Érdekességek · Extra tartalom · fantasy · Gabo Kiadó

A Szépség, a Szörny, és Északfi

Képtalálat a következőre: „északfi”

Edith Pattou Északfi című regényéről sokaknak juthat eszébe a Szépség és a Szörnyeteg méltán híres története, ráadásul a könyv marketingjénél is felhasználták ezt a hasonlóságot. Igazság szerint a sztori nem a Szépség és a szörny újramesélése, hanem egy norvég tündérmeséé, ami nem más, mint A naptól keletre, a holdtól nyugatra. Ismerősen hangzik? Valószínűleg nem. Nekem sem mondott sokat, amikor először hallottam róla, de most összeszedtük, hogy mi is szolgált alapjául ennek a gyönyörű  történetnek.

Képtalálat a következőre: „east to the sun west to the moon”
Celine Kim illusztrációja

Az előbb talán nem a teljes igazságot mondtam, hiszen maga a történet mutat hasonlóságot Belle és a szörny történetével, de ugyanez igaz Ámorr és Pszichére, illetve egy svéd mondára, a Prince Hat under the Groundra -ezer bocsánat mindenkitől, de akármennyire is nyúztam a Google-t nem találtam magyar címet ehhez – is.  A férjkeresés misztifikálása már elődeink korában is jellemző volt, úgy látszik. Mindenesetre a hősnők és hősök akkor még nem ismerték a Tindert, így hát kénytelenek voltak mindenféle vándorútra menni, próbákat kiállni, hogy megtalálják az igazit.

A történet röviden és tömören:
Egyszer egy fehér medve  – vagy albínó vagy jeges, én nem tudhatom, a lényeg, hogy fehér – megjelenik a szegény ember ajtaja előtt, és legkisebb leányáért cserébe megígéri, hogy gazdaggá teszi őt. A lány vonakodik, ezért az apja megkéri a medvét, térjen vissza később, addigra meggyőzi a lányát. A medve elviszi a lányt a saját elvarázsolt kastélyába és az este beköszöntével emberi alakot öltvén bebújik mellé az ágyba. Az éjszakai sötétség miatt a lány sosem láthatja a medve emberi alakját.

Amikor a leányt honvágy kezdi gyötörni, a medve beleegyezik, hogy hazaengedi, egy feltétellel: nem maradhat egyedül az anyjával. Ezt végül mégsem sikerül elkerülnie, elmeséli tehát a teljes történetet. Az édesanyja egy csomag gyertyával bocsájtja útnak a lányát, amit éjszaka meg kell gyújtania, hogy láthassa a medve arcát, aki a kedves mama szerint egy troll. 

A lány meg is teszi, rájön, hogy egy eszméletlenül jóképű herceg alszik vele egy ágyban, azonban óvatlanságában, három csepp viasz a férfira cseppen, aki rögtön felébred. Elmondja a lánynak, hogyha még egy évig kibírta volna, megszabadulhatott volna az átoktól, de így el kell vennie mostohaanyjának lányát, a troll hercegnőt. 

Nem is mesélem tovább, mert az már igazán spoileres lehet az Északfira nézve, annak aki esetleg még nem olvasta volna, még úgy is, hogy az írónő elég sokat beleszőtt saját fantáziavilágából. Na, de nézzük, az eredeti Szépség és a szörny történetet! Vajon mennyi hasonlóságot találtok?

Képtalálat a következőre: „belle et bete”

A történet Villeneuve szerint:

A szörny maga egy herceg volt, aki korán elvesztette édesapját, édesanyja pedig egy gonosz tündérre bízta a nevelését.  Amint az ifjú felnőtt, a tündér megpróbálta elcsábítani, de a herceg részéről ellenállásba ütközött, ezért átkot szórt rá. Szépség (Belle) a történet szerint nem igazán egy kereskedő lánya, hanem egy király és egy jótündér nászából született. A gonosz tündér megpróbálta meggyilkolni Belle-t, hogy aztán az apjával házasságot köthessen, ezért a lány védelme érdekében, egy kereskedő gondjaira bízták, akinek nemrég halt meg a legkisebb gyermeke.

A történet Beaumont szerint:

Egy megözvegyült kereskedő él egy kisvárosban három fiával és három lányával, akik közül Szépség a leggyönyörűbb. A lány kedves, olvasott, nővérei ennek ellentétei és húgukat inkább szolgaként tartják számon. Egy nap a kereskedő elveszti minden vagyonát egy tengeri vihar következtében, így gyermekeivel egy vidéki házba kényszerülnek, ahol dolgozniuk is kell. Pár évvel később egy hajó mégis előkerül, ezért a kereskedő megkérdezi, milyen ajándékot hozzon gyermekeinek a városból. Szépség egy rózsát kér csupán, míg a többiek ruhákat, fegyvereket. A pénz pont annyira elég, hogy apjuk az adósságait rendezze, de ajándékot már nem tud venni. Hazafele úton viharba kerül, egy kastélyban húzza meg magát, ahol bőségesen ellátják étellel, itallal. Reggel távozáskor meglát egy gyönyörű rózsát amit leszakít. A szörny beleegyezik, hogy nem öli meg a kereskedőt, de cserbe a rózsáért vagy neki vagy valamelyik leányának vissza kell térnie hozzá.

Szépség végül beleegyezik, hogy elmegy a szörnyhöz, aki királynői bánásmódban részesíti, egyet kér csupán, menjen hozzá feleségül. A lány minden egyes nap elutasítja, ám egyszer álmot lát egy csodaszép hercegről. Meggyőzi magát, hogy a herceget a szörny tartja fogva. A lányt gyötörni kezdi a honvágy és a szörny végül beleegyezik, hogy egy hétre hazatérjen, egy kő és egy varázstükör kíséretében. A gonosz nővérek olyannyira irigyek, hogy könyörögnek Szépségnek, maradjon még egy napot, hátha a szörny megharagszik.  Belle marad még egy napot, de gyötörni kezdi a bűntudat és belenézve a tükörbe a szörnyet látja félholtan heverni a rózsabokrok előtt. Rögvest visszatér és sírva bevallja, hogy szereti a szörnyét és hozzámegy feleségül. Az átok megtörik, és boldogan élnek halnak. (U.i. A herceget azért átkozta el egy tündér, mert nem nyújtott neki menedéket az eső elől.)

Mit gondoltok, mennyire hasonlítanak? Én azt mondanám, hogy A naptól keletre, a holdtól nyugatra a két francia Szépség és a Szörny keveréke, plusz egy kis X hozzávaló, meg némi sötétebb hangulat, trollok, hó és egy sokkal kevésbé gonosz családi háttér, ami a főhősnőt illeti. Úgy érzem ebben az északi mesében több szerepet, pontosabban lényegesebb nagyobb teret kapnak kibontakozásra a női karakterek. A főhősnőnek meg kell oldania a problémákat, nem elég ha sírdogál kicsit. Attól itt nem törik meg az átok, maximum az arcára fagy a könny.

szonja_bio

A Szépség, a Szörny, és Északfi” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Szia! Ne haragudj, hogy zaklatlak, csak egy kérdésem lenne: amit a történet röviden és tömören részben leírtál, azt honnan szedted? A könyvből vagy egy eredeti mondából?
    Köszönöm
    Viki

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s