ajánló · interjú · könyvmolyképző · Kedvencek · magyar írók hete · prológus · színház · szerelem

Interjú Róbert Katival – Új könyv! – 1.

Róbert Katalinnak hamarosan új könyve jelenik meg, ennek apropójából pedig igencsak kifaggattuk. Az interjú első részét ma, a másodikat pedig holnap közöljük le, tehát érdemes lesz velünk tartani! A mi érdeklődésünket igencsak felkeltette a könyv, úgyhogy ilyen válaszok után már csak remélhetjük, hogy minél előbb olvashatjuk is!

Avass be, kérlek, bennünket a munkafolyamatokba! Már a legelején eldöntötted, hogy ez egy Rubin pöttyös könyv lesz, vagy csak útközben alakult ki igazán, hogy a Könyvmolyképző melyik kategóriájába fog igazán illeszkedni? Esetleg a Kiadó javasolta?

Nálam mindig a történet születik meg először, aztán ha kész, kiderül, hogy a kiadó melyik sorozatába teszi. Jelen esetben az volt az első, amit tudtam, hogy színházról akarok írni. Eldöntöttem, hogy ez a regény majd a színfalak mögé vezeti az olvasót – aztán kialakult, hogy ki a főszereplő és mi az ő története.

Nelli már elvégezte az egyetemi alapképzést, és ez maga után von néhány dolgot, ami miatt sejtettem, hogy nem egy Vörös Pöttyös kötet készül, de igazából nem akartam írás közben a kategorizálással foglalkozni. Persze ez nem jelenti azt, hogy az ember ne tudná, kinek ír, de néha finom kis határok vannak csak. Itt inkább fiatal felnőttek kérdései, problémái jelennek meg, ezért kerülhetett végül ebbe a kategóriába.

Eddigi regényeid között nem találunk Rubin pöttyöst. Miben lesz ez más, mint az eddigi könyveid?

Tényleg nincs még rubinom – és lassan nem fogja senki sem elhinni, ha azt mondom, nem gyűjtöm tudatosan a pöttyöket 😀 –, habár a Szívből, színből, igazán talán valahol a Vörös és a Rubin határán járhat, ám a téma miatt a Szivárvány körbe került…

Fiatal felnőtt főhőseink vannak, akiknek már akadnak olyan régi barátságai, amiket fel kell eleveníteni, vagy amikért küzdeni kell, akiknek helyt kell állni a munka világában vagy kitalálni, hogy merre akarnak haladni az életben.

És persze keresik a szerelmet, sőt, az igazit keresik, mert úgy érzik, huszonévesen már ideje az igazival együtt lenni, nem csak úgy kapcsolatokat próbálgatni. Ó, igen meg van a könyvben erotika is – de azért senki se várjon fejezetenként részletes ágyjelenetet.

Mi lesz a regény címe, miről fog szólni?

Én már megtanultam, hogy egy cím akkor biztos, ha kijött a könyv a nyomdából, de úgy néz ki, hogy az új regény címe 6 hét a világ.

Nelli gyakornokként érkezik a Molnár Ferenc Színházba – mindig is szerette a színházat és tényleg ki akarja próbálni magát az egyetem után, de az igazi vágya, hogy végre egymásra találjanak K.M.-mel, aki számára az Igazi. Csakhogy Nelli apja nincs elragadtatva ettől a gyakornoki programtól, így a lány végül hat hetet kap, hogy a színházban megtaláljon mindent, amit keres.

Honnan jött a színházas téma? Milyen kötődésed van a színházak világához?

Gyerekkorom óta része a színház ez életemnek – lelkes nézőként. A mi családunkban ez alap volt, a szüleim még legendás kaposvári előadásokra utaztak le vagy verekedték be magukat, mi pedig a nővéremmel, ahogy elég nagyok lettünk, elkezdtük az Ózzal és A padlással, aztán nem volt megállás.

