Érdekességek · Extra tartalom · projekt · prológus

Híres átkok a történelemből

Több ezer féle átok született a történelem során, melyek közül természetesen voltak olyan jelentéktelenek, amelyekről mindmáig nem is hallottunk. Volt azonban néhány annyira félelmetes és valóságos, hogy kiemelkednek a többiek közül és szerte a világban ismerik a történetüket. Néhányat elhoztunk most ezek közül, szóval – kedves olvasóink – íme a történelem négy leghíresebb átka!

  1. A Hope-gyémánt

Nehéz elhinni, hogy egy olyan gyönyörű drágakő, mint a Hope-gyémánt bárki vesztét okozza, azonban gazdái történetében számos haláleset történt: A gyémántot Jean Baptiste Tavernier lopta el egy szobor szeméből, amit bizonyára végtelenül megbánt, amikor Oroszországban kutyák támadták meg és marcangolták szét. A Hope-család tönkrement, a kő következő tulajdonosának fia autóbalesetet szenvedett, a lánya öngyilkos lett, a férje pedig megőrült. A Hope-gyémánt leghíresebb áldozatai között feltűnik még Marie Antoinette és XVI. Lajos is. Természetesen az idők során a valóságos történetbe rengeteg fikció is vegyült, mégsem hunyhatunk szemet e rengeteg furcsa esett felett.

hope

  1. Ötzi

Ötzi egy 5300 éves alpesi múmia, aki megtalálóira szórt halálos átkot. A csontvázat egy német házaspár találta meg 1991-ben aláírva ezzel jó pár ember halálos ítéletét. Szegény Dr. Henn, az első patológus, aki megvizsgálhatta Ötzit, elhunyt miközben arra a konferenciára tartott, ahol kutatásai eredményeit prezentálta volna. Később követte Kurt Fritz, az a hegymászó, aki elvezette a patológust a múmiához, egy lavinában lelte halálát. Nem sokkal utána pedig agytumorban elhunyt az Ötziről dokumentumfilmet forgató újságíró. Maga a megtaláló Simon úr egy hegyi túra során 300 métert zuhant, majd a temetése után nem sokkal az őt meglelő mentőcsapat vezetője szívinfarktust kapott. Hosszú a lista, véletlen lenne?

ötzi

  1. A Kennedy-család átka

Biztos sokan hallottatok John F. Kennedy és testvére, Robert F. Kennedy meggyilkolásáról, a család tragédiája azonban egy igen hosszú történet. Számos haláleset történt az idők során az orvlövész általitól kezdve, a retardáción át a repülőgép-szerencsétlenségig minden, amit csak el tudtok képzelni. Síbaleset, halva született baba, terrortámadás, drogtúladagolás, betegségek… Van miből válogatni, az biztos.

kenny

  1. Tutanhamon

Tutanhamaon egyiptomi fáraó legalább vette a fáradságot és figyelmeztette a piramisánál járókat, hiszen sírján a következő felirat állt: „Sebes szárnyakon érkezzen a halál arra, aki megzavarja a király békéjét!”. Talán nem volt elég nyilvánvaló az üzenete, vagy nem volt elég babonás a megtaláló, mindenesetre szegény Howard Carter segítője, Lord Carnarvon a múmia megtekintése után nem sokkal belázasodott és hirtelen halállal eltávozott, hivatalosan vérmérgezésben. De ez még semmi, abban a pillanatban, amikor Lord Carnarvont elhagyta a lélek, Kairó városának fényei kialudtak. Ezt követően az ásatásban résztvevők közül huszonheten haltak meg, ami egyébként nem túl sok, hiszen rengeteg ember segített az expedíció során. A legenda viszont tovább él és szórakoztatja az olvasókat.

tuti

Igazak vagy sem, egytől egyig furcsa, mégis nagyon izgalmas és érdekes történetek. Ti hisztek az átkokban?


mancs_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s