ajánló · Érdekességek · Új megjelenések · Extra tartalom · interjú · könyvmolyképző · színház · személyek · szerelem

Interjú Róbert Katival – Új könyv! – 2.

Tegnap már olvashattátok az interjú első részét annak okán, hogy Katinak új könyve (6 hét a világ) jelenik meg. Elérkezett a vasárnap, így ígéretünkhöz híven érkezik a folytatás is. Reméljük már nagyon vártátok az újabb kérdéseket, nem is húzzuk az időt. Ha az első részről lemaradtatok volna, itt elérhetitek.

Budapesten játszódik a történet. Az olvasók felfedezhetik majd a regényben az ikonikus helyszíneket?

Itt most nem lesznek annyira egyértelmű utca- vagy térnevek, mint mondjuk a Szelídíts meg!-ben voltak, viszont a történet a belvárosban játszódik, ez viszonylag jól beazonosítható. Ó, és egyszer kimegyünk a Duna-partra is – amúgy ott van egyetlen épület tényleg megnevezve: szemben a Vár. Szóval Pesten járunk. De többnyire a színházban ülünk majd 😀

Kitalált történetről van szó. Akkor a színház is kitalált?

Teljesen. Igazából ezért is kenem el egy kicsit a helyszínt, hogy minél kevésbé akarjon az olvasó ráismerni egy konkrét helyre, mert én sem gondoltam egyetlen színházra írás közben.

A Molnár Ferenc Színház nem álnév valamelyik budapesti színházra, hanem teljesen kitalált kívül-belül. Annyiban hasonlít a Katonára, az Örkényre vagy a Radnótira, hogy egy belvárosi épületben kap otthont. Kőszínház (azaz nem alternatív), művészszínház, van ifjúsági programja és gyakornoki programja. És biztos eszembe jutott hol ez, hol meg az a színház, de nincs minta, ez egy elképzelt hely, elképzelt társulat, elképzelt bemutató.

A történet szól egy kicsit az elfogadásról is. Arról, hogy mindannyian mások vagyunk, ki így, ki úgy néz ki, és mindenki más adottságokkal rendelkezik! Mesélj erről egy kicsit, nálad mi áll a központban, miért választottad pont ezt? Befolyásol-e bennünket a kinézetünk abban, hogy igazán sikeresek lehessünk?

A színész, még ha szerepben van is, saját magát is kiteszi a rivaldafénybe. Nemcsak a játékával érvényesül, hanem ott van a hangja, az arca, az alkata is. Nemcsak a színpadon, hanem esetleg egy interjúban vagy akár egy tévés beszélgetésen is megjelenhet. Nem tehetünk úgy, mintha ne lenne a külseje is fontos. Meg aztán legyünk őszinték, amikor a fehérjeporok a mindennapi élet részévé váltak, és egyre többen figyelnek oda arra, hogy mennyit és mit mozognak, másoknak is fontos lett a külseje – saját magunkat éppen úgy figyeljük árgus szemmel, mint a többieket.

Ennek a regénynek a főhőse nem vékony. Arról, hogy most ő mennyire túlsúlyos és mennyire csinos (vagy akár szexi), eltér a szereplők véleménye – mert ennek van egy szubjektív része, mert ki-ki másképp, másnak látja a többieket, ahogy néha másképp látjuk mi magunkat ahhoz képest, ahogy a környezet lát minket. Egy picit ez is megjelenik ebben a regényben, hogy mennyire sokféle az ízlés és mennyire befolyásolhatja az életmódunk az ízlésünket, sőt, a látásunkat, hogy kit milyennek ítélünk meg. Mert befolyásolja. Én már több éve járok rendszeresen edzésre és az életem része a fehérjepor is, szóval szerintem én ezt őszintén kimondhatom.

Mit gondolsz, tényleg 6 hét a világ?

Nellinek most biztosan. Egy átlagos próbafolyamat ideje az első olvasópróbától a bemutatóig hat hét. Nelli ezért is igyekszik kialkudni hat hetet az apjától – nem egy vagy két hónapot –, hogy végigkísérhessen egy teljes próbafolyamatot. Mi is ezt csináljuk olvasóként.

Hat hét nagyon sok és nagyon kevés. Ezalatt színpadra kerül egy bemutató. Elkészül a díszlet és a jelmezek, először jelenetek, aztán kerek, jó ütemű előadás lesz a szövegből. Másfelől, vajon elég hat hét arra, hogy megtaláljuk az igazit és megértsük, milyen is a szerelem?

Már-már hagyomány, hogy a magyar szerzők borítótervező pályázatot írnak ki a Könyvmolyképzőnél, ha megjelenik egy új regényük. Nálad is lesz ilyenre lehetőség?

Igen, abszolút. Valószínűleg július végén fogom kiírni, ugyanis júliusban fogjuk szerkeszteni a regényt, és szeretnék majd részletet is mutatni.

Én nagyon szeretem a borítótervezőket – a többieknek küldött terveket is rendszeresen nézegetem –, nagyon megkapó és izgalmas ötletek szoktak érkezni, és néha olyan profik, hogy el se hinné az ember, hogy egy amatőr készítette őket. Egyetlen hátránya van: olyan nehéz választani.

Egyetlen mondatod maradt, vesszőid száma véges. Kérlek, foglald össze, hogy mi a történet mondanivalója!

Lehet, hogy valaki nem olyan tökéletes, mint egy idealizált álomkép, de attól még mellette minden tökéletes lesz.

(Huh, háromszor futottam neki, hogy ne legyen se túl spoileres, se túl általános… Ez a mondat nyert 🙂 )


cersei_bio

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s