Amikor még postán küldték ki a színházak a havi műsort a pártoló tagoknak, nagypapám mindig összeírta, hogy melyik előadásra hány jegy kell, és ha tizenegykor kezdték árulni a jegyeket, ő ott állt tíz után nem sokkal a színházépület előtt, hogy a harmadik sorban ülhessünk. Középiskolás koromban rendszeresen mentem állójeggyel a Katonába, sokszor barátokkal együtt.

A legmagasabb koncentráció az életemben nyilván az az időszak volt, amikor egy színikritikus párjaként mentem én is hetente két-három-öt este színházba. A legmélyebb tudást a háttérről pedig a nővéremen keresztül nyerhetem, aki ilyen múlttal végül dramaturg lett (ha nem tudod, mi az, nem probléma, a regényből kiderül 😉 ).

Ezek után lehet, hogy az a kérdés, miért nem írtam eddig színházról – mert évekig eszembe sem jutott. Aztán – ahogy annyi történetem esetében –, írós játék keretében készült egy novella. Ezúttal nem azt bontottam ki, mert a novellában teljesen más volt a történet és a figurák, a problémák, a felvetett kérdések, viszont abban egyezett, hogy a színpad másik oldalára vittem az olvasót. És akkor rájöttem, hogy kell egy ilyen regény.

Ha nem is nagyon, de egy kicsit mindenki beleírja magát a történetébe. Melyik szereplővel tudtál igazán azonosulni, kinél érezted úgy, hogy igen, ez akár én is lehetnék?

Igazából azt hiszem, az író több karakterben csöpögteti szét a tulajdonságait – legalábbis én ezt szoktam tenni. De most el kell ismernem, hogy Nellivel vannak bizonyos hasonlóságaink. A színház neki is mindig az élete része volt nézőként, meg marketinget tanult, mint én, sőt, színházi marketingből írta a szakdogáját (szerintem utánoz engem…).

Viszont bennem nincs meg az az ártatlan (naiv?) hit az igazi-mítoszban, mint benne. És ennek nemcsak az lehet az oka, hogy tíz évvel idősebb vagyok nála, hanem mindaz, amiben viszont különbözünk. Nelli szüleinek különleges szerelmi története van, és ő ezen nőtt fel, nem is romantikus regényeken (jó, azokon is), ez táplálta benne az igazi iránti hitet. Meglátjuk, elveszem-e ezt tőle.

Ki lehet ez a titokzatos K. M.? Bizonyára nem véletlen, hogy nem árultad el a nevét. Vagy lesz valami nyereményjáték, ahol lelkes olvasóidnak lehetősége akad majd tippelni?

Volt olyan fiú a középiskoládban, akiért mindenki odáig volt, titkon vagy nem is olyan titkon te is? Akit lehetett lesni a folyosón, szívdobogást kapni, ha hozzád szólt a menzán, ügyeskedni, hogy beszéljetek? Akivel esetleg találkoztál valamilyen szakkörön, és akkor bámulhattad hetente egyszer délután? Nellinek volt.

K.M. a tökéletes pasi, akiről a kilencedikes Nelli álmodozott, és akinek a barátnőivel kódnevet adtak, nehogy az osztálytársak rájöjjenek, kiről beszélnek vagy leveleznek órán. Nelli szerint K.M. az igazi, a lelki társa – és most nyolc év után újra találkoznak a színházban. Ezzel kezdődik Nelli szerelmi története.

Amúgy persze a színházban senki sem nevezi őt K.M.-nek, van vezeték- és keresztneve is, a titkos kódot meg csak Nelli és a két középiskolai barátnője ismeri. Eleinte.


Remélem igazán sikerült felcsigázni a ti érdeklődéseteket is, holnap érkezünk a második résszel, ahol ismét EXKLUZÍV információkról rántjuk le a leplet!


cersei_bio

Interjú Róbert Katival – Új könyv! – 1.” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s