adria számára teljesen megváltozik a világmindenségről, és abban betöltött szerepünkről alkotott véleményük. Hamarosan egy teljesen másik időben, különleges mitológiai lények, istenségek között találják magukat, ahol is mint kiválasztottaknak kell helytállniuk, és a különböző rejtélyeket megoldaniuk. A három részen átívelő történet végére az eseménysorozat egy egésszé áll össze. Bár az első két résznél akadt némi kivetnivalóm, végére az én saját jóslatomat is sikerült beteljesítenie Bessenyei Gábornak, így kerek egészként teljesen jó élményekkel zártam az egészet.

2) Suzanne Collins: Éhezők viadala trilógia

Szerintem az egyik leghíresebb könyvtrilógia, a disztópiák legkiemelkedőbb darabja, amit talán bemutatni sem kell senkinek. Az elnyomó társadalom, a valóságshow-k továbbfejlesztett, őrült és teljesen barbár kiteljesedésének megmutatkozója, ahol a szerencsétlen kiválasztottak egymást gyilkolászva próbálnak túlélni, hogy aztán a traumákat sosem feldolgozva élőhalottként működjenek tovább. Katniss karakterében egy erős, talpraesett, de nem kikezdhetetlen személyt ismerhetünk meg, aki tökéletesen működik az egész trilógia lezajlása alatt. Könyvmolyságom kezdetéhez köthetem azt az élményt, amit okozott nekem a sztori, olvasása közben. Mondhatni alapmű.

3) Naomi Novik: Rengeteg

Egyik frissebb élményemhez köthető a Rengeteg, aminek köszönhetően egy mágiával átszőtt világba csöppenhetünk. Sárkány a helyi mágus, aki tornyába zárkózva védelmezi a környező településeket, tíz évenként magához vesz egy 16 éves lányt, aki az adott időszakban segítségére lesz. A telepen élők ezen kívül csak annyit tapasztalhatnak a kiválasztás után, hogy a tíz év eltelte után, a Sárkányt szolgáló lányok többet nem hajlandók többé köztük élni, és elköltöznek onnan. Az adott év kiválasztottja Agnyeska lesz, így saját bőrén tapasztalhatja, hogy milyen élet is vár majd rá az elkövetkezendő évtizedben. Karaktere nem az a tipikus könnyű eset, aki mindenre rávehető, és kényünk-kedvünk szerint irányítható. A könyvnek nem csak karaktereiben, de történetében is sok erőssége van. Bátran ajánlom olvasásra azoknak, akik szeretik, ha az adott olvasmányuk különös légkörrel körülvett világot teremtenek számukra.

IMG_9252.JPG

4) Victoria Schwab: Az Archívum

Az írónő sok történettel lát el minket, legnagyobb örömünkre, ugyanis minden története egytől egyig kiemelkedő. Nincs ez máshogy az eddig két részt megélt Az Archívum esetében sem. Mackenzie Bishop nagypapájának köszönheti különleges munkakörét, ő választotta ki arra, hogy ellássa korábban általa felügyelt terület mindennapi problémáit. Az Archívum egy különleges hely, ahol Történeteket tárolnak. Egy könyvtárként tekinthetünk erre a helyre, ahol könyvek helyett az életüket vesztett embereket tárolják. Mackenzie feladata, hogy begyűjtse ezeket a Történeteket, hogy aztán semmiféle galibát ne okozhassanak. Ahogyan az el is várható, egyáltalán nem úgy megy minden, ahogyan azt szereplőink szeretnék, éppen ettől, és a háttérben megbúvó sokkal nagyszabásúbb eseménysorozatoknak köszönhetően izgalmakból egyáltalán nem szenvedhetünk hiányt.

5) Moskát Anita: Horgonyhely

Természetesen legnagyobb kedvencem sem maradhat ki ötös listámból. Moskát Anita nem konkrét személyeket tüntetett ki, hanem a teljes női nemet. Azzal, hogy a világban minden ember a születési helyéhez van horgonyozva egy különleges földi erő hatása miatt, és ez alól csak a várandós nők képeznek kivételt a terhesség ideje alatt, egy teljesen kifordított világképet, társadalmi berendezkedést mutat be számunkra. Ezt a fajta kiválasztottságot a lehető legtöbb oldalról járhatjuk körbe. Bár rengeteg fantasztikus elemre épít a könyv, közben mégis sikerült azt a realisztikus kialakítást megtartania, amitől ez a kettősség mégis teljesen jól tud működni egymás mellett, tökéletes elegyet alkotva egymással. Ha szereted az elgondolkodtató, izgalmas történeteket, akkor nem is kell tovább keresned.

Ha van kedvetek, írjátok meg nekünk kommentben, hogy nektek kik jutottak elsőre eszetekbe! 🙂

uszáma_bio.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s