Érdekességek · Extra tartalom · Időkapszula

Király Anikó időkapszulája

Projektjeinket szoktuk az időkapszulás posztokkal színesíteni és ezúttal sincs ez másképp. Azonban, hogy még egy kicsit különlegesebb legyen, felkértük Király Anikót, a Strand, papucs, szerelem című könyv szerzőjét, hogy ő állítson össze egy pár könyvből álló dobozkát, amit majd egy jó 20-30 év múlva kiásatunk a jövő generációjával.


Prológus: Tervünk, hogy a jövő nemzedéke számára könyveket rejtsünk el időkapszulában, amit majd 20-30 év múlva kiásnak az üzenettel együtt. Milyen könyveket tennél te a sajátodba?

Anikó: Klasszikusokat nem írok, mert ők már így is eleget időkapszuláznak ☺ Az első könyv, amit bepakolok a képzeletbeli időkapszulámba (magamat ismerve egy szemeteszsákba csomagolt cipős doboz lenne), Isaac Marion Eleven testek című könyve. 20-30 év múlva vagy mi is elérjük a zombis szintet a túlontúl elidegenedő világunkban, és a könyvet olvasva rájövünk, hogy min kellett volna változtatni, vagy nem jön a zombulás, és büszkén bólintva megállapítjuk, hogy ha tovább haladunk a rossz irányba, akkor simán olyan lett volna a világ, mint a könyvben. Reméljük a második lesz a nyerő.

A második könyv: Jerry Spinelli – Stargirl. Mert megtanít arra, hogy merjünk önmagunk lenni még akkor is, ha mindenki kinevet miatta. Csináljuk azt, ami boldoggá tesz, és akik igazán szeretnek, úgyis ott lesznek mellettünk, és nem rajtunk, hanem velünk együtt nevetnek.

Harmadik könyv: Erica Bauermeister – Ízek életre-halálra. Ha nehéz időszakon mentünk keresztül, akkor keressünk valami olyan elfoglaltságot, ami elveszi a figyelmet a fájdalmakról, még a sebeket is begyógyítja. Idővel ráébredünk arra, hogy amennyiben képesek voltunk megtanulni egy számunkra addig teljesen ismeretlen dolgot, akkor bármilyen élethelyzetbe beletanulunk.

Negyedik könyv: Sarah Addison Allen – A varázslatos Waverley-kert. Ha minden ellenünk fordul, akkor is számíthatunk a családunkra (ha engedjük nekik). És bár sokszor nem vesszük észre, az élet mégis tele van varázslatokkal és csodákkal.

Ötödik könyv is puffan a kupac tetejére, a Nyarak könyve Emylia Hall-tól. Fontos emlékeznünk a múltunkra, hogy honnan jöttünk, mert enélkül nem tudjuk, hogy hová tartunk. Hiszen ha a pillangó nem hernyóból lenne, akkor nem lenne olyan különleges.

Amint letörlöm róla a könnyeket (nehogy felüsse fejét a penész az időkapszulában), a hatodik könyv, a Híd Terabithia földjére (Katherine Paterson) is bekerül a dobozba. Fontos tudni, hogy a képzeletbeli világaink attól lesznek még varázslatosabbak, ha másokkal is megosztjuk őket.

Mivel egy cipősdobozt választottam időkapszulának, több könyv nem fért el. Ja, de egyet még oldalra beszuszakoltam: Cressida Cowell Így neveld a sárkányodat sorozatának első kötetét, mert mesékre mindig szükség van.

A doboz tetejét lecsukom. Most már csak egy ásóra lenne szükségem.


Ti milyen könyveket tennétek a saját időkapszulátokba?

zsebi_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s