ajánló · Extra tartalom · könyvmolyképző · színház · személyek · szerelem · történelem · történelmi vonatkozás

Színházban játszódó filmek

Romantikus filmek? Naná! Jövünk, látunk, majd együtt sírunk vagy épp nevetjük magunkat halálra. Egy biztos, a színházban játszódó filmek valamiért mindig hátborzongatóak – mellőzve a horrort, és a legjobb értelemben -, valamint megvan az a jó tulajdonságuk, hogy képesek az embert a képernyő elé szegezni.

A listánkat pedig azért állítottuk össze, mert Róbert Katalinnak új könyve jelenik meg (6 hét a világ), amelyről megtudtuk, hogy színházban játszódik. Ráhangolódásként ajánlunk néhány színházban játszódó filmet. Megéri meglesni ezeket, amíg várjuk a regényt.

1., Szerelmes Shakespeare (1998)

heeee
X

A tipikus esete annak, amikor nők még nem játszhattak, I. Erzsébet a színház megszállottjává lépett elő, Shakespeare mester pedig ontotta magából a darabokat – vagy mégsem? Egy darabot – a Rómeó és Júliát – láthatunk elkészülni a megírástól a bemutatóig. Az előadás napján pedig ki ne borzongna bele, amikor Júlia színpadra áll? Ki ne imádná a hadaró patikárost, az egy személyben dadogó Kart, és ki ne szurkolna a mindent elsöprő szerelemért – akár a színpadon kívül is. Rabul ejt, nem ereszt. Varázslat.

Gondban van 1593 nyarán William Shakespeare. A londoni színházi élet ifjú titánja alkotói válságban szenved, semmilyen épkézláb ötlet nem jut az eszébe. Akárhogy sürgetik a mecénások és a színházigazgatók, képtelen folytatni legújabb darabját. Leginkább múzsára lenne szüksége. Amikor megismerkedik a gyönyörű Lady Violával, nyomban szerelemre gyullad iránta. Az ihlet visszatér és William a maga érzelmét szövi új darabja soraiba. Ám a sors közbeszól, Erzsébet királynő parancsára Lady Violának hozzá kell mennie Lord Wessexhez.

2., Nőies játékok (2004)

196756_1024_noies_jatekok_07
X

Ismét egy Shakespeare darab áll a középpontban, mégpedig az Othello, a velencei mór. Egy olyan férfiről szól, aki egész életében nőt játszott. Ám pályája csúcsán törvény tiltja, hogy még egyszer női szerepben tetszeleghessen. Egy olyan nőről, aki elsőként játszott nőt színpadon, mégsem tudott játszani igazán. És a két fél egymásra talál, hogy kiteljesedhessenek. Csak egy imára!

Ned Kynaston (Billy Crudup) lába előtt hever az egész királyi udvar, egyik legfontosabb szerepében, Desdemonaként egyszerre őrjít meg férfiakat és asszonyokat. Amikor azonban II. Károly (Rupert Everett) rendelete engedélyezi a nők szereplését, Kynaston élete összeomlik, hisz sorra jelennek meg az önjelölt színésznők az újdonságra kiéhezett közönség előtt. Ned számára külön csapás, hogy az addig érte rajongó öltöztetőnője, Maria (Claire Danes) lesz az első, aki színpadra lép, utánozva bálványa minden színészi módszerét.

3., Anna Karenina (2012)

Anna Karenina - Movie Poster - 2012
X

A film egy igazán különleges megoldást használ, mégpedig azt, hogy a a történet szereplőit, és a XIX. századi Oroszhont egy színházba zárja be, és a jelenetváltásokat úgy követhetjük nyomon, mintha mi is a darab nézői lennénk, ám ne feledjük, hogy ez egy film. Igazán különleges hangulatot teremt.

1874-et írunk. A vibráló, gyönyörű Anna Kareninának megvan mindene, a férje magas rangú kormánytisztviselő, és Anna a szentpétervári úri társaság megbecsült tagja. Ám Anna egy nap bátyja, Oblonsky kérésére Moszkvába utazik, hogy segítsen megmenteni annak zátonyra futó házasságát. Moszkvában összetalálkozik Vronsky-val, a fess huszártiszttel, akivel azonnal heves vonzalmat éreznek egymás iránt, noha Vronsky épp Oblonsky sógornőjének, Kittynek csapja a szelet.

4., Anonymus (2011)

filmz.ru_b_87168
X

Ki is volt valójában a híres nagymester? A történet a Shakespeare-mítoszt járja körül, és igyekszik magyarázatot adni arra, hogy ki is állt valójában a név mögött. Komor hangulatú, mégis csodálatos történet.

A tizenhetedik századi Angliában, Erzsébet királynő uralkodása alatt az arisztokrácia erotikával és bűnnel teli világa az egyszerű intrikáktól kezdve a nagy ívű politikai játszmákig terjed. Oxford grófja, aki a társadalmi helyzetéből kifolyólag nem engedheti meg magának, hogy nyíltan elmondja véleményét, drámák és komédiák sorai közé rejti üzenetét, hogy a színpadról befolyásolja a politika alakulását. Felbérel egy drámaírót, hogy a neve alatt fussanak a művek, ám ő félelmében a Shakespeare nevű színésznek adja át a feladatot.

5., Rochester grófja – Pokoli kéj (2004)

libertine_2979735k
X

Tény, hogy nem az egyik legjobban sikerült alkotás, de Johnny Depp rajongóknak kötelező! Aki nem veti meg az erotikus jeleneteket, és a sötét világot, mindenképpen nézze meg. Azoknak is bátran ajánlom, akik szeretik a karrierregényeket, nem vetik meg az alsóbb rétegből felemelkedni kívánó nőket, és azoknak, akik a régi idők színházainak megszállottjai, főleg ha azok kéjjel erősen fűszerezettek!

Rochester grófja, John Wilmot (Johnny Depp) az élvezetek rabja. A gróf London valamennyi bordélyházát és kocsmáját megjárta már, az összes kurtizán előre köszön neki, és nincs olyan nap, ami ne részeg ájulással végződne. Ám ez a kéjsóvár botrányhős egyben a XVII. század egyik legfigyelemreméltóbb költője is, aki pimaszul szellemes írásműveivel messze meghaladta korát. Mikor Wilmot megismerkedik Elizabeth-tel (Samantha Morton), a színésznői karrierről álmodó prostituálttal, azonnal beleszeret, és elhatározza, hogy olyan darabot ír neki, amely a színpad ünnepelt csillagává teszi. Ám a túlontúl merész művet a király (John Malkovich) személyes sértésnek veszi, ez pedig a gróf karrierjének, címének és életének végét jelentheti.


Segítsetek nekünk egy kicsit! Kimaradt valami? Ha igen, akkor mi? Mit írjunk még fel a listára?


cersei_bio

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s