ajánló · booktag · magyar írók hete · projekt · prológus · színház · személyek · szerelem · történelem

Book Tag! Róbert Katival

Fordult a kocka, ezúttal bloggereinket nem kérdeztük, ám a válaszadásban Róbert Katalin sietett a segítségünkre. A meghatározásokat ezúttal az új regényéhez igazítottuk, amelyről további információkat ide kattintva szerezhettek. A 6 hét a világhoz darabcímeket hoztunk, és kíváncsian vártuk a válaszokat. Bátran vigyétek el ti is a Taget, forrásként azonban ne felejtsetek el megjelölni bennünket!

Színdarabook – Book Tag

 

Othello-a-velencei-mor-tragediaja--46846
X

Shakespeare – Othello, a velencei mór: Egy könyv, amelynek olvasása során úgy érezted, hogy téged fojtogatnak:

Gillian Flynn: Éles tárgyak

Flynn tök jól ír. Ez a szöveg meg azért nagyon erős, mert az elbeszélő mindig a csúnya, gusztustalan dolgokat veszi észre, amitől szándékosan undorítók lesznek a leírások, és hátborzongatóan cinikusak egyes a megnyilvánulások – ez pedig rendesen megfekszi a gyomrodat.

Az urhatnam polgar3
X

Moliére – Az úrhatnám polgár: A történet, amely kegyetlenül megtévesztett, te azonban pont ezért szeretted:

Herman Koch: Nyaraló úszómedencével

Én nagyon szeretem a megbízhatatlan narrátorokat. Mivel állandóan agyalok olvasás közben, nem feltétlenül egyszerű megvezetni, például egy kriminél mindent bedobok, hogy én is megfejtsem a rejtélyt. De a megbízhatatlan narrátor, az azért jó, mert átver és nem krimisen, nyomozva, hanem rászed. Koch mindkét magyarul is megjelent regényében ez van – és jól is működik.

antigone2
X

Szophoklész – Antigoné: Az örök klasszikus, amelyik mindig kész kirángatni a mély letargiából:

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Mr. Darcy. Kell még további magyarázat? (Jó, persze a BBC sorozat, Colin Firth és Jennifer Ehle erősen közrejátszik ebben, de akkor is, olyan kis kompakt ez a sztori…) (És ha már, akkor megemlítem zárójelben Bridget Jonest, elvégre az első kötet egy Büszkeség és balítélet parafrázis)

201501091009530.7._Bernath_Tamas,_Cs.Toth_Erzsebet,_Majorfalvi_Balint,_Fabo_Tibor
X

Spiró György – Csirkefej: Egy hazai szerző könyve, amelyet megdöbbenve olvastál:

Gulyás Péter: A végtelen térségek örök hallgatása

Ez egy nagyon érdekes könyv, minél többször olvasod, annál mélyebbre jutsz benne, de már elsőre is vannak sokkoló és megdöbbentő pillanatok.

god-1424-w
X

Beckett – Godot-ra várva: Egy könyv, amelyben csak az nem következett be, amire számítottál:

M. R. Carey: The girl with all the gifts (angol cím, mert angolul olvastam)

Azt hiszem, ez egy picit csalás, mert a feléig jutottam év elején ennek a könyvnek, és nem valószínű, hogy végig fogom olvasni. Ugyanis nem indult el a történet. Értem én, izgi ez a világ meg minden, de ha valaminek a könyv felénél sincs még plotja és az egyetlen tétje, hogy eljussunk A-ból B-be, az nekem zombi kislánnyal együtt is kevés.

Végül is talán nem is csalás: én vártam és vártam a sztorit, de van egy határa annak, hogy meddig várok 😀

koldusopera_0004
X

Brecht – Koldusopera: A leginkább azt bántad meg ennél a könyvnél, hogy megvetted, mert csak pénz- és időrablás volt, semmi egyéb:

Huh, az ilyeneket igyekszem gyorsan elfeledni…

Jeanne Ryan: Nerve – Idegpálya

A leírás alapján nem számítottam arra, hogy ez egy ifjúsági regény lesz, de így a társadalomkritika nagyja elmaradt, a próbák túl gyerekesek voltak, a problémák nyafogásnak tűntek. Akinek meg mélysége lett volna, az a háttérbe szorult a nyafka főhős mellett.

sb
X

Arthur Miller – A salemi boszorkányok: A regény, amely bármikor képes könnyeket csalni az arcodra, olyan véggel áldotta meg írója:

Véggel? Azok a regények, amik igazán kegyetlenül megríkatnak nem feltétlenül a végével ütnek nálam.

Raana Raas: Csodaidők sorozat

Oké, értem, ennek a sorozatnak a vége amúgy megnyugtató, de hihetetlenül erős jelenetek és nagyon nagy veszteségek vannak benne, ezért hoztam ide. A mai napig emlékszem rá és a másodszori olvasásnál is simán sírtam, amikor az első kötetben meghalt egy olyan gyerekszereplő, akinek a halála amúgy elő volt készítve – szóval nem is váratlan sokként ért.

Jó, na, keresek valamit, aminek a vége szomorú:

Philip Pullmann: Az Úr sötét anyagai sorozat

Igazából imádom, hogy lemondás van a végén. Hatalmas bátorságnak tartom, és kifejezetten elégedett vagyok ezzel a zárással. De lehet, hogy sírnék rajta, ha újra elolvasnám…

3282e2221b5416bf2d117c6a065de56b.jpg
X

Lévay–Kunze – Rebecca: Egy könyv, amelyből szívesen megnéznéd a színdarabot is, főleg akkor, ha zenét is komponálnak hozzá, tehát minimum musical lesz:

Nem vagyok egészen biztos abban, hogy musicalt akarok látni bármelyik regényből. Még A Pál utcai fiúkra sem mertem elmenni, pedig mennyien imádják…

Na, de mégiscsak van egy, amit el tudnék képzelni:

Stephanie Garber: Caraval

Szerintem ennek a világa, ruhái, csodái abszolút egy mozgalmas musicalbe kívánkoznának. Meg hát úgy a sztori hiányosságai is elsikkadnának. Teljesen meggyőztem magam, várom a Caraval-musicalt!

5e2c2995x-2000x1334-2
X

Lehár Ferenc – Luxemburg grófja: A limonádé, ami remek szórakozás a tengerparti lazuláshoz:

Gail Carriger: Soulless – Lélektelen

Az új kedvencem, ami könnyed, laza, végtelenül szórakoztató és ötvöz mindent, ami fincsi: napernyők, kravátlik és vérfarkasok. Mi kellhet még egy elegáns hölgynek a strandon (vagy bárhol)?


Köszönjük Katinak a válaszokat. Ti mit tennétek még a Book Tagbe? Jöhetnek kommentbe a meghatározások!


cersei_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